Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Flere hadde spist rakfisk:

Flere rammet av mystisk listeriautbrudd på Østlandet: - Nettet snører seg inn nå

Ber utsatte grupper være ekstra oppmerksomme.

JAKTER: Varer som spises uten varmebehandling er ofte kilde til listeriautbrudd. De fleste av pasientene som er blitt syke av det siste utbruddet, har spist rakfisk før de ble syke, men det er for tidlig å konkludere om dette er kilden. Røkelaks står også på lista over utsatte produkter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
JAKTER: Varer som spises uten varmebehandling er ofte kilde til listeriautbrudd. De fleste av pasientene som er blitt syke av det siste utbruddet, har spist rakfisk før de ble syke, men det er for tidlig å konkludere om dette er kilden. Røkelaks står også på lista over utsatte produkter. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rett før jul meldte Folkehelseinstituttet at de hadde mottatt seks meldinger om et nytt utbrudd av listeriose. I dag ble det kjent at dette tallet har økt markant, og at også området som er rammet er større enn tidligere kjent.

Vanligvis rapporteres 1-2 pasienter med listeriose hver måned. Fire av de seks pasientene rapportert i desember er fra Hedmark og Oppland. Nå har smitten spredt seg ytterligere og øker i omfang.

Totalt er det nå meldt om tretten personer med listeriose. De fleste er bosatt i fylkene nevnt over, og i tillegg inngår også Buskerud nå på listen. Felles er at de er eldre over 70 år med svekket allmenntilstand. Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet for å kartlegge om pasientene kan ha en felles smittekilde. Det er så langt påvist bakterier med lik DNA-profil hos fem av pasientene.

Har klar mistanke

Taran Skjeldal ved Veterinærinstituttet vil ikke si hvilket konkret matprodukt man antar er opprinnelsen til den nye smitten, utover:

- Nettet snører seg inn nå. Er vi så heldige at sporet som ser mest aktuelt ut nå er det riktige, kan vi få endelig svar i neste uke, bekrefter hun overfor Dagbladet.

- Hva kan du si om Veterinærinstituttets rolle i denne konkrete saken?

- Jeg kan bekrefte at vi har fått tatt prøver fra matvarer som er mistenkte og er i gang med å bistå Mattilsynet og Folkehelseinstituttet med oppklaringen. Generelt er min oppfordring at personer i risikogruppene som vanlig bør unngå mat som kan gi risiko for denne type smitte, sier hun.

Mattilsynet bekrefter onsdag ettermiddag at de har en mistanke til hva som er kilden til smitte:

- Arbeidet tar tid og er komplisert, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, men minst åtte av pasientene har opplyst om at de har spist rakfisk før de ble syke, sier Siv Jorunn Nordlund, seksjonssjef i Mattilsynet, seksjon mat, avdeling Mjøsområdet.

I kartleggingsarbeidet intervjuer Mattilsynet pasienter, tar prøver av aktuelle matvarer som kan settes i sammenheng med smittede pasienter, og vil følge opp produsenter/produksjonssteder som kan settes i sammenheng med opplysninger fra pasientintervjuer.

- Det er for tidlig å konkludere om rakfisk er kilden til utbruddet, men vi gjentar vårt generelle råd om at personer i risikogrupper, som eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør unngå matprodukter som kan medføre risiko for listeriasmitte, for eksempel rakfisk, sier Siv Jorunn Nordlund, seksjonssjef i Mattilsynet, seksjon mat, avdeling Mjøsområdet.

Sjelden sykdom

HÅPEFULL: Forsker Taran Skjerdal ved Veterinærinstituttet håper at man i løpet av få dager har identifisert smittekilden. Foto: Tine Faltin
HÅPEFULL: Forsker Taran Skjerdal ved Veterinærinstituttet håper at man i løpet av få dager har identifisert smittekilden. Foto: Tine Faltin Vis mer

Listeriose er en sjelden, men alvorlig sykdom som hovedsakelig rammer gravide, personer med nedsatt immunforsvar og eldre med svekket allmenntilstand.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har tidligere vurdert listeria-risiko i frukt og grønnsaker, meieriprodukter, kjøtt og kjøttprodukter, fisk og fiskeprodukter. Hovedfunnet er at disse gruppene kan være utsatt for listeriarisiko dersom maten ikke oppbevares kjølig nok (ideelt er 4 grader), er på slutten av holdbarhetstida, ligger i åpnet pakke og har vært inn og ut av kjøleskap.

VKM har også vurdert effekt av ulike tiltak som kan redusere sannsynligheten for listeriabakterier.

- Å varmebehandle maten før den spises, tar knekken på listeriabakterier hvis behandlingen er tilstrekkelig. Maten bør gjennomvarmes til det kaldeste punktet holder 75 grader. Deretter bør maten hvile slik at varmen jevner seg ut og deler av maten ikke forblir kald, anbefaler rapportansvarlige forsker Taran Skjerdal.

Utsatte matprodukter

Listeria (L. monocytogenes) er en bakterie som opptrer naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. Den kan gi en sjelden, men alvorlig infeksjon hos mennesker. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet, som skivet kjøtt- og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstida.

Folkehelseinstituttet lister opp særlig utsatte matvarer:

  • Rakfisk
  • Produkter laget av upasteurisert melk
  • Myke og halvmyke oster, som for eksempel brie, camembert, og andre muggoster – uansett om de er laget av pasteurisert melk eller ikke

I tillegg bør risikogruppene unngå følgende matvarer, eller eventuelt spise dem ferskest mulig og aldri etter utgått holdbarhetsdato:

  • Gravlaks og røkelaks
  • Oppskåret, kokt kjøttpålegg (skinke, rull, sylte, servelat og liknende)
  • Rått kjøtt, gravet kjøtt, tartar, og speket kjøtt, som for eksempel spekepølse og morrpølse

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!