GOD HYGIENE: Har du brukt en gaffel til å legge rått kjøtt i panna, må du bruke en annen til å ta den av.

Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
GOD HYGIENE: Har du brukt en gaffel til å legge rått kjøtt i panna, må du bruke en annen til å ta den av. Foto: Sigurd Fandango / DagbladetVis mer

Leter etter Salmonella-kilde

Flere smittet av salmonella som aldri tidligere er sett i Norge

Syv personer er smittet av en sjelden salmonella. Bakteriene har en type DNA-profil som vekker oppsikt.

(Dagbladet): Sist fredag lød alarmklokkene hos Folkehelseinstituttet, da de fikk melding om at syv personer er smittet av en sjelden variant av bakterien Salmonella Typhimurium.

- Vi har aldri sett bakterier med denne type DNA-profil tidligere, og kan derfor ikke si noe om hvordan den har oppstått: Forhåpentligvis vil det hjelpe oss, når vi vet mer om hva disse personene har gjort og hvor de har vært i perioden smitten har oppstått, sier seniorrådgiver Heidi Lange til Dagbladet.

STÅR PÅ: Heidi Lange og Folkehelseinstituttet jobber med å analysere de unike DNA-prøvene.
STÅR PÅ: Heidi Lange og Folkehelseinstituttet jobber med å analysere de unike DNA-prøvene. Vis mer

Folkehelseinstituttet ble først klar over saken sist fredag, og har jobbet for fullt med å analysere prøvene fra de smittede personene. Ifølge Lange har det ikke vært nye tilfeller de siste to-tre dagene, men det er for tidlig å si at utbruddet er over.

Personene som er smittet er mellom 19 og 60 år, og er bosatt i Finnmark, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Akershus og Oslo.

Leter etter smittekilde

- De vanligste symptomene på salmonellose er diaré, feber og magesmerter, forteller Lange i en redegjørelse som ble sendt ut i formiddag.

Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om pasientene kan ha felles smittekilde. Det gjennomføres intervjuer med pasientene og tas prøver fra hjemmene for om mulig å finne smittekilden.

Etterforskningsarbeidet kan være komplisert, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller avklare om det dreier seg om en felles kilde.

Tidligere i sommer viste Folkehelseinstituttets årsrapport at hele 239 nordmenn i 2016 ble rammet av den alvorligste varianten av E.coli. Enkelte av infeksjonene kan gi alvorlig sykdom, av og til dødsfall, særlig hos barn, eldre og personer med svekket immunforsvar.