Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Senterpartilederen lei av sukkeravgiftens merkelige utslag:

Flaskevannet blir billigere hvis du tilsetter alkohol

Litt alkohol i vannet ville gjort flaska med Olden eller Farris rimeligere.

AVGIFTSVIRVAR: - Når alkoholholdig drikke har lavere avgift enn alkoholfri drikke, viser det hvor skjevt økningen i sukkeravgiften slår ut, sier Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum, her fotografert på besøk hos Hansa-Borg bryggeri i Sarpsborg i forrige uke. Foto: Foto: Karl Kristian Langeland
AVGIFTSVIRVAR: - Når alkoholholdig drikke har lavere avgift enn alkoholfri drikke, viser det hvor skjevt økningen i sukkeravgiften slår ut, sier Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum, her fotografert på besøk hos Hansa-Borg bryggeri i Sarpsborg i forrige uke. Foto: Foto: Karl Kristian Langeland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har nylig dokumentert at pils, som følge av økningen i sukkeravgiften, nå er billigere enn brus pr liter i endel norske butikker.

Også lettøl har etter nyttår lavere særavgift enn brus. Før jul hadde alkoholfri drikke og drikke med lavt alkoholinnhold samme avgift.

Nå er situasjonen slik: Hvis Farris hadde blitt blandet med for eksempel alkoholholdig sider, ville den fått lavere avgift og dermed blitt billigere (se faktaboks).

Rare utslag

- Avgiften slår utrolig rart ut. Slik kan vi ikke ha det, sier Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartilederen har nettopp vært på besøk hos Hansa Borg Bryggerier i Sarpsborg. Bryggeriet ble grunnlagt allerede på 1800-tallet og har en lang historie i Østfold.

NORSK: Noen kunder dropper brusen, andre drar til Sverige eller handler på nettet slik at de slipper avgiftene. Hansa Borg Bryggerier (bildet) merker at kundene også kjøper ølet sitt i Sverige. - Slik sukkeravgiften slår ut nå, så hjelper vi svensk næringsliv, ikke norsk. Slik kan det ikke være, sier senterpartieder Trgyve Slagsvold Vedum. Foto: Karl Kristian Langeland
NORSK: Noen kunder dropper brusen, andre drar til Sverige eller handler på nettet slik at de slipper avgiftene. Hansa Borg Bryggerier (bildet) merker at kundene også kjøper ølet sitt i Sverige. - Slik sukkeravgiften slår ut nå, så hjelper vi svensk næringsliv, ikke norsk. Slik kan det ikke være, sier senterpartieder Trgyve Slagsvold Vedum. Foto: Karl Kristian Langeland Vis mer

Sarpsborg-bryggeriet er det norske bryggeriet som ligger nærmest svenskegrensa. Den store salgsnedgangen for brus som andre bryggerier merker i forbindelse med sukkeravgiften, er ikke problemet i Sarpsborg. Bryggeriet produserer mest øl. Likevel er situasjonen vanskelig.

MENINGSLØST: Avgiften kom plutselig og er verken faktabasert eller konsekvensutredet. Det skaper problemer i norsk næringsliv, sier administrerende direktør Lars Midtgaard i Hansa Borg Bryggerier i Sarpborg, like ved svenskegrensa. Foto: Karl Kristian Langeland
MENINGSLØST: Avgiften kom plutselig og er verken faktabasert eller konsekvensutredet. Det skaper problemer i norsk næringsliv, sier administrerende direktør Lars Midtgaard i Hansa Borg Bryggerier i Sarpborg, like ved svenskegrensa. Foto: Karl Kristian Langeland Vis mer

- Når folk først reiser til Sverige, så kjøper de ikke bare brus. De kjøper store mengder øl. Det går ut over oss, sier administrerende direktør Lars Midtgaard.

Bryggeriet har trappet ned produksjonen, mye på grunn av økningen i grensehandelen.

Bryggeriet, som har rundt 50 ansatte, merket at ølmarkedet gikk ned med to prosent i fjor. De andre helnorske bryggeriene, Mack og Aass, er ifølge Midtgaard i samme situasjon.

- Ringnes, som er eid av Carlsberg og internasjonale Coca-Cola, opererer over hele Norden og kan i større grad tilpasse seg den eksplosive økningen i grensehandelen, sier han.

Midtgaard opplever avgiftsøkningen som dramatisk - og meningsløs.

- Avgiften er verken faktabasert eller konsekvensutredet. Politikerne trengte to milliarder til statskassa. Når folk istedet reiser til Sverige eller bestiller fra Sverige på nettet, får ikke staten inn pengene.

Støtter svensk næringsliv

Slagsvold Vedum vil fjerne sukkeravgiften.

- Vi politikere beskyldes ofte for å hegne om egen industri, og det synes Senterpartiet er greit. Problemet er at med sukkeravgiften støtter regjeringen svensk næringsliv, ikke norsk. Arbeidsplassene skapes i Sverige. Jeg tror aldri jeg har sett maken, sier han.

KrF var drivende kraft da avgiften ble økt som del av budsjettforlik før jul.

KrFs Olaug Vervik Bollestad viser til at partiets utgangspunkt var å få til en differensiert avgift, blant annet med momsen, for å treffe bedre.

- KrF er villig til å se på innretningen, skriver hun til Dagbladet.

Frp mener på sin side at selve avgiften i flere tilfeller fremstår som urimelig.

- Innretningen på avgiften er i mange tilfeller helt håpløs og viser at den aldri burde vært innført. Vi vil mer enn gjerne være med på å ta vekk sukkeravgiften som KrF fikk gjennomslag for ved siste budsjettbehandling, skriver Steinar Engeli Johansen til Dagbladet.

Vil sikre norske arbeidsplasser

VIL DISKUTERE: Høyres Aleksander Stokkebø åpner for ny debatt om sukkeravgiften og synes det er et interessant poeng at avgiften på lettøl nå er høyere enn avgiften på brus og vann med smak. Foto: Privat
VIL DISKUTERE: Høyres Aleksander Stokkebø åpner for ny debatt om sukkeravgiften og synes det er et interessant poeng at avgiften på lettøl nå er høyere enn avgiften på brus og vann med smak. Foto: Privat Vis mer

Høyre er opptatt av minst mulig handelslekkasje og sikre norske arbeidsplasser, forsikrer stortingsrepresentant for Høyre, Aleksander Stokkebø.

- Sukkeravgiften var ikke vårt primære ønske, men en del av budsjettforliket i fjor høst og noe vi forholder oss til, skriver han og minner om at den avgiften ble vedtatt for å finansiere blant annet tryggere veier, kortere helsekøer og et styrket forsvar.

- Eventuelle endringer i avgiftene må vurderes i budsjettprosessene, skriver han.

Absurde situasjoner

Senterpartiet vil fjerne regelen om at du fritt kan innføre varer for under 350 kroner. Slagsvold Vedum illustrerer skjevheten med følgende situasjon: Tenk deg at du har handlet brus og står i kassa. Der må du ut med både sukkeravgift og moms. Ved siden av deg står en kunde som har bestilt brus på nettet fra Sverige, og henter det som «post i butikk». Nettkunden får samme brus, men betaler verken sukkeravgift eller moms.

- Dette systemet står seg ikke over tid, sier han til Dagbladet

FRI INNFØRSEL: Fremskrittspartiet fikk i 2015 gjennomslag for å øke frihandelsgrensen fra 200 til 350 kroner. - Den grensen ønsker vi ikke å fjerne, sier partiets Steinar Engeli Johansen. Foto: Privat
FRI INNFØRSEL: Fremskrittspartiet fikk i 2015 gjennomslag for å øke frihandelsgrensen fra 200 til 350 kroner. - Den grensen ønsker vi ikke å fjerne, sier partiets Steinar Engeli Johansen. Foto: Privat Vis mer

Senterpartilederen får ikke mye støtte hos Engeli Johansen, medlem av finanskomiteen for FrP.

- Jeg synes det er flott at våre innbyggere kan sitte hvor som helst i Norge og bestille varer fra hele verden uten å måtte betale skyhøye avgifter og gebyrer. FrP er partiet for folk flest. Flere og flere bestiller nå varer på internett, og vi ønsker å ta vare på forbrukernes handlefrihet, skriver han til Dagbladet.

Fremskrittspartiet fikk i 2015 gjennomslag for å øke frihandelsgrensen fra 200 til 350 kroner.

- Den grensen vil vi ikke fjerne, skriver Engeli Johansen.

Varsler omkamp

Han kommer ikke utenom press fra de andre partiene.

Høyre håper å finne nye løsninger i fellesskap med Frp, Venstre og KrF.

- Den avgiftsfrie importen har en del uheldige sider og må kunne diskuteres. Eventuelle endringer må bli en del av en helhetlig gjennomgang i forbindelse med forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, skriver Aleksander Stokkebø (H).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!