Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Fisketorget i Oslo møtt med massiv kritikk:

Fisketorget skulle bli Oslos store turistmagnet. Så gikk noe galt

Politikerne kom ikke på åpningen.

FISKETORG ELLER RESTAURANT: Ikke et vondt ord om de som driver stedet, men det har skjedd en glipp et eller annet sted når vi har fått en fiskerestaurant med en fiskedisk, ikke et fisketorg, sier Venstre-politiker Espen Ophaug. Interiører er noe endret, og endel sitteplasser fjernet, sider bildet ble tatt. Foto: Siv Dolmen/AFTENPOSTEN/NTB SCANPIX
FISKETORG ELLER RESTAURANT: Ikke et vondt ord om de som driver stedet, men det har skjedd en glipp et eller annet sted når vi har fått en fiskerestaurant med en fiskedisk, ikke et fisketorg, sier Venstre-politiker Espen Ophaug. Interiører er noe endret, og endel sitteplasser fjernet, sider bildet ble tatt. Foto: Siv Dolmen/AFTENPOSTEN/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det ble en fin fest, men politikerne glimret med sitt fravær. Det var litt trist at de ikke kom, sier Ole Grøterud, styreleder i Fisketorget.

Han snakker om gårsdagens åpningsfest av den nye Fisketorget i Oslo, et arrangement for spesielt inviterte, blant dem politikere.

Jubel ble til skuffelse

Mange jublet da bystyret i 2012 vedtok at Oslo skulle få sitt eget fisketorg. I kortene lå et konsept slik man kjenner det fra Bergen. Resultatet ble et 300 kvadratmeter stort glasshus med en fiskedisk og et spiseri.

Fisketorget ligger mellom Rådhuset og Rådhuskaia, bare noen meter fra sjøen.

BERGEN: Omtrent slik trodde mange at Fisketorget i Oslo skulle bli. Mange fiskehandlere og yrende liv var drømmen. I stedet fikk Oslo et glasshus med bare en disk og en restaurant. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
BERGEN: Omtrent slik trodde mange at Fisketorget i Oslo skulle bli. Mange fiskehandlere og yrende liv var drømmen. I stedet fikk Oslo et glasshus med bare en disk og en restaurant. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Siden den myke åpningen i juli har Fisketorget med spisedelen Pipervika Seafood fått pepper både fra osloboere, turister, media og restaurantanmeldere.

- Vi sa ja til en salgshall for fisk, med mulighet for litt servering, ikke et spisested med fiskedisk, sier Espen Ophaug, leder i Oslo Venstre.

GLIPP : Et eller annet sted har det skjedd en glipp. Det var ikke slik fisketorget skulle bli, sier leder i Oslo Venstre, Espen Ophaug. Foto: Venstre
GLIPP : Et eller annet sted har det skjedd en glipp. Det var ikke slik fisketorget skulle bli, sier leder i Oslo Venstre, Espen Ophaug. Foto: Venstre Vis mer

Politikere fra nesten alle partier har sagt liknende ting. Eivor Evenrud (Rødt) etterlyser i Aftenposten flere aktører i fiskehallen, Anne Kathrine Skjørhammer (Krf) synes det er blitt «som fiskedisken på Meny». Ordfører Marianne Borgen (SV) ventet seg et torg, men fant «en restaurant med en bitte liten fiskebod».

Dagbladet sitter ikke på listen over inviterte, men det er nærliggende å tro at politikernes fravær har sammenheng med skuffelsen som har kommet til uttrykk.

Saken fortsetter under bildet.

GAMMEL DRØM: Det har vært snakk om fisketorg i Oslo i mange år. For ti år siden var det store smil i Oslo ved tanken på at et eget fisketorg kunne være på trappene. Harald Kristoffersen, formann i Indre Oslofjord Fiskerlag (IOF), viser her hvor det foreslåtte fisketorget kanskje skulle ligge. Beliggenheten er den samme, smilene er ikke så brede nå. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
GAMMEL DRØM: Det har vært snakk om fisketorg i Oslo i mange år. For ti år siden var det store smil i Oslo ved tanken på at et eget fisketorg kunne være på trappene. Harald Kristoffersen, formann i Indre Oslofjord Fiskerlag (IOF), viser her hvor det foreslåtte fisketorget kanskje skulle ligge. Beliggenheten er den samme, smilene er ikke så brede nå. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

- Skjedd en glipp

Den dyre fisken og rekene til 400 kroner pr kilo var snakkis i sommer. Nå handler diskusjonen om hva som har gått galt.

DYRT: Fisketorget har fått mye kritikk for prisene på fisk og skalldyr. De høye prisene på reker forklarer Fisketorget med at de ikke ikke vil utkonkurrere rekefiskerne på havna. Foto: ELISABETH DALSÆG
DYRT: Fisketorget har fått mye kritikk for prisene på fisk og skalldyr. De høye prisene på reker forklarer Fisketorget med at de ikke ikke vil utkonkurrere rekefiskerne på havna. Foto: ELISABETH DALSÆG Vis mer

Byrådsavdelingen for byutvikling i Oslo kommune ba i forrige uke (22.8) Plan- og bygningsetaten undersøke om det «foreligger avvik mellom godkjent byggesøknad og faktisk bruk.»

- Det har skjedd en glipp et eller annet sted når vi har fått en fiskerestaurant med en fiskedisk. Riktignok en fin restaurant, og en innholdsrik fiskedisk, og ansatte som garantert vil gjøre dette til et godt tilbud for byens befolkning, men det ble noe annet enn det vi så for oss, sier Venstres Espen Ophaug.

- Vi kan ikke skjønne at det skal foreligge noe slikt avvik. Fra dag 1 har Fisketorget hatt Norges største fiskedisk, sier styreleder Grøterud til Dagbladet.

Hans mål er at Fisketorget skal bli selve «fiskebutikken for Oslos befolkning».

Må gjøre endringer

Ifølge Estate nyheter pålegges Fisketorget av Oslo Havn å gjøre endringer.

- Jeg vil heller kalle det dialog enn pålegg. Det er snakk om justeringer slik at en kan forsterke inntrykket av, og imøtekomme forventningene til et fisketorg for oslofolk og tilreisende. Vi har tro på at vi skal komme frem til en god løsning, sier eiendomsdirektør Åsa Nes i Oslo Havn.

I festekontrakten mellom Oslo kommune, representert ved Oslo Havn, og Fisketorget i Oslo, står det at det bare «tillates et begrenset antall plasser for servering av sjømat», og at matserveringen ikke skal være det dominerende.

Mer torgfølelse og fiskebåter vendt mot byen

Daglig leder i Fisketorget, Roy Solberg, sier at man allerede har fjernet stolene ved disken, slik at færre gjester får servering .

- Vi ønsker en god dialog og har allerede gjort endringer, både i konsept og meny. Vi ønsker å se på muligheten for midlertidige boder utenfor huset i høst-og vårsesongen, for på den måten å skape mer torgfølelse. Vi ønsker også å få fiskebåtene nærmere, gjerne med en flytende molo slik at de kan få baugen mot byen, sier han.

Ifølge Solberg selger Fisketorget i Oslo nå nesten like mye fisk som Fisketorget i Bergen. Det selges også mye take away..

Både Solberg og Grøterud påpeker at restauranten betyr avsetning for usolgte råvarer de ellers hadde måtte kaste.

- Å ha et spisested i tilknytning til Fisketorget er god miljøpolitikk. Det forhindrer matsvinn, sier Grøterud.

Kapret fet tomt

Kan Fisketorget kalles en markedshall, eller har utbyggerne rett og slett fått tak i en av landets råeste beliggenheter for en restaurant med fiskedisk, spør nyhetstedet Estate, som har fulgt saken tett.

Hva var intensjonen, og hvorfor ble resultatet som det ble?

- Det er viktig at vi får svar på, sier ordfører Marianne Borgen til Dagbladet.

Hun legger ikke skjul på at hun er skuffet.

- Det var ikke sånn det skulle bli, sier ordføreren.

Hun utelukker ikke at politikerne har vært uklare i sin bestilling, og håper på snarlig svar på hva som har gått galt.

Borgen takket nei til å åpne Fisketorget og deltok ikke på åpningsfesten i går, men viser til travle tider, budsjettbehandling og valgkamp. Det samme gjør en av de andre inviterte, Carl I. Hagen (Frp) overfor Dagbladet.

Politikerne sov i timen

Bystyret beskyldes fra flere hold for å ha sovet i timen da søknaden ble behandlet. Espen Ophaug i venstre mener at byrådet lot seg blende av ideen og skissene.

- Vi glemte å være tydelige nok på hva vi ønsket, sier han, men legger til at det ser ut til å være i overgangen mellom byggesak og selve byggingen at glippen har skjedd.

Ophaug vil ikke kritisere de som driver stedet. Han vil heller rette et varsko til politikere og PBE.

- Vi må sørge for at det som er regulert og det som blir søkt om, faktisk er det som blir bygd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!