MINDRE IMPORT: Det ligger an til mindre privat innførsel av brus og godteri etter vedtaket om å fjerne den momsfrie grensa på 350 kroner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
MINDRE IMPORT: Det ligger an til mindre privat innførsel av brus og godteri etter vedtaket om å fjerne den momsfrie grensa på 350 kroner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Den momsfrie grensa på 350 kroner for netthandel fjernes i 2020

Fjerner 350-kronersgrensa: -Neste år kan bli et toppår for oss, sier godterikonge

Max Godis regner med maks uttelling neste år.

Den momsfrie grensa på 350 kroner for netthandel fjernes fra 1. januar 2020. Norsk næringsliv jubler, mens nettgodteri-selskapene som hver uke sender tonnevis med brus og godis over grensa har fått et solid skudd for baugen.

- Spørsmålet er hvor stort skuddet er. Vi skal nok klare oss, sier Morten Hansson, administerende direktør i Max Godis.

Indignerte kunder

Nordmenn er langt fra glade for vedtaket som ble gjort i går. Allerede i morgentimene er kommentarfeltene fulle av indignerte innlegg fra kunder som er blitt vant til å kjøpe brus og godteri til en brøkdel av hva du må ut med i Norge.

- Mange skriver at «nå skal vi i hvert fall hamstre», sier Hansson.

Ettersom den tollfrie grensa på 350 kroner først fjernes i 2020, har «godis-gigantene» et normalår foran seg. Max Godis tror at salget i 2019 kan bli enda bedre enn årets omsetning, som ligger an til 70 millioner kroner.

I andre kvartal hadde nettgodteriselskapet en omsetningsøkning på 280 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Tendensen har siden holdt seg. Max Godis har hoveddelen av kundene i Rogaland, Hordaland og Oslo, mange av dem bor altså langt fra grensa. Brus og drikkevarer utgjør halvparten av salget, med Pepsi Max som desidert største produkt.

Trenger utredning

- Hva som vil skje etter 2020, vet vel egentlig ingen. Det er mye forvirring hos folk rundt fortolling og import. Jeg tror regjeringen vil bli nødt til å sette ned en komite for å forberede dette. Innførselen må være enkel for sluttbruker, sier Hansson.

Den norske direktøren la gullegget da han sammen med en kollega i 2015 startet Max Godis, som et direkte resultat av den tollfrie grensa på 350 kroner.

Politikernes vedtak vil sannsynligvis sette en stopper for klondyke-stemninga i selskapet, men Hansson er optimist. Han har et år på seg til å forberede nye rammebetingelser, selskapet har «veldig vekst» i Finland og starter dessuten med helseprodukter.

- Vi har flere bein å stå på. Vi skal ri av denne bølgen, sier Hansson til Dagbladet.

Prisforskjellen gir lønnsomhet

Godteriselskapene over grensa er langt fra så skuffet som man kunne regnet med. Kristina Andersson, teamleder for e-handel i Orvelin, eier av Gottebiten, sier at prisforskjellen mellom Norge og Sverige på denne type produkter er så stor at den uansett vil bety mye.

OPTIMIST: Hos Gottebiten i Sverige tar man ikke vedtaket så tungt. Selskapet regner uansett med å tjene gode penger på nordmenns søtsug og brustørste.Foto: Gottebiten
OPTIMIST: Hos Gottebiten i Sverige tar man ikke vedtaket så tungt. Selskapet regner uansett med å tjene gode penger på nordmenns søtsug og brustørste.Foto: Gottebiten Vis mer

Gottebiten har sju butikker langs grensa til Norge og har i mange år konsentrert seg om den fysiske grensehandelen. Selskapet startet netthandel med eksport til Norge så sent som i september i år.

- Våre norske kunder har ønsket en nettløsning lenge. Vi har hatt en god utvikling i omsetningen disse månedene, forteller Andersson.

- På høy tid

Grensa på 350 kroner inkludert frakt ble innført i 2015. Før dette var grensen på 200 kroner uten frakt. Hovedorganisasjonen Virke har kjempet for å fjerne 350-kroners grensa og er på vegne av norsk næringsliv fornøyd med avgjørelsen.

FORNØYD:- Dette har vi jobber hardt og lenge for, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare, om at den momsfrie grensa på 350 kroner for netthandel blir borte fra 2020. Foto: Virke
FORNØYD:- Dette har vi jobber hardt og lenge for, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare, om at den momsfrie grensa på 350 kroner for netthandel blir borte fra 2020. Foto: Virke Vis mer

- Dette har vi jobber hardt og lenge for. Vedtaket kom ikke en dag for tidlig, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Størksen mener momsgrensa er urettferdig fordi den subsidierer utenlandske nettaktører. I tillegg har momsfritaket ført til betydelig digital grensehandel av varer som brus og snop. Når den momsfrie grensa fjernes, vil konkurranseforholdene være likere. Framover må forbrukerne belage seg på moms på 25 prosent på varer som koster under 350 kroner, samt avgift for fortollingen. På varer med lav verdi kan avgiften bli så høy at den utgjør mer enn selve prisen på produktet.

Bedre helse

Lavere import av brus og godteri vil ha helsegevinster, mener Virke. Dagligvarebransjen har arbeidet systematisk for å redusere blant annet nordmenns inntak av sukker.

- Når prisen er så lav på brus og godteri fra utlandet, er det naturlig at folk hamstrer. Og når de hamstrer, spiser og drikker de gjerne mer. Det er klare sammenhenger mellom de politiske vedtakene og folkehelsa. Når momsfritaket blir borte, håper vi på mindre digital grensehandel av usunne varer, sier hun.

Størksen er samtidig bekymret for at den store avgiftsforskjellen på blant annet alkoholfri drikke mellom Norge og våre naboland vil bidra til det hun kaller «en altfor høy grensehandel».

- Det går ut over både folkehelsa og helsa til norsk næringsliv, sier hun.