Halvparten av norske kommuner lager ikke brukerundersøkelser:

Forbrukerrådet slår alarm om norske sykehjem: - Halvparten lar ikke de eldre komme til orde

Beboerne er høflige og klager ikke. - En svak gruppe som ikke blir hørt, mener Forbrukerrådet.

TIER: Halvparten av norske kommuner dropper å spørre beboere på sykehjem om hvordan de har det. Samtidig scorer sykehjem dårligst på tilfredshet i undersøkelser om nordmenns tilfredshet med offentlige tjenester. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge/ NTB SCANPIX
TIER: Halvparten av norske kommuner dropper å spørre beboere på sykehjem om hvordan de har det. Samtidig scorer sykehjem dårligst på tilfredshet i undersøkelser om nordmenns tilfredshet med offentlige tjenester. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge/ NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Hvis ingen i familien er fornøyd med maten jeg lager, er det lurt å høre med dem hva de liker og ikke liker å spise. Det samme bør vel gjelde på et sykehjem, sier Anne Kristin Vie, fagdirektør for offentlige tjenester og helse i Forbrukerrådet.

Spør ikke de eldre

252 kommuner av landets 428 kommuner rapporterer i år at de gjorde brukerundersøkelser for 2016, ifølge tall fra SSB (Kostra). Det er en forbedring på kun fire kommuner fra fjorårets tall.

- At bare en av to norske kommuner tar seg bryet med å undersøke hvordan beboerne har det, er for dårlig. Hvis kommunene ønsker et fullstendig bilde av kvaliteten på omsorgen, må de gjennomføre anonyme undersøkelser, sier Vie til Dagbladet.

- Å si at kommunene ikke bryr seg bare fordi de ikke bruker et spesielt verktøy er helt feil, sier Åse Laila Snåre, avdelingsdirektør for helse og velferd i KS, kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon.

- Det er ikke automatisk slik at kommunene mangler kunnskap hvis de ikke gjennomfører systematiserte brukerundersøkelser. Det finnes en rekke andre metoder for å måle hvordan tjenestene virker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer