Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bartenderne kjenner ofte gjesten på gangen:

Fire japanere svidde av åtte tusen kroner på et 90 sekunder langt barbesøk i Oslo

Fire av Oslos profilerte bartendere om drinketrender, uforglemmelige bestillinger og hva de selv drikker på bar.

SKÅL! Hilde Larsen og andre profilerte bartendere gir sine beste drikketips. Vis mer

(Dagbladet): Mens salgstallene fra Vinmonopolet faller for flere typer brennevin, står nordmenn i kø for å drikke cocktails på bar. Landets barflora blomstrer, og særlig i Oslo røres, ristes og skjenkes det i alt fra internasjonalt anerkjente drikkehull med egendestillert brennevin, til ulike typer cocktail- og spesialbarer.

SOSIALT: - Å møte nye mennesker er det beste ved jobben min, sier bartender Steinar Jensen fra Beverage Academy..
SOSIALT: - Å møte nye mennesker er det beste ved jobben min, sier bartender Steinar Jensen fra Beverage Academy.. Vis mer

- Norge er midt oppe i en cocktailrevolusjon, fastslår Steinar Jensen, som underviser kommende bartendere ved Beverage Academy i Oslo.

Ifølge Jensen har gintrenden omsider inntatt norske barkart. Ikke bare mikses det nye og kreative drinker, men flere steder destilleres det også norske varianter av det einerbærsmakende brennevinet. Enkelte barer har spesialisert seg på gin, som Nedre Løkka Cocktailbar, Chair og Territoriet, alle med adresse Grünerløkka.

Gin er også enkeltbrennevinet med størst økning, 4,2 prosent, i Vinmonopolets salgsstatistikk fra 2017.

- Vi ser en merkbar bedring i norsk drikkekultur. Gjester drikker seg mindre fulle og krever kvalitet. Vi ser starten på en cocktailrevolusjon og først ut er gin, sier Steinar Jensen, hovedlærer brennevin & bartender ved Beverage Academy.

Det er ingen tvil om at vi i Norge følger etter trendene andre steder i verden. Det bekrefter direktør Michael Holm i Diageo, en av verdens største brennevinsprodusenter. Selskapet er blant flere som er tilstede når landets største mat-og vinfestival, Spis & Drikk, finner sted i Oslo Spektrum i helgen 4.-5. mai.

- Alkoholforbruket fortsetter å falle, samtidig som forbrukerne velger høyere kvalitet på produktet. Begrepet «drikker bedre, ikke mer» er en trend som opplever momentum ettersom mennesker ønsker positive drikkeopplevelser. De globale trendene rundt cocktails og mixere har vært veldige sterke i Norge, med kunder som ønsker å drikke bedre kvalitetssprit, sier Michael Holm, Diageos direktør for Nord-Europa.

Gjesten gikk tidlig hjem

Steinar Jensen spår at gin smaksatt med jordbær blir sommerens store brennevinsslager. Drinken han har blandet desidert flest ganger i sitt lange bartenderliv er derimot ikke like enkel å detaljbeskrive:

- Den heter kort og godt «den beste». Rundt hver tredje gjest ber meg om nettopp å mikse den beste drinken jeg vet om. Da gjelder det først og fremst å finne ut av om vedkommende liker det søte, det syrlige, det bitre eller det krydrede. Og skal den være med eller uten alkohol? Alkoholfrie drinker skal også være en smaksopplevelse, og alle bra barer har et godt tilbud også her.

- Drinken du aldri glemmer?

- En mann bestilte en heller heftig miks av Jägermeister, absint og Redbull. Her blir det kort prosess, tenkte jeg, og fikk rett. Gjesten gikk tidlig hjem. Drinken har faktisk et navn, fikk jeg høre i ettertid: Hiroshima.

Jensens bartenderkollega, portugiseren André Berberan e Santos Bom fra Nedre Løkka Cocktailbar, der han er barsjef, har bakgrunn fra bardisker over hele verden. I øyeblikket er han travelt opptatt med å åpne ginbar med over 150 typer gin i andre etasje på Nedre Løkka Cocktailbar. Han er også i ferd med å destillere husets egen variant av brennevinet, som skal hete «Nordic noir».

GINEKSPERT: André Berberan e Santos Bom har over 150 gintyper å velge i mellom når han skal mikse drinker i baren på Grünerløkka.
GINEKSPERT: André Berberan e Santos Bom har over 150 gintyper å velge i mellom når han skal mikse drinker i baren på Grünerløkka. Vis mer

- Vi opplever at nordmenn nå mer enn gjerne betaler for en drink med en gin av høy kvalitet, fremfor å kjøpe en vanlig cocktail til lavere pris, forteller han, mens han rører en timiankvist og litt rosa grapefruktskall inn i en gin tonic i et stort glass på høy stett.

Fire cognac og takk for seg

Som de fleste andre bartendere har han vært med på litt av hvert i løpet av karrieren. I en cocktailbar på Oslo vest utspilte for eksempel følgende scene seg for en tid tilbake, mens Berberan e Santos Bom var på jobb:

- Fire japanske turister kom inn og bestilte hvert sitt glass cognac av det særdeles eksklusive slaget. De betalte uten å nøle to tusen kroner hver, og tømte glassene i en slurk. Deretter ba de om hvert sitt fingerbøl med lakrislikør, og forlot stedet. Alt tok nøyaktig ett og et halvt minutt fra de kom og til de gikk.

- Andre spesielle bestillinger du har fått som bartender?

- Tequila med fløte, og martini med knust hvitløk er blant de mer kuriøse. Fernet Branca og cola, og anisbrennevinet pastis med cola, også.

Billig øl og bourbon

Hva gjør du som bartender når gjesten påstår at han har Hollywood-skuespilleren Jack Nicholson på tråden, og at stjernen insisterer på å snakke med deg?

Dette opplevde Sondre Terjesen fra Teatro Bar.

NY VRI: Gin, sitronsaft, sukker og friske, norske jordbær er bartender Sondre Terjesens vri på strawberry daiquiri.
NY VRI: Gin, sitronsaft, sukker og friske, norske jordbær er bartender Sondre Terjesens vri på strawberry daiquiri. Vis mer

- Gjesten hadde bakgrunn som låtskriver i Hollywood, og mente at jeg hadde en fremtidig karriere som filmskuespiller. Han snakket støtt og stadig på bredt amerikansk i telefonen. Da han ga en dag meg telefonen og sa at han hadde fortalt Nicholson om meg, og at stjernen nå ville si hei, turte jeg ikke annet enn å ta samtalen.

Terjesen vet ennå ikke om det virkelig var den verdenskjente skuespilleren han snakket med, men det var uansett en opplevelse han aldri glemmer.

Kan den erfarne bartenderen se på gjesten hva han eller hun kommer til å bestille?

- Det finnes en del stereotypier som ofte stemmer bra, ja. Det er for eksempel stor sjanse for at voksne menn i dress litt utpå kvelden skal ha en tradisjonell gin tonic. Hipsteren i hatt og rutete skjorte skal høyst sannsynlig ha en klassisk negroni eller en old fashioned, og kommer det inn en guttegjeng i godt humør, er det bare å finne fram shot-glassene. De skal garantert ha jägerbombs, altså små glass med Jägermeister druknet i glass med Redbull.

Aller enklest er det å tippe hva jentegjengen i 20-årene vil ha, forteller bartenderen:

- Flere ganger har jeg faktisk tatt sjansen på sette klar daiquiri-glassene, og begynt å blande den frosne jordbærdrinken allerede før jentegjengen har kommet fram til bardisken for å bestille. Så sikker har jeg vært på at de kom til å be om strawberry daiquiri. Det har ikke slått feil så langt.

- Hva drikker bartenderne selv, når de er ute og skal slukke tørsten?

- Billig øl og bourbon!

Pasjonsfrukt og rødbete

Hilde Larsen har inntil nylig jobbet som bartender i restauranthuset Südøst Asian Crossover, og er nå i gang med et nytt prosjekt. Hun bekrefter at gin er tingen akkurat nå, og at nordmenn er nysgjerrige på å prøve det blanke brennevinet i nye typer drinker.

POP MED PASJONSFRUKT: - Folk ber om pasjonsfrukt i alt, sier bartender Hilde Larsen.
POP MED PASJONSFRUKT: - Folk ber om pasjonsfrukt i alt, sier bartender Hilde Larsen. Vis mer

- Dessuten opplever jeg at pasjonsfrukt er veldig populært for tiden. Folk vil ha det i alle slags drinker, også i en helt vanlig gin tonic.

Larsen er utdannet kokk, og kanskje det er derfor hun gjerne bruker både paprika og rødbeter i sine flytende oppskrifter. Drinken hun har mikset flest ganger i sitt bartenderliv er derimot klassikeren med mynte og rom: Mojito. Eller mosquito, som hun hører mange kaller den. Eller bombito. Eller miguelito.

Hun har et proft stalltips til deg som skal på bar:

- Prøv barens signaturcocktails istedenfor det du pleier å bestille. Da får du garantert noe helt spesielt.

Vi gjør oppmerksom på at Spis & Drikk i Oslo Spektrum arrangeres av Aller Media A/S, som også eier Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media