Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

CO₂-mangel truer ølproduksjon:

Flere bryggerier rammet av CO₂-krisen. Frykter ølproduksjon må stanses

CO₂-mangelen skaper problemer - bryggerier avviser at de må stoppe produksjonen umiddelbart.

KRISE: Flere bryggerier sliter med å brygge øl på grunn av CO₂-mangelen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRISE: Flere bryggerier sliter med å brygge øl på grunn av CO₂-mangelen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

SISTE: Onsdag kveld skriver CO₂-produsenten Praxair Norge i en pressemelding at de kan levere nok CO₂ i slutten av uka, og at ingen industrikunder vil få langvarig produksjonsstopp, ifølge NTB.

I ettermiddag meldte NRK at Sandefjord-bryggeriet Grans og Kristiansand-bryggeriet CB må stanse ølproduksjonen på grunn av CO₂-mangel.

Nyheten kommer bare få timer etter at Aass bryggeri fortalte at deres CO₂-lager snart er tomt. Bryggeriet måtte i dag innstille deler av produksjonen.

Grans bryggerier avviser at de stanser produksjonen på nåværende tidspunkt, men at de er avhengig av nye leveranser før helgen for å kunne fortsette produksjonen neste uke.

- Foreløpig har vi ikke stoppet produksjonen, men vi følger situasjonen tett, fra time til time, sier administrerende direktør Morten Gran.

- Det er en usikker situasjon, men jeg tolker signalene fra leverandør om at det vil bli en bedring i situasjonen framover, sier Gran, som velger å være en forsiktig optimist.

CB har ikke måttet stoppe produksjonen, men har giret ned produksjonstempoet for å ha mer kontroll, skriver Fædrelandsvennen.

- Viktig å ikke krisemaksimere

Tidligere i dag skrev NRK at direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen Petter Nome uttalte at «dersom bryggeriene ikke får leveranser i løpet av helga, vil alle bryggerier gå tomme for CO₂. Det vil merkes på alle utesteder og butikker i løpet av ei uke eller to».

Artikkelen har i ettertid blitt endret, og sitatet er gjengitt av NTB. Overfor Dagbladet er Nome derimot opptatt av å roe stemningen.

- Vi er opptatt av å ikke rope ulv. Det er ganske mye igjen på lager, man kommer ikke til å merke noe i hyllene med det første, sier Nome til Dagbladet.

Han advarer derimot sterkt mot krisemaksimering og hamstring av øl, noe som bare vil gjøre situasjonen verre.

- Dersom folk begynner å hamstre øl, blir det tidligere tomt.

Ikke helt ulikt den etter hvert beryktede smørkrisa i Norge i 2011. Alle hamstret smør for å ikke gå tom før julebaksten. Butikkene hadde tomme hyller, mens enkelte hadde fryseren full til godt over påsketider.

- Bidrar ikke Bryggeriforeningens utspill i NRK nettopp til at situasjonen hauses opp?

- Jeg har ikke sagt til NRK at all produksjon er stengt, dette har de skrevet for egen hånd, sier Nome til Dagbladet.

Teknisk feil

Hovedårsaken er at leveransen fra Praxair, en av få produsenter av CO₂, har stanset opp som følge av en alvorlig teknisk feil.

Praxair jobber nå med å få CO₂ fra andre kilder, mens de retter opp feilen.

- Alle tilgjengelige ressurser er satt inn i reparasjonsarbeidet, og det er håp om at CO₂-produksjonen kan starte opp 12. juli, selv om det er usikkerhet knyttet til dette, sier Sigurd Haukeli i Praxair i en pressemelding.

Onsdag kveld skriver Praxair derimot at et skipslast med CO₂ vil ankomme Norge i morgen, og at ingen industrikunder får langvarig produksjonsstopp, ifølge NTB.

Men det ville nok ikke vært krise for E.C. Dahls bryggeri uansett.

- E.C. Dahls Bryggeri i Trondheim har nok til over neste helg, sier produksjonssjefen der Frode Belsås, til kanalen.

Mens store bryggerier som Hansa merker at lagrene snart er tomme.

Fra vanningsforbud til datovanning i Oslo.

Dagbladet kunne i går melde at ledelsen i Vann- og avløpsetaten i Oslo frykter at befolkningen må tvinges til å koke alt drikkevann dersom etaten ikke umiddelbart finner en løsning på vannkrisen som nå rulles opp som følge av CO₂-mangelen.

For å spare på drikkevannet innførte Oslo kommune et forbud mot hagevanning tirsdag denne uka.

Nå ser situasjonen ut til å lysne for Oslo kommune.

- Oslo kommune har fått mer CO₂ enn planlagt. Situasjonen er derfor mer forutsigbar. Dersom den planlagte leveransen av CO₂ ankommer torsdag 28. juni vil kommunen heve hagevanningsforbudet og innføre datovanning, skriver Oslo kommune i en pressemelding.

Alle husstander i Oslo vil bli varslet på SMS dersom datovanning innføres.

De store bryggeriene følger opp

- Vi merker også at det lite CO₂ på markedet og har gjort noen tilpasninger og prioriteringer i produksjon men vi har foreløpig god leveringsevne. Vi forventer tilnærmet normal leveringsevne og distribusjon fra våre anlegg 1–2 uker framover og følger situasjonen tett og forfølger alle kanaler for mulig tilførsel av CO₂, skriver Alf Helge Halland, markedssjef i Hansa Borg, i en e-post til Dagbladet.

Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes, er også kjent med problemstillingen, men opplyser at bryggeriet foreløpig ikke er bekymret over situasjonen.

- Vi har så vi klarer oss, men vi følger situasjonen tett - og fra dag til dag.

Ifølge Bruusgaard har nå et av de store Europeiske anleggene som har hatt produksjonsstopp av CO₂ nå tatt opp igjen produksjonen, noe som forhåpentligvis vil lette situasjonen.

- Sånn som det ser ut nå, får vi det i trenger til å komme oss igjennom dette. Vi er forespeilet nye forsyninger, og får vi det, skal dette gå bra.

Saken oppdateres