Lærer norsk i matbutikken:

Før gikk kundene rett forbi Kadija på Kiwi. Så oppdaget de fire ord

Man lærer ikke norsk av å fylle på varer.

SMART KNAPP: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie besøker Kadija Mahmed (48) som jobber på Kiwi Økern i Oslo. Her lærer innvandrere norsk samtidig som de jobber. Video: Elisabeth Dalseg og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Før skyndte folk seg folk forbi. Nå er det mange som stopper og slår av en prat.

Siden i fjor sommer har somaliske Khadija Mahmed (48) vært i kombinert arbeids- og språkopplæring på Kiwi Økern. Hun har utført vanlig butikkarbeid4; fylt på varer, sørget for at alt ser bra ut i frukt- og grøntavdelingen, ryddet og holdt orden.

Butikkarbeidet fløt lett. Språktreningen gikk det litt tråere med. Til tross for at hun fikk norsktimer på jobb, sammen med andre kollegaer i språkopplæring, ble det ikke til at hun fikk snakket så mye på jobb. Det er litt begrenset hvor mye epler, pærer og hermetikkbokser har å si.

- Det var fint å komme i arbeid, men jeg fikk ikke pratet så mye på jobb. Nordmenn er jo litt reserverte, det er ikke vanlig å snakke med folk man ikke kjenner, sier Mahmed til Dagbladet.

De små, dagligdagse utvekslingene var heller ikke alltid like enkle. Om en kunde først spurte om noe, og Mahmed lette etter ordene, fant de gjerne en annen butikkmedarbeider å spørre. Det samme skjedde om hun slet med å skjønne hva de sa.

I desember endret det seg, og Mahmed er ikke i tvil om hvorfor. Hun fikk et jakkemerke - en button - med følgende påskrift: «Jeg lærer meg norsk - Snakk med meg».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer