Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Leter etter Salmonella-kilde

Flere smittet av salmonella som aldri tidligere er sett i Norge

Syv personer er smittet av en sjelden salmonella. Bakteriene har en type DNA-profil som vekker oppsikt.

GOD HYGIENE: Har du brukt en gaffel til å legge rått kjøtt i panna, må du bruke en annen til å ta den av.

Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
GOD HYGIENE: Har du brukt en gaffel til å legge rått kjøtt i panna, må du bruke en annen til å ta den av. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sist fredag lød alarmklokkene hos Folkehelseinstituttet, da de fikk melding om at syv personer er smittet av en sjelden variant av bakterien Salmonella Typhimurium.

- Vi har aldri sett bakterier med denne type DNA-profil tidligere, og kan derfor ikke si noe om hvordan den har oppstått: Forhåpentligvis vil det hjelpe oss, når vi vet mer om hva disse personene har gjort og hvor de har vært i perioden smitten har oppstått, sier seniorrådgiver Heidi Lange til Dagbladet.

STÅR PÅ: Heidi Lange og Folkehelseinstituttet jobber med å analysere de unike DNA-prøvene.
STÅR PÅ: Heidi Lange og Folkehelseinstituttet jobber med å analysere de unike DNA-prøvene. Vis mer

Folkehelseinstituttet ble først klar over saken sist fredag, og har jobbet for fullt med å analysere prøvene fra de smittede personene. Ifølge Lange har det ikke vært nye tilfeller de siste to-tre dagene, men det er for tidlig å si at utbruddet er over.

Personene som er smittet er mellom 19 og 60 år, og er bosatt i Finnmark, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Akershus og Oslo.

Leter etter smittekilde

- De vanligste symptomene på salmonellose er diaré, feber og magesmerter, forteller Lange i en redegjørelse som ble sendt ut i formiddag.

Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om pasientene kan ha felles smittekilde. Det gjennomføres intervjuer med pasientene og tas prøver fra hjemmene for om mulig å finne smittekilden.

Etterforskningsarbeidet kan være komplisert, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller avklare om det dreier seg om en felles kilde.

Tidligere i sommer viste Folkehelseinstituttets årsrapport at hele 239 nordmenn i 2016 ble rammet av den alvorligste varianten av E.coli. Enkelte av infeksjonene kan gi alvorlig sykdom, av og til dødsfall, særlig hos barn, eldre og personer med svekket immunforsvar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!