Forsvarer kjøttet

Forsker: - Gunhild sikter helt feil

Forsker Laila Aass mener at Gunhild Stordalen og EAT glemmer en viktig ting

SKEPTISK: Forsker Laila Aass mener at utslippene fra jordbruket utgjør atskillig mindre enn både EAT og andre skal ha det til. Foto: NMBU
SKEPTISK: Forsker Laila Aass mener at utslippene fra jordbruket utgjør atskillig mindre enn både EAT og andre skal ha det til. Foto: NMBU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag denne uka slipper Eat Foundation og den medisinske journalen The Lancet sin store rapport om den globale matsituasjonen. 37 av de fremste forskerne i verden har definert de viktigste utfordringene for bærekraftig matproduksjon og hvilke kostholdsgrep som må tas for å løse de globale problemene.

Selv om innholdet i rapporten fortsatt er hemmelig, er det ingen tvil om at et plantebasert kosthold er fundamentet. Studien er verdens første forsøk på å sette vitenskapelige mål for sunn mat fra bærekraftig matproduksjon.

Laila Aass, som er forsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), sier på generelt grunnlag at hun er skeptisk til flere studier og rapporter fra den seinere tid som omhandler globalt kosthold.

- Felles er at de bare har et globalt perspektiv, men at man ikke tar hensyn til den store variasjonen som finnes mellom land og regioner når det gjelder naturgrunnlaget for matproduksjon. Jeg antar at EAT/Lancet-rapporten har de tilsvarende teoretiske løsningene - og at forslagene de kommer med innebærer at norsk matproduksjon kan takke for seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer