SMAKSTEST: Kokkene Markus Dalseg, Eirik Mehus og Jonathan Kolbu har smakt seg gjennom årets nye ferdigmiddager for Dagbladet. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer Vis mer

Smakstest av ny ferdigmat:

Fjordland-nyhet slaktes i ferdigmattest: - Nei, nei, nei. Dette er ikke godt

Kan det bli bedre en fiskerett som lukter pizza? (Hint: Ja - litt - en fiskerett med spinatsaus med muskat og edamer.)

(Dagbladet): Vi klarer ikke helt bli enig med oss selv om noe er helt feil - eller veldig, veldig riktig når to ferdigretter med fisk topper en ferdigmattest.

TESTPANELET: Jonathan Kolbu, Markus Dalseg og Eirik Mehus fra De 3 stuer har smakt på 15 ferdigmiddager for Dagbladet.
TESTPANELET: Jonathan Kolbu, Markus Dalseg og Eirik Mehus fra De 3 stuer har smakt på 15 ferdigmiddager for Dagbladet. Vis mer

Vi heller mot det siste, for ingenting er jo bedre enn at det blir enklere å spise fisk!

Kjøttboller, lapskaus, gryter og thaisuppe - ja til og med alle ferdigpizzaene vi testet - må vike for Findus' to geniale hverdagsfiskeretter.

Dette er riktignok rettene som tar lengst tid å lage, 35 minutter i ovn, og du vil kanskje ha litt poteter eller ris til, men det lar vi passere, for her har Findus virkelig fått til noe.

For mens forskere, politikere, helsevesenet og dagligvarebransjen klør seg i hodet og lurer på hvordan de skal friste nordmenn til å spise mer fisk, har Findus laget to ovnsklare fiskeretter i form, som ser innbydende ut, er sunne og gode - og ikke minst: Smaker godt.

Testvinneren er med bladspinat og saus med muskat, edamer og tomat - mens testens nest beste rett er med tomatsaus og italiensk krydder. Sistnevnte lukter pizza når vi åpner ovnen, så her er det til og med håp om å overbevise eventuelle fiskeskeptikere.

Skuffet over Henriettes

Da vi spurte Øyvind Hjelle, Tom Victor Gausdal og Annechen Bahr Bugge om hvilke produkter de hadde tro på i forkant av lanseringen, var Henriettes Smaksopplevelser-serien fra Coop en av dem alle stoppet opp litt ekstra ved.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SENER OG BLODÅRER: Det er supert å bruke hele dyret, men kjøttstykkene burde nok sorteres litt bedre før det havner i middagsgryta. Vi fant både sener og blodårer.
SENER OG BLODÅRER: Det er supert å bruke hele dyret, men kjøttstykkene burde nok sorteres litt bedre før det havner i middagsgryta. Vi fant både sener og blodårer. Vis mer

- Hæ? Jøss, det er litt dårlig å bruke navnet hennes sånn? Men det er sikkert greit om de bruker hennes oppskrifter, sa Gausdal.

Det har de nok ikke gjort. Den beste av disse fikk en sterk treer.

Grytene fikk ros for rause mengder kjøtt - opptil 44 prosent (!) - men det var dessverre ikke alltid like god sortering (se bildet); og selv om det hører med at maten er godt kokt i gryteretter, var nok grønnsakene her ihjelkokte lenge før vi varmet rettene opp i mikro.

IKKE BLINDTEST: Kokkene har selv vært med å varme opp maten etter anvisningene, og har sett på pakkene underveis.
IKKE BLINDTEST: Kokkene har selv vært med å varme opp maten etter anvisningene, og har sett på pakkene underveis. Vis mer

Henriettes smaksopplevelser: Storferagu

Denne her var kanskje den mest pussige retten å åpne. På toppen av gryta lå det et lag geléaktige riflede gulrøtter, men når vi rørte litt, kom raguen fram.

- Oi, her er det mye kjøtt!

(44 prosent, ifølge pakken)

Gryten veier 400 gram og er klar etter fire minutter i mikro.
Gryten veier 400 gram og er klar etter fire minutter i mikro. Vis mer

- De har brukt hele dyret, og det er bra; haler, knoker... men også sener eller blodårer. Det er ikke like lekkert.

Konsistensen bærer preg av maizenajevning, eller liknende, mens smaken blir imidlertid beskrevet mer som Spaghetti à la Capri.

Det blir også litt for fett og tungt, og hadde hatt godt av både salt og krydder.

Fjordland: Sunt & godt Kjøttboller

Retten veier 480 gram og er klar etter cirka fire minutter i mikrobølgeovn.
Retten veier 480 gram og er klar etter cirka fire minutter i mikrobølgeovn. Vis mer

Denne ser grei ut på tallerkenen, og kokkene er positiv til å spe kjøttbollene med blomkål.

Men der stopper det.

- Dette her er alt man tror kjip ferdigmat skal være. Alle kjipe ferdigmiddagers mor.

Pastaen er langt fra al dente, pastarørene smaker søtt, sausen har maizenakonsistens, kjøttbollene er kjedelige, alt er overkokt, og det er ikke konsistensforskjell mellom pasta, paprika eller kjøttboller.

- Nei, nei, nei. Dette er ikke godt.

Toro: Indisk mangocurry

Denne veier 400 gram og er ferdig etter tre-fire minutter i mikro.
Denne veier 400 gram og er ferdig etter tre-fire minutter i mikro. Vis mer

Denne så ganske trist ut da vi tok den ut av mikrobølgeovnen, emballasjen med ett rom til sausen og ett til risen ga assosiasjoner til fengselsmat, spesielt risen som nærmest var smeltet sammen til en kake, imponerte ikke.

Heldigvis så det mye verre ut enn det smakte. For det smaker helt greit, selv om testpanelet mener rettens navn er noe villedende.

- Det er 40 prosent mangosaus her, og 18 prosent kylling, men du skal smake godt etter for å kjenne noen mangosmak. Eller currysmak.

- Å kalle dette en curry er en hån mot indere overalt.

Det ligger et litt ubestemmelig krydderbilde og lurer i bakgrunnen, men det er ikke det indiske kjøkkenet som er mest nærliggende å tenke på.

- Med den ihjelkokte brokkolien og overkokt ris, føles det mest som om vi spiser barnemat.

Henriettes smaksopplevelser - storfegryte

Gryten veier 400 gram og er klar etter fire minutter i mikro.
Gryten veier 400 gram og er klar etter fire minutter i mikro. Vis mer

Henriettes storfegryte ser ifølge testpanelet ut som en ukegammel, litt mislykket biff burgund.

Slappe aspargesbønner har antatt en kakigrønn nyanse, riflede gulrøtter gir retten et preg av veikro.

- Disse grønnsakene her er så ihjelkokte at de moses når vi prøver å røre rundt.

- Grønne grønnsaker må aldri kokes med når en rett kokes, de skal dumpes på toppen. Disse var overkokte allerede før vi varmet opp retten.

Denne retten har også raust med kjøtt (41 prosent) og godt med pepper som gir god smak, men det ligger en liten bismak av jern og lurer i bakgrunnen.

Henriettes smaksopplevelser - gulasjgryte

Gryten veier 400 gram og er klar etter fire minutter i mikro.
Gryten veier 400 gram og er klar etter fire minutter i mikro. Vis mer

Også denne gryta har mye kjøtt (33 prosent), om enn ikke like mye som de andre.

Det lukter paprika, slik det skal være i gulasj. Det andre klassiske gulasj-krydderet, karve, glimrer med sitt fravær.

- Det er fint at det er litt tyggemotstand i kjøttet, selv om det er mørt, men det blir litt for tørt.

Dette til tross for at selve suppa framstår som litt vanndig.

- Dette er greit, men ikke spesielt godt. Og lite andre grønnsaker enn ihjelkokt paprika.

Findus: Caribbean hotpot

Retten veier 500 gram og er klar etter 8-10 minutter oppvarming i gryte.
Retten veier 500 gram og er klar etter 8-10 minutter oppvarming i gryte. Vis mer

Findus har tidligere lansert flere eksotiske retter, denne gangen en karibisk, vegetarisk gryte.

Smakspanelet stusser litt over smaken, det er ikke så mye som føles karibisk, annet enn kokosmelka (og sausen er av en eller annen grunn spedd ut med melk).

- Frossengrønnsaker funker fint i ferdigmat, grønnsakene har veldig fin konsistens. Se på brokkolien, den er fortsatt sprø - og skikkelig grønn.

Testpanelet savner litt smak, og litt av det meste, men er likevel relativt positive.

- Dette smaker uferdig, men er en helt anstendig base. Det er lett å jazze opp, ha i litt syre, litt mer krydder, kanskje litt kylling - og fersk koriander.

Fjordland: Tortellini

Retten veier 400 gram og er klar etter tre-fire minutter i mikro.
Retten veier 400 gram og er klar etter tre-fire minutter i mikro. Vis mer

Mens Toro denne gang har valgt klassisk Fjordland-skål-emballasje, har Fjordland valgt Toro-emballasje: Skål med ventil, som varmes i mikroen og piper når den er klar.

Det dufter av ferdigrevet, tørket parmesan når vi tar av lokket, og det ser ikke spesielt innbydende ut. Det er veldig mye saus og brokkolien, i veldig ulike størrelser, er dvask - «så overkokt at du kan mose den med øyelokket».

- Dette ser ut som en klassisk restefest.

Pastaen er ikke helt al dente, men det er likevel igjen noe tygg. Fyllet imponerer heller ikke nevneverdig, men testpanelet gir pluss for krønsj i gulrøtter.

- Det er ikke vondt, men det er ikke godt heller. Klassisk magefyll.

Henriettes smaksopplevelser: Lapskaus

Gryten veier 400 gram og er klar etter fire minutter i mikro.
Gryten veier 400 gram og er klar etter fire minutter i mikro. Vis mer

Denne imponerte mest av Henriettes-rettene. Det dufter godt når vi tar av plastlokket, av kålrot og røkt svinekjøtt.

- Dette ser ut som lapskaus. Det er kokt sønder og sammen, og har en god fordeling av kjøtt og grønnsaker, det er ikke bare potetmos med et par kjøttbiter og en gulrot.

Lapskausen smaker også godt av røkt svinekjøtt, men det er også det du smaker. Og for dem med trente ganer er det lett å smake at her er det brukt røykaroma, ikke røkt kjøtt.

- En helt grei hverdagsmiddag.

Lapskausen kunne med fordel (for smaken) hatt mer av både salt og pepper, men det kan du jo enkelt tilsette selv. Panelet var litt på vippen her, men endte på en sterk treer.

Fjordland: Kyllingwok

Retten veier 400 gram og er klar etter tre-fire minutter i mikro.
Retten veier 400 gram og er klar etter tre-fire minutter i mikro. Vis mer

- Kan det være matsikkerhet som gjør at all ferdigmat må ihjelkokes og drukne i saus?

Spørsmålet er kanskje retorisk, og kunne passet til opptil flere av rettene i denne testen, men passer ekstra godt her.

Fjorlands kyllingwok er nudler og ihjelkokte grønnsaker som bader i saus.

- Dette er helt intetsigende. Det smaker salt og soyasaus.

Det som redder retten er at det er god tygg i nudlene, og kokkenes favoritthermetikkgrønnsak, vannkanstanjer, gir god krønsj.

Toro chunky tomatsuppe

Toros tomatsuppe veier 475 gram og varmes opp i tre-fire minutter i mikro.
Toros tomatsuppe veier 475 gram og varmes opp i tre-fire minutter i mikro. Vis mer

Toros tomatsuppe veier 475 gram og varmes opp i tre-fire minutter i mikro.

Denne Toro-suppa ser ikke spesielt delikat ut. Den er merkelig tjukk i konsistensen, og grønnsakene bærer preg av å ha kokt altfor lenge.

Det dufter Spaghetti à la Capri, eller klassisk Toro tomatsuppe, og til tross for suppas lovende geografiske plassering er det det det smaker. Toro tomatsuppe, som er jazzet litt opp, med grønnsaker, bønner, og ørlite krydder.

- Dette smaker som det vi fikk på SFO, bare uten makaroni - og mye mindre vann.

Terningkast fire på ren Toro-nostalgi.

Fjordland: Kylling bulgur, tomater, linser og squash

Denne veier 400 gram og er klar etter tre-fire minutter i mikro.
Denne veier 400 gram og er klar etter tre-fire minutter i mikro. Vis mer

Denne retten ser helt grei ut på tallerkenen, med unntak av kjøttet som ikke er superdelikat, og ser på grensen til uferdig ut (det er det ikke), og porsjonen er raus.

Det er godt med grønnsaker, men kokkene stusser over at det både dufter og smaker av estragon - uten at det står at det er i.

Kyllingen er saftig, det er bra tygg i både bulgur og grønnsaker, men litt kjedelig på smak.

- Det er litt kjedelig, men også dette smaker litt nostalgisk av ferdigbearnés.

- Det burde hett bearnaisekylling med bulgur.

Toro: Chunky suppe Fiskesuppe

Toros fiskesuppe veier 475 gram og er klar etter tre-fire minutter i mikrobølgeovn.
Toros fiskesuppe veier 475 gram og er klar etter tre-fire minutter i mikrobølgeovn. Vis mer

Toros fiskesuppe veier 475 gram og er klar etter tre-fire minutter i mikrobølgeovn.

- Dette er ikke en suppe, dette er saus.

Toros nye serie med chunky supper burde kanskje døpes om til chunky sauser. For denne setningen skulle vi høre igjen, hver gang vi smakte på en av de nye ferdigsuppene.

- Det er nesten tjukkere enn restaurantsaus, jo!

Vi er langt forbi det stadiet der grønnsakene ble kokt ihjel, men smaken er gjenkjennelig, og den har den nostalgiske smaken av Bergens fiskesuppe. Det er til og med en anelse hvitvin i, men den hadde nok hatt godt av å koke ut med litt mer hvitvin, skal vi tro kokkene.

- Her er den klassiske Toro-smaken for dem som liker det, men de må jobbe mer med teksturen sin.

Nostalgi på boks.

Toro: Chunky suppe, thai red curry

Toros Thai-suppe veier 475 gram og er klar etter tre-fire minutter i mikro.
Toros Thai-suppe veier 475 gram og er klar etter tre-fire minutter i mikro. Vis mer

Denne suppa virker lovende når den kommer ut fra mikrobølgeovnen: Det ryker godt, og en umiskjennelig duft av fiskesaus og sitrongress gir forventninger om autentisk smak.

- Endelig har Toro våget å trykke til med litt smak. Det er overraskende bra smaksatt, og her er det tydelig brukt fiskesaus.

Nei, det er ikke blodautentisk thai-suppe, og det er langt fra hot. Men dette er ikke så norsktilpasset som Toro-versjonene av eksotiske retter fort kan være.

Kokkene trekker for en altfor tjukk suppe. Denne kan med fordel spes litt ut, og blir enda bedre med en sprut lime og litt fersk koriander på toppen.

Findus: Ovnsbakt fiskefilet med italiensk saus

Findus ovnsbakt fiskefilet med italiensk saus veier 380 gram, og er ferdig på 35 minutter i stekeovn.
Findus ovnsbakt fiskefilet med italiensk saus veier 380 gram, og er ferdig på 35 minutter i stekeovn. Vis mer

- Her lukter det pizza - masse oregano og hvitløk!

Fisken bak det generiske fiske-navnet er MSC-sertifisert alaska pollock, og er dekket av en raus mengde tomatsaus med mozzarella og urter.

Retten har en naturlig sødme, men også fin syre fra tomatene. Litt paprikabiter gir krønsj, og litt spennende tekstur.

- En barnevennlig fiskegryte i form, og her kan du skjule «fiskesmaken», om det er noe poeng.

FAVORITTENE: De to fiskerettene falt i smak, og testvinner ble nesten spist opp - en sjeldenhet i testsammenheng.
FAVORITTENE: De to fiskerettene falt i smak, og testvinner ble nesten spist opp - en sjeldenhet i testsammenheng. Vis mer

Findus: Ovnsbakt fiskefilet med bladspinat-saus

Findus ovnsbakt fiskefilet med bladspinat veier 380 gram, og er ferdig på 35 minutter i stekeovn.
Findus ovnsbakt fiskefilet med bladspinat veier 380 gram, og er ferdig på 35 minutter i stekeovn. Vis mer

Denne ser innbydende ut når den kommer ut av formen, og det lukter godt av muskat, spinat og ost. Det er også det det smaker mest av.

Fisken, som også her er MSC-sertifisert alaska pollock, er mild på smak. Retten er bra saltet, ikke for mye, og små tomatbiter frisker opp og gir retten en passe dæsj syre og sødme.

Den retten kokkene forsynte seg mest av. Ikke fordi de måtte, men fordi de synes det var godt.

En sterk femmer - og best i test.