Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Rå eller bakt laks - hva er sunnest?

Før ble man rådet til å velge rå laks framfor ovnsbakt. Nå overrasker forskernes ferske studie

Men tv-kokk Wenche Andersen vil ikke lene seg på forskningen.

RÅ ELLER STEKT?: Før trodde man at rå laks var sunnere enn bakt. Nå viser fersk forskning det motsatte. Foto: Timolina / Shutterstock / NTB scanpix
RÅ ELLER STEKT?: Før trodde man at rå laks var sunnere enn bakt. Nå viser fersk forskning det motsatte. Foto: Timolina / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra barndommen av har vi her i det kalde nord fått beskjed om å spise fisk. Aller helst skal vi få i oss 300-450 gram ren fisk i uka, og Helsedirektoratet råder nordmenn til at minst 200 gram av fisken hver uke, er fra fet fisk. Det kan for eksempel være laks, ørret, makrell eller sild.

Og vi nordmenn spiser faktisk ganske mye fisk. Ifølge Fiskeribladet spiste nordmenn til sammen 75 000 tonn fisk i produktvekt for hjemmekonsum i 2015.

Hvilken fisk som er sunnest er det nok mange meninger om. Men ifølge Nasjonalt institutt for ernæring- og sjømatforskning (NIFES), kan vi ikke si at en fisk er sunnere enn en annen, fordi de ulike fiskeartene og sjømatproduktene inneholder forskjellige næringsstoffer.

Men nå har norske forskere i hvert fall funnet ut av noe svært overraskende, som strider mot det veldig mange tidligere har trodd:

Rå laks er nemlig ikke sunnere enn bakt, slik det har blitt hevdet tidligere.

Testet på overvektige rotter

Det er forskere ved Klinisk institutt 1 ved Universitetet i Bergen som har kommet fram til dette resultatet etter et fire uker langt studie der 18 overvektige rotter ble fordelt inn i tre forskjellige grupper, der den ene gruppa fikk rå laks, den andre fikk bakt, mens den tredje var en kontrollgruppe som kun fikk proteinene sine fra melk.

- Vi ga vanlig rottekosthold i tillegg til laks. Vi byttet ut 25 prosent av melkeproteinene med proteiner fra bakt eller rå laks, mens kontrollgruppa ikke fikk fisk, forteller forsker Oddrun Anita Gudbrandsen til Dagbladet.

Hun forteller at de la seg litt over det anbefalte med 25 prosent proteiner, men at de gjorde dette for å få resultater.

Forskerne lurte på om noen av omega 3-fettsyrene og proteinene i laksen ville bli ødelagt av bakingen, men fant altså helt andre resultater:

Kolesterolnivået i rottene som hadde spist bakt laks hadde en større reduksjon enn de som spiste rå, selv om omega 3-nivåene i bakt og rå var like.

Saken ble først omtalt av Bergens Tidende.

Overrasket

Grunnen til at forskerne valgte bakt og rå laks, er fordi baking i ildfast form i ovnen er den mest vanlige måten å tilberede laks på i Norge. I tillegg betyr det at man bruker lavere temperatur enn med steking og fritering, i tillegg til at det er mindre olje og fett tilsatt.

Forskerne ved Klinisk institutt 1 synes resultatet fra studiet var overraskende og artig, og var svært fornøyde. Mandag ble studien publisert i tidsskriftet Food & Nutrition Research.

FORSKER VIDERE: Oddrun Anita Gudbrandsen og de andre forskerne ved Klinisk institutt 1 forsker nå med torsk. Foto: Øivind Midttun
FORSKER VIDERE: Oddrun Anita Gudbrandsen og de andre forskerne ved Klinisk institutt 1 forsker nå med torsk. Foto: Øivind Midttun Vis mer

- Det er vanskelig å teste det ut på mennesker, da det er vanskelig å få noen til å spise kun bakt eller rå laks i flere uker, sier Gudbrandsen til Dagbladet.

Men hun tror likevel at mennesker ville fått de samme resultatene. Derfor har forskerne nå begitt seg ut på neste prosjekt.

- Nå tar vi den samme forskningen på torsk. Vi tok først laks fordi det er mer vanlig å spise laks enn torsk som sushi (rå, journ. anm.). Tunfisk er jo også en fisk vi kunne sett på, forteller hun.

- Umiddelbart litt skeptisk

Den kjente og kjære tv-kokken Wenche Andersen, godt kjent fra TV 2-programmet «God Morgen Norge», forteller at hun umiddelbart er litt skeptisk til forskningen.

-SKEPTISK: Tv-kokk Wenche Andersen er ikke helt overbevist riktig ennå. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
-SKEPTISK: Tv-kokk Wenche Andersen er ikke helt overbevist riktig ennå. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Det dukker jo til stadighet opp rapporter som er vanskelig å tolke, og det er ikke sånn at jeg umiddelbart tenker «oi, er det sånn?» når jeg leser om et nytt studie, sier Andersen til Dagbladet.

Mye av grunnen til at Andersen er skeptisk, er fordi hun er usikker på om kolesterolet er bedre i varmebehandlet laks enn ikke, og synes forskningen har et litt tynt grunnlag siden det er forsket på rotter i en periode på fire uker.

- Det er en del forsøk som må gjøres før jeg er overbevist. Jeg kommer uansett til å fortsette med å spise både rå, bakt og stekt laks, sier Andersen.

Hele Norges coronakart