Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Favorittkokker på banen etter jodkrisa:

Fiskegratengen som er godt for hjernen

Hvit fisk gir livsviktig stoff til hjernen. TV2s Wenche Andersen og mesterkokk Bent Stiansen deler hemmelighetene hele familien vil like til middag!

POPULÆR BLANT SMÅ OG STORE: TV 2s Wenche Andersen serverer deg sin fiskegrateng-oppskrift - som skal sikre godt jod-opptak: Foto: TV 2
POPULÆR BLANT SMÅ OG STORE: TV 2s Wenche Andersen serverer deg sin fiskegrateng-oppskrift - som skal sikre godt jod-opptak: Foto: TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke gikk forskere fra 27 land ut med en felles erklæring hvor de slår alarm om jodmangel i Europa.

I Norge har vi lenge tenkt at jodmangel gjelder andre land. Nå viser det seg at hjernen til annenhver nyfødt kan være i fare fordi mor har for lite av det livsviktige stoffet. Lav IQ, dårligere språkutvikling og dårligere finmotorikk kan være konsekvensen. Også ADHD settes i sammenheng med jodmangel.

Ikke bare gravide, men kvinner som ønsker å bli gravide, trenger god jodstatus.

Fisk som barna spiser

Grunnen til jodmangelen er blant annet at færre drikker melk og færre spiser hvit fisk, den fisketypen med aller mest jod.

Mesterkokk Bent Stiansen og TV 2-favoritten Wenche Andersen kommer nå små og store til unnsetning - med klare anbefalinger for maten som styrker hjernen:

- Alle vet at gravide skal holde seg unna alkohol og røyk og upasteuriserte oster. Men hvem har hørt om jodmangel, spør mesterkokken Bent Stiansen, kjent fra utallige matprogrammer på TV og mannen bak restaurant Statholdergården.

- Når så stor del av befolkningen mangler jod, må noe gjøres med en gang. Fastlegene må snakke med pasientene og gravide bør informeres. Vi kan ikke risikere at det fødes barn i Norge som ikke vil nå sitt potensial fordi moren manglet jod, og ikke visste det.

Vil vekke til live tradisjonelle retter

Mesterkokken oppfordrer til nasjonal dugnad for et mer variert kosthold, ikke minst blant barna. Barndommen legger grunnlag for matvaner seinere i livet.

Bent Stiansen tror barna vil like hans egenkomponerte rett av torskefilet med potetmos og soyasmørsaus.

Bent Stiansens torskefilet-oppskrift finner du her:

- Dette er en rett som smaker godt og er en god kilde til jod, sier han.

DYKTIG: - Hvit fisk er en sikker kilde til jod, og alle liker grateng, sier Wenche Andersen i TV 2. Foto: TV 2
DYKTIG: - Hvit fisk er en sikker kilde til jod, og alle liker grateng, sier Wenche Andersen i TV 2. Foto: TV 2 Vis mer

Wenche Andersen i «God morgen, Norge» på TV 2 slår et slag for fiskegratengen:

- Hvit fisk er en sikker kilde til jod, sier TV2- kokken Wenche Andersen. Hun tar også til ordet for vekke til live våre tradisjonelle matretter:

- Jeg synes vi skal ta tilbake noen av de gamle rettene. Grateng er enkelt å lage, noe barn liker og som i tillegg gir jod.

Wenche Andersens fiskegrateng-oppskrift finner du her:

Forskerne bak studien EUThyroid karakteriserer situasjonen som så alvorlig at strakstiltak er nødvendig.

HVIT FISK: Vill, hvit fisk er den matvaren som naturlig inneholder mest jod. Her kveitefilet. 

Foto: Mette Møller
HVIT FISK: Vill, hvit fisk er den matvaren som naturlig inneholder mest jod. Her kveitefilet. Foto: Mette Møller Vis mer

- Vi støtter oppropet, sier Anne Lise Brantsæter, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Brantsæter viser til at det allerede er iverksatt tiltak, og at flere er underveis. Så langt er mengden melk som bør inngå i et helsefremmende kosthold blitt konkretisert (se faktaboks).

Mer jod i saltet

STØTTER: - Folkehelseinstituttet tar dette på alvor. Vi støtter oppropet fra forskerne, sier Anne Lise Brantsæter, seniorforsker ved FHI.
STØTTER: - Folkehelseinstituttet tar dette på alvor. Vi støtter oppropet fra forskerne, sier Anne Lise Brantsæter, seniorforsker ved FHI. Vis mer

Forskernes råd er økt tilsetting av jod i salt. Liv Elin Torheim, leder for Nasjonalt råd for ernæring, sier at den mengden jod som nå er tillatt i salt er så liten at den ikke monner. Vi trenger mer.

- Utfordringen med jod er at både for lite og for mye av dette mineralet medfører helsekonsekvenser, sier Anne Lise Brantsæter ved Folkehelseinstituttet.

- Salt er det viktigste tiltaket, men det vil ta noe tid å få på plass. Inntil da må man sørge for nok jod gjennom mat eller kosttilskudd, sier Brantsæter.

Tanja Kalchenko, lege og leder av Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla), viser til at Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler kosttilskudd til kvinner i fertil alder, gravide og ammende for å sikre at fostre og barn under to år får tilstrekkelig jod.

- Jodtilskudd vil være nødvendig, og det må kvinnene få beskjed om, sier Kalchenko.

BEKYMRET: Direktør Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for meieriprodukter oppfordrer kvinner til å lytte mer til forskere enn venner og innlegg på sosiale medier. Foto: Melk.no
BEKYMRET: Direktør Ida Berg Hauge i Opplysningskontoret for meieriprodukter oppfordrer kvinner til å lytte mer til forskere enn venner og innlegg på sosiale medier. Foto: Melk.no Vis mer

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) utfører nå en nytte-risikovurdering av tilsetning av jod til bordsalt og i blant annet brødvarer .

Unge kvinner styrer unna melk

Mange unge kvinner sier i en Norstat- undersøkelse at de har drukket mindre melk det siste året fordi de har hørt noe negativt om melk fra venner, i tradisjonelle medier eller sosiale medier.

- Unge jenter må slutte å kutte ut helt vanlige matvarer, som melk, uten grunn. Jodmangelen viser at kostholdsendringer kan gå på helsa løs, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, som står bak Norstat-undersøkelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!