Mikroplast:

FN-rapport overrasker:
- Mikroplast ikke farlig

Norske forskere reagerer og mener det er ikke er mulig å konkludere.

MIKROPLAST: I en ny rapport fra WHO heter det at man ikke kan påvise negative helseeffekter ved mikroplast i drikkevannet. Illustrasjonsfoto: Scanpix
MIKROPLAST: I en ny rapport fra WHO heter det at man ikke kan påvise negative helseeffekter ved mikroplast i drikkevannet. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) presenteres ny forskning som viser at mikroplast i drikkevann ikke utgjør noen helsetrussel for mennesker.

Studien er gjort etter at det er påvist mikroplast i både springvann og flaskevann i store deler av verden. Også i Norge.

Analysen er en oppsummerende rapport basert på eksisterende studier. På bakgrunn av dette mener forskerne at det ikke er vitenskapelig påviselig at mikroplast som er større enn 150 mikrometer vil tas opp i kroppen. Opptak av mindre partikler antas også å være «begrenset».

Rapporten understreker samtidig at mer forskning må til for å bedre kunnskapen om den eventuelle helserisikoen mikroplast representerer. Blant annet må man utvikle standardiserte metoder for å bedre målinger av mikroplast i vann. På den måten blir det enklere å sammenlikne studier.

I tillegg peker rapporten på hvor viktig det er å undersøke effekten av renseteknikker.

Tar forbehold

Samtidig som WHO erklærer mikroplast i vann som lite farlig, tar de til orde for å redusere plastforurensning for å bedre miljøet og «redusere menneskelig eksponering».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer