PERSISK: Dette er en persisk variant av tzatzikien med nøtter og tørkede bær, som kalles mast-o khiar. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Den beste oppskriften på tzatziki

Forny tzatzikien og få en ny favorittdressing i sommer

Ja, vi elsker greske smaker, men tzatzikien kan også tilsette mer enn bare agurk og hvitløk.

De fleste nordmenn har gode ferieminner fra en gresk taverna med utsikt over Middelhavet. Å få servert en ekte gresk salat med tilhørende tzatziki er kanskje noe av det beste gresk kjøkken kan servere på varme og late feriedager.

Gresk yoghurt blir ofte servert sammen med frukt, nøtter og honning til frokost eller som dessert, eller så brukes den til dressinger som tzatziki.

Gresk eller tyrkisk yoghurt?

Gresk yoghurt har en tykk konsistens og egner seg utmerket til å lage tzatziki og andre dressinger. Hvis du sammenligner gresk yoghurt med andre meieriprodukter som er vanlig å bruke til dressing, så har sæterrømme 35 prosent fett, lettrømme 20 prosent, ekstra lettrømme 10 prosent, kesam original 8 prosent og mager kesam 1 prosent. Fettprosenten i gresk yoghurt varierer fra 1-10 %.

Gresk yoghurt har en frisk smak, og er litt mer syrlig enn tyrkisk yoghurt. Den greske inneholder også litt mer protein, noe som gir en fastere konsistens. Det gjør den også spesielt egnet til tzatziki og andre blandinger med grønnsaker, frukt og bær. Protein tar nemlig opp eventuell væske.

Tyrkisk yoghurt er mild yoghurt med en behagelig syre og en kremet konsistens. Det gjør den til en god allround-yoghurt. Yoghurten er deilig til frokost og som mellommåltid med frokostblanding, nøtter, bær eller frukt. Den er perfekt til alle typer dressinger, kalde sauser og desserter. Fettinnholdet er ofte 10 %. Når du baker brød og rundstykker kan litt yoghurt gi baksten en saftig og litt syrlig smak.

En gresk salat lager du med tomater, agurk, rødløk, fetaost, oliven og frisk oregano. Foto: Synøve Dreyer
En gresk salat lager du med tomater, agurk, rødløk, fetaost, oliven og frisk oregano. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Yoghurt har god holdbarhet og derfor er den fin å bruke i dressinger som skal tas med ut i varmen.

Hva er yoghurt?

Yoghurt er kultur. Selve ordet yoghurt kommer fra det tyrkiske « yoghurmak» som betyr «gjøre tykkere» og å syrne melk med yoghurtkultur er en tusenårig tradisjon. Eldre tiders yoghurt kunne for eksempel fremstilles ved å la melk, oppbevart i en geitemage, henge i solen til syrningsprosessen startet. Syrningsprosessen (fermenteringen) er i dag den samme, men skjer under kontrollerte former. Til Europa kom yoghurt først på 1600-tallet.

Melkesyrebakterier

Yoghurt er et syret meieriprodukt, fremstilt på kumelk. Bakteriene Lactobacillus debrueckii bulgaricus eller Streptococcus salvarius thermophilus tilsettes for å omdanne laktose (melkesukker) til melkesyre. Denne prosessen gjør melken tykkere og gir den typiske syrlige og aromatiske smaken. Dette gir også produktet holdbarhet. Det ferdige produktet kan kalles yoghurt kun hvis det inneholder en av disse bakteriene.

Variasjon

Tzatziki er fast følge som dressing til en klassisk gresk salat, men også til andre typer salater passer tzatziki godt. Prøv gjerne vår variant med nøtter, dill og mynte og tranebær, som gir en syrlig og litt søt smak. Denne oppskriften brukes i Persia/Irak hvor den serveres sammen med friske grønnsaker og gjerne granateple.

Skall og saft av sitron kan også friske opp tzatzikien.

Vanlig yoghurt naturell er også fint å bruke til tzatziki. Den har en fyldig konsistens, en mild og syrlig aromatisk smak og inneholder 3,4 % fett. Du kan gjerne la yoghurten renne av i et kaffefileter noen timer for å få en mer tykkere yoghurt.

Les også:

Salt og søt mat du lager på bålet

- «Halve Europa» skal på pakketur hit til sommeren

Test av yoghurt og skyr: Fire produkter får full score