SETT SMAK: Soya, chili, hvitløk og ingefær på steinbiten kan gi hverdagsmiddagen følelsen av ennå å være litt på ferie. Foto: SYNØVE DREYER
SETT SMAK: Soya, chili, hvitløk og ingefær på steinbiten kan gi hverdagsmiddagen følelsen av ennå å være litt på ferie. Foto: SYNØVE DREYERVis mer

Fiskerettene som forlenger feriefølelsen

Gi flyndra, seifileten og steinbiten spreke sauser og en runde i woken.

Mørt kjøtt, noen biter vårløk og paprika smaker herlig i wok, men det gjør den enkleste seifilet også.

Er du litt raus med hvitløken og ingefæren, dufter kjøkkenet godt på et blunk. Med en dose curry paste og kokos i tillegg risikerer små og store som ikke liker fisk å glemme at de ikke liker det.

Kresen? Slik lærer du deg å like «alt».

Festfin midt i uka

Av og til er nytrukket laks eller fersk makrell stekt i godt smør det eneste riktige. De rene smakene må få være i fred.

RØDSPETTE: Deilig fiskerett med knasende sukkererter og sursøt saus. Finner du ikke rødspette, bruk annen flyndrefisk eller sei.  Foto: SYNØVE DREYER
RØDSPETTE: Deilig fiskerett med knasende sukkererter og sursøt saus. Finner du ikke rødspette, bruk annen flyndrefisk eller sei.  Foto: SYNØVE DREYER Vis mer

Andre ganger er det lov å utfordre fisken og smaksløkene, trå til med eksotiske smaker. Med enkle midler tryller du fram følelsen av fest - eller ferie - midt i uka. Striregn og kuldegrader i august klarer ikke ødelegge mat som smaker mye og gjør kroppen varm og fornøyd.

Vær varsom

Oppskriftene nedenfor gir gode fiskemåltider ved hjelp av stekepanne eller wok. Woker du fisk, må du være varsom, den faller lett fra hverandre og trenger kort tid i panna.

Det beste er å lage sausen først og la fiskestykkene trekke i sausen noen minutter.

Grønnsaker (de bør helst være harde) tåler en støyt, men skal heller ikke ha noe langt opphold i panna.


        SEI I CURRY:  Med spisskummen, koriander, curry og grønnsaksris blir seifileten festfin midt i uka. Foto: SYNØVE DREYER
SEI I CURRY:  Med spisskummen, koriander, curry og grønnsaksris blir seifileten festfin midt i uka. Foto: SYNØVE DREYER Vis mer

Det er her wokpanna er overlegen: Det tynne metallet og den buede formen gir mat på bordet på et blunk.

Wokpanna har dessuten enda en fordel. Når du woker klarer du deg med mindre olje enn når du steker i gryter og panner.

Skulle du ennå være litt feriesløv og trenge oppfriskning av wok-kunnskapene, er skikkelig varm wok og varm olje første bud. Flere tips til vellykket woking finner du i faktaboksen.

Les også: Lag sushi-ingefæren selv

Lette gryteretter for norsk sommervær.

Hva er de beste grønnsakene å ha i en wokrett?