Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nye snacks, høst 2017:

Flust å velge i: Her er høstens snacksnyheter

Når nettene blir lange, kan du kose deg med dette.

SNACKSNYTT: Det er mye nytt å velge mellom i snackshyllene i høst, her er noen av de største nyhetene.
SNACKSNYTT: Det er mye nytt å velge mellom i snackshyllene i høst, her er noen av de største nyhetene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I høst lanseres flere hundre nye dagligvarer i butikkene. Få er like festlige som snacks, og endelig er det lov å kose seg litt igjen.

- I snacksmarkedet ser vi at trendene går mot mindre poser og flere smaker sier Markus Matsson, kategoridirektør Sørlandschips, til Dagbladet.

En annen trend er renere innhold, det vil si mindre kunstige tilsetningsstoffer og smaksforsterkere, mindre salt og korte innholdsdeklarasjoner.

Den store trenden med sunnere godteri og snacks har dabbet litt av, vi skal tross alt kose oss når vi skal kose oss - men noen litt lettere løsninger finnes fortsatt.

Håndverkschips

Håndlaget eller «hand cooked» chips har kommet for å bli. Det skal se hjemmelaget ut, og som vaskeekte hipsterchips skal det være kjærlighet i hvert eneste lille flak.

HÅNDVERK: Potetgull som har en historie, som disse fra Sørlandschips er populære.
HÅNDVERK: Potetgull som har en historie, som disse fra Sørlandschips er populære. Vis mer

Produsentene formidler også gjerne både type potet og opprinnelse, noen helt ned til selve gården poteten er dyrket, på posen.

Sørlandschips har en ny serie med vaffelchips i to smaker i en serie de har kalt «fra Chipsverkstedet»: Med «Rømme, vårløk og sort pepper», samt «Søt paprika og litt chili».

Sørlandchips står også bak en serie chips for Rema 1000, «Bondens beste rifla potetchips»: Med Cheddar og vårløk, grillet tomat & løk og Chili & persille.

Maarud har de siste årene gitt ut en serie potetgull av nypoteter hver høst. I år er det med smak av ulike typer høstløk og kantarell.

Hvem skulle trodd: Mais + Cheddar = Sant.
Hvem skulle trodd: Mais + Cheddar = Sant. Vis mer

Maaruds nye «Food Truck»-serie må også sies å være helt on-trend, og kommer i tre amerikansk-inspirerte varianter: «Honey glazed BBQ», «Onion rings» og «Southern tasty spare ribs».

Finjustert

I tillegg til rene nyheter kommer også en rekke produkter som har fått en liten finpuss. Potetgullet til Kims har blitt nytt, og er nå «Dobbeltkrydret». Mengden krydder er ikke doblet, men krydderet er påført i to omganger, noe som skal gi bedre feste og mer smak.

Chipsene som har fått dobbel behandling er «Salt og pepper», «Paprika», «Sour cream & onion» og «Salt».

Maarud har utviklet en potetchipsmaskin som etter sigende skal lage enda sprøere chips, og relanserer hele Potetgull-sortimentet sitt i en sprøere versjon.

LETTERE: Det er færre lette nyheter, men det er ikke helt slutt for snacksen du kan spise med litt bedre samvittighet.
LETTERE: Det er færre lette nyheter, men det er ikke helt slutt for snacksen du kan spise med litt bedre samvittighet. Vis mer

Selskapet lanserer også to varianter av en smakskombinasjon som kanskje ikke er den mest åpenbare: Mais med cheddarsmak. Dette får du i to varianter: «Popcorn med ekte Cheddar» og «Sombreros cheese».

Litt lettere

Det er ikke bare fettfest i snackshylla. Maaruds cheddar-popcorn inneholder færre kilokalorier enn ordinært saltet popcorn (30 færre per 100 gram popcorn.)

Orkla kommer også Crisp's, ovnsbakt potetsnacks som skal ha 70 prosent mindre fett. Disse kommer i to versjoner, «Sour cream & onion» og «Paprika». Disse kalles for ovnsbakt chips, men er laget av potetpulver, ikke skivete poteter.

Maarud har jobbet med å kutte saltet, i Potetgullserien reduseres saltinnholdet med 0,1 prosent - og alle monner drar: Spiser vi like mye potetgull i år som i fjor, betyr dette en saltreduksjon fra Maarud-chips på 2 tonn i året.

Nøtter & mandler

Fra Den Lille Nøttefabrikken kommer en ny snacksnøttpose med sprø innbakte cashewnøtter med tacosmak, «Mexicana».

MINDRE: Stadig flere lanserer mindre varianter av nøtter og mandler, nå også Rema 1000 fra egen merkevare.
MINDRE: Stadig flere lanserer mindre varianter av nøtter og mandler, nå også Rema 1000 fra egen merkevare. Vis mer

Herfra får vi også to nye nøttebarer, «Søtti», en med 70 prosent nøtter og en med 70 prosent nøtter og bær.

Polly Peanøtter lanserer sine Bartender's-nøtteblandinger i mindre snacksposer, med de samme to smakene: Blandede nøtter i smaken «Texas beef ribs» og Ristede mandler krydret med «Habanero».

Ristede mandler kommer også i liten pose fra Rema 1000, en (raus) håndfull salte «Røstede mandler».

Hos Coop har de to nye nøtteblandinger i små poser under sitt eget merkenavn Nøtte: «Nøttemix» som består av usaltede peanøtter, papaya, mandler og rosiner, samt «Peanøtt», saltede peanøtter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!