<strong>GRØNNE ALTERNATIV:</strong> Den svenske Max-kjeden har jobbet målbevisst for å bli klimapositive. Her er noen av selskapets grønne alternativer. Foto: Max
GRØNNE ALTERNATIV: Den svenske Max-kjeden har jobbet målbevisst for å bli klimapositive. Her er noen av selskapets grønne alternativer. Foto: Max Vis mer

Mat og miljø:

FNs klimapris til svensk burgerkjede

Verdens første «klimapositive» meny.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FNs klimakonvensjon, UNFCCC har gitt miljøpris til en burgerkjede.

Den svenske hamburgerkjeden Max Burgers får FNs klimapris for sin klimapositive meny, forteller Marita Wengelin, presseansvarlig i Max.

- Vi har jobbet med klimaspørsmålet siden 2008, og ble «klimapositive» i 2018, sier hun stolt.

FNs Klimaposisjon definerer klimapositiv som å «fjerne flere klimagasser enn verdikjeden slipper ut, samtidig som at utslippene reduseres I tråd med 1,5-gradersmålet fra Paris-avtalen».

- Som den første i verden fungerer deres klimapositive meny som ledestjerne for en mer bærekraftig framtid for alle, sier Niclas Svenningsen, direktør for FNs klimaendringsprogram, i en pressemelding.

- Ved å gi kundene muligheten til å bedre forstå klimapåvirkningen av mat, leder MAX an i måling, reduksjon og kompensering av deres karbonavtrykk - som er et strålende eksempel på en klimaløsning til etterfølgelse.

Klimapositive burgere?

Kjøtt trekkes stadig fram som noe av det verste vi kan spise, med tanke på klimaet. Ikke minst i EAT-Lancet-rapporten som ble lansert tidligere i år, og gjennom flere rapporter fra FNs klimapanel.

- Hvordan kan burgere være klimapositive?

- Vi gjør klimaanalyser av alt «fra bondens jord til gjestens bord», sier Wengelin.

Det vil si alt fra produksjon og bearbeidelse av maten, samt reisene både gjestene og de ansatte foretar før en burger spises. De ser også på klimaregnskapet til leverandører av utstyr, strøm, et cetera.

- Det er klart at det er en belastning for miljøet å produsere en burger, akkurat som for all mat. Dette kompenserer vi for.

Max ble verdens første restaurantkjede med klimamerket meny i 2008, og de kompenserte 100 prosent for alle utslipp. Nå går regnskapet i pluss, for de kompenserer 110 prosent. Dette gjøres ved et storstilt

Produkter kgCO2e
Burgere:
Friscoburger1,7
Originalburger1,7
Maxburger1,7
Salad wrap burger1,7
Hamburger0,8
Cheeseburger0,8
Kylling, Fisk & Vegetar:
Delifresh Signature5
Grand Deluxe Spicy Chicken0,6
Delifresh Kyllingburger0,3
Fiskeburger0,2
Kylling classicburger0,4
Crispy nuggets - 6 stk0,1
Crispy nuggets - 9 stk0,2

- Vi har også gjort det mye enklere å velge burgere med et lavere klimaavtrykk, å spise i en positiv retning.

Dette tydeliggjør de også i menyene, slik at det skal være enklere for gjestene å gjøre bevisste valg.

Den svenske hamburgerkjeden Max har lenge vært en favoritt blant vegetarianere og veganere, fordi de tidlig innførte vegetar- og veganalternativer på menyen.

De tilbyr både halloumiburger og kjøtterstatninger. Dette er en av årsakene til at selskapet klarte å bli verdens første restaurant med klimapositiv meny.

- Supert!

- Vi vil gratulere Max Burgers med prisen og det bra arbeidet de har gjort for å redusere utslippene fra hele verdikjeden for deres virksomhet, sier Marius Gjerset, teknologiansvarlig i Zero til Dagbladet.

<strong>GRATULERER:</strong> Marius Gjerset er imponert over arbeidet til Max Burger. Foto: Caroline Dokken Wendelborg / Zero
GRATULERER: Marius Gjerset er imponert over arbeidet til Max Burger. Foto: Caroline Dokken Wendelborg / Zero Vis mer

Han peker på viktigheten av å få fram kunnskap om utslipp fra alle ledd i verdikjeden.

- Alle selskaper kan lære av dette for å gjøre tiltak for å skifte til fornybar og utslippsfri løsninger for sin virksomhet, og i hele verdikjeden til produktene de bruker og selger.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, roser også de tiltakene Max har fått til.

- At burgerkjeden Max går foran og viser at det er mulig å lage bra, plantebaserte burgere er supert! Det er utrolig viktig at serveringssteder tar grep og gjør det enkelt for oss å velge kjøttfrie alternativer når vi vet vi må spise mindre kjøtt av hensyn til planetens helse, sier Bakken Riise.

<strong>POSITIV:</strong> Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender roser Max' innsats for miljøet. Foto: Renate Madsen / FIVH
POSITIV: Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender roser Max' innsats for miljøet. Foto: Renate Madsen / FIVH Vis mer

- Vi synes også flere kjeder og serveringssteder burde følge Max sitt eksempel og CO₂-merke maten de serverer, fordi det blir enklere for folk å ta mer klimabevisste valg i matveien.

Hun har likevel et par ankepunkter:

- Å si at noe er klimapositivt kan gi et inntrykk av at man kutter utslipp ved å kjøpe noe fra Max - som ikke helt stemmer. Alle ingredienser har et klimaavtrykk. Det Max har gjort er å regne ut utslippene til rettene sine for å så plante nok trær til det de mener skal ta opp like mye CO₂ som matproduksjonen slipper ut.

<strong>ENKELT Å VELGE KLIMASMART:</strong> Max har tydeliggjort de mest klimavennlige valgene i menyen sin. Foto: Max
ENKELT Å VELGE KLIMASMART: Max har tydeliggjort de mest klimavennlige valgene i menyen sin. Foto: Max Vis mer

Hun setter også spørsmålstegn ved effekten av treplanting.

- Det er veldig positivt at Max vil bidra til mer skogplanting. Samtidig er det uenighet om hvor effektiv denne formen for klimakompensasjon er. Det kommer både an på hvilke trær som plantes og hvordan, og en skogbrann kan for eksempel raskt snu den positive effekten. I dag er matproduksjon, særlig kjøttproduksjon, en viktig årsak til avskoging. Derfor er det aller viktigste Max gjør å bytte ut kjøtt med plantebaserte alternativer.

FNS Klimapris

Vinnerne ble annonsert i New York i forrige uke, mens prisutdelingen blir under miljøkonferansen COP25 i Santiago, Chile, i desember. Max burgers får prisen i kategorien Climate Neutral Now.

Andre vinnere i år er:

Planetary Health:

Climate Neutral Now:

Women for Results:

Financing for Climate Friendly Investment:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer