Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Smakstest av Soft Shake salt lakris

- For en kul iskrem! Men du bør kanskje ikke spise den på første date ...

Det begynte som en aprilspøk, men i neste uke er den i butikk. Vi har prøvesmakt.

KOMMER: iskremekspert har vurdert Soft Shake salt lakris, som er i butikken om få dager.
KOMMER: iskremekspert har vurdert Soft Shake salt lakris, som er i butikken om få dager. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For en kul smak! Og teksturen er veldig bra.

Lovordene sitter umiddelbart nesten uvanlig løst når ismaker Pierre Espic får smake på den nye iskremen Soft Shake med smak av salt lakris fra Hennig-Olsen.

EKSPERT: Iskremmaker fra Gioia gelateria & crèperie Pierre Espic har vurdert den nye lakrisisen for Dagbladet.
EKSPERT: Iskremmaker fra Gioia gelateria & crèperie Pierre Espic har vurdert den nye lakrisisen for Dagbladet. Vis mer

Han smaker, tenker, og smaker et par skjeer til.

- Den er ikke veldig salt, og kunne kanskje smakt litt sterkere, men dette var godt. En kul is, sier Espic til Dagbladet.

Han tror imidlertid ikke det er den mest barnevennlige iskremen.

- Denne passer nok best for 20-40-åringer. De som spiste lakrisgodteri som barn, og så ble de tenåringer og litt lei av de barnlige smakene, og som nå har et litt nostalgisk forhold til lakris.

Aprilspøken som ble virkelighet

- Vi hiver oss på den sorte iskrem-trenden og lanserer Sort Soft shake med salt lakris og gullflak, meldte Hennig-Olsen på Facebook 1. april.

Et mer eller mindre enstemmig Facebook-kor jublet «Hurra!», mens andre mumlet i skjegget om billig en markedsundersøkelse. Og 6. april kom videoen som bekreftet skeptikernes mistanker.

Aprilsnarren ble så godt mottatt at Hennig-Olsen bestemte seg for å sette isen i produksjon, og neste uke er isen i butikk.

Aktivt kull

- Oi, den var skikkelig svart!

KULLSVART: Lakrisisen har fått farge av aktiv kull og er helt svart. Man kan bli litt sort både på lepper og i tennene når man spiser, men det går fort over.
KULLSVART: Lakrisisen har fått farge av aktiv kull og er helt svart. Man kan bli litt sort både på lepper og i tennene når man spiser, men det går fort over. Vis mer

Espic hadde ikke hørt om lakrisisen før Dagbladet ringte, og sperret opp øynene da han åpnet lokket på isen. Selv er han i gang med en lakrisis som kommer i neste uke, men den blir brun, forklarer han.

- For å få en sånn farge, må man ha tilsette fargestoffer. Vi bruker mest naturlige råvarer, og tilsetter ikke farge på den måten. Men det har en klar wow-effekt.

Selv liker han å sjokkere med smaker, ikke med farge, og han synes fargen er litt bortkastet.

- På en restaurant kunne man gjort noe stilig her, servert det med en kule gul sitronsorbet, og noe grønn saus ... men i denne boksen kommer det ikke helt til sin rett.

Hennig-Olsen har brukt aktivt kull for å få isen sort nok.

Aktivt kull er en populær, men også omstridt ingrediens. I tillegg til å suge til seg fukt og lukt, har det vært brukt iblant annet vannflasker for å rense vannet, og helsekostforretninger har skrytt av kullets giftrensende egenskaper.

De siste årene har det dukket opp flere iøynefallende matvarer med aktivt kull. Her hjemme hos blant annet iskrembaren Ice Crime og softis fra 7-11, og begge har vært populære instagram-motiv.

Det er imidlertid ikke alle som har trykket aktivt kull til sitt bryst. Ifølge den amerikanske nettavisen Eater er ikke aktivt kull godkjent for bruk i matvarer i USA, og New York har satt foten ned for den populære ingredisensen.

SØT PIZZA: Dr. Oetker har sluppet en ny type frossenpizza. Nemlig en med sjokolade på. Vi fikk italienske pizzakokker fra restaurant «Tipo» i Oslo til å vurdere den. Og folk på gata fikk også muligheten til å si sin mening. Foto: Per Ervland. Klipp: Endre Vellene. Vis mer

- Vi har vurdert det, men funnet ut at det ikke er mer komplisert å spise lakrisis enn å spise vanlig lakris, sier Paal Hennig-Olsen, administrerende direktør i Hennig-Olsen til Dagbladet.

- Vi bruker bare ingredienser som er lovlige i Norge, og aktivt kull er lovlig å bruke både i Norge - og i hele EU.

Dagbladet har tirsdag ettermiddag vært i kontakt med kommunikasjonssjef Ingrid Margaretha Høie i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), som bekrefter at aktivert kull ikke har vært risikovurdert i Norge.

Perfekt for Halloween?

Fire av Dagbladets matjournalister (Aase Dotterud, Lars O Gulbrandsen, Cecilie Louise Berg og denne journalisten) har også smakt på iskremen og slutter seg stort sett til Espics vurdering.

- Oi, så morsomt! Og så svart!

Isen har en balansert og delikat smak, men den kunne gjerne hatt enda sterkere lakrissmak, og den kunne godt vært enda saltere.

- Det blir litt anonymt. Du tror stjernen skal komme på festen, men så mangler den litt stemme.

- Og må den være så svart at man ser syk ut når man spiser? Den hadde sikkert smakt minst like godt selv om fargen hadde vært litt mer diskret.

- Dette her er ikke mat for første date. Men kanskje du kan hamstre litt nå og servere på halloween?

Totalt lander vi på terningkast fire.

Soft Shaken kommer i begrenset opplag, og kan bare kjøpes hos Mix-kjeden, Deli de Luca, Esso og Shell. Den vil være bredt tilgjengelig på markedet i neste uke, men noen utsalgssteder har allerede fått iskremen i hus.