Leter etter Salmonella-kilde

Flere smittet av salmonella som aldri tidligere er sett i Norge

Syv personer er smittet av en sjelden salmonella. Bakteriene har en type DNA-profil som vekker oppsikt.

GOD HYGIENE: Har du brukt en gaffel til å legge rått kjøtt i panna, må du bruke en annen til å ta den av.

Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
GOD HYGIENE: Har du brukt en gaffel til å legge rått kjøtt i panna, må du bruke en annen til å ta den av. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sist fredag lød alarmklokkene hos Folkehelseinstituttet, da de fikk melding om at syv personer er smittet av en sjelden variant av bakterien Salmonella Typhimurium.

- Vi har aldri sett bakterier med denne type DNA-profil tidligere, og kan derfor ikke si noe om hvordan den har oppstått: Forhåpentligvis vil det hjelpe oss, når vi vet mer om hva disse personene har gjort og hvor de har vært i perioden smitten har oppstått, sier seniorrådgiver Heidi Lange til Dagbladet.

Folkehelseinstituttet ble først klar over saken sist fredag, og har jobbet for fullt med å analysere prøvene fra de smittede personene. Ifølge Lange har det ikke vært nye tilfeller de siste to-tre dagene, men det er for tidlig å si at utbruddet er over.

Personene som er smittet er mellom 19 og 60 år, og er bosatt i Finnmark, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Akershus og Oslo.

Leter etter smittekilde

- De vanligste symptomene på salmonellose er diaré, feber og magesmerter, forteller Lange i en redegjørelse som ble sendt ut i formiddag.

Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om pasientene kan ha felles smittekilde. Det gjennomføres intervjuer med pasientene og tas prøver fra hjemmene for om mulig å finne smittekilden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer