SMINKET BRUDEN? Det er 22 prosent ørret og kveite i disse burgerne, ikke 86 prosent. Foto: Matkontrollen
SMINKET BRUDEN? Det er 22 prosent ørret og kveite i disse burgerne, ikke 86 prosent. Foto: MatkontrollenVis mer

Ingredienser:

Fiskeburger med «86 prosent fisk - ørret og kveite» inneholder mest hyse og hvitlaks

Det lønner seg å lese på pakken.

«86 prosent fisk - ørret og kveite» står det på pakken med fiskeburgere fra Lofoten.

Du får imidlertid bare 22 prosent ørret og kveite. Resten av fiskeburgerne er laget av langt mindre eksklusive fiskesorter, viser undersøkelser av Matkontrollen på TV2.

Guide til fiskedisken: Se hvilken fisk du bør bruke til hva

Hyse og hvitlaks (vassild)

Selv om fiskeburgerne frontes som ørret- og kveiteburgere er sannheten en litt annen.

Leser man den lille skriften bak på pakken er det tydelig at de to mer hverdagslige fiskesortene hyse og hvitlaks (vassild) som står for 64 prosent av innholdet.

INGREDIENSER: Ørret og kveite til venstre, hvitlaks og hyse til høyre. Foto: Matkontrollen
INGREDIENSER: Ørret og kveite til venstre, hvitlaks og hyse til høyre. Foto: Matkontrollen Vis mer

Fiskekakene inneholder bare 17 prosent ørret og fem prosent kveite.

Hvitlaks er forøvrig en sminking av fiskesorten vassild eller stokksild. Det klinger kanskje ikke like godt som laks, men vassild er faktisk i laksefamilien, selv om kjøttet er hvitt.

Sammenlikner med kanelboller

Administrerende direktør i Lofoten fisk, Sigval Rist mener det ikke er noe galt med merkingen av produktet.

- De fiskeslagene som vi skriver med store bokstaver på forsida av pakken, det er de som gir produktet smak og karakter, sier Rist til Matkontrollen.

Han sier videre at merkingen er slik den er fordi de ønsker å veilede forbrukeren og sammenlikner fiskeburgernes navn med kanelboller.

- Når du går til bakeren og kjøper kanelboller, så er det ikke mest kanel i de bollene, men det er kanel som gir smak og karakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forøvrig er sjansen stor for at det du får i kanelboller ikke er helt ekte kanel - så det er kanskje ikke den beste sammenligningen

Vil ikke endre merkingen

Lofoten fisk mener at merkingen er riktig fordi produktet, ifølge dem selv, smaker mest av ørret og kveite.

På spørsmål om det hadde vært mer redelig å skrive hyse og hvitlaks foran på pakken svarer han;

- Vi mener jo ikke at det er uredelig, det vil jeg absolutt påpeke. Vi mener at det er rett merking ut i fra det som blir forbrukeropplevelsen når du drar hjem og serverer produktet til familien eller de som du skal spise middag sammen med.

Mer om fiskeburgerne får du på Matkontrollen på TV2 i kveld klokken åtte.