Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Forsvarer kjøttet

Forsker: - Gunhild sikter helt feil

Forsker Laila Aass mener at Gunhild Stordalen og EAT glemmer en viktig ting

SKEPTISK: Forsker Laila Aass mener at utslippene fra jordbruket utgjør atskillig mindre enn både EAT og andre skal ha det til. Foto: NMBU
SKEPTISK: Forsker Laila Aass mener at utslippene fra jordbruket utgjør atskillig mindre enn både EAT og andre skal ha det til. Foto: NMBU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag denne uka slipper Eat Foundation og den medisinske journalen The Lancet sin store rapport om den globale matsituasjonen. 37 av de fremste forskerne i verden har definert de viktigste utfordringene for bærekraftig matproduksjon og hvilke kostholdsgrep som må tas for å løse de globale problemene.

Selv om innholdet i rapporten fortsatt er hemmelig, er det ingen tvil om at et plantebasert kosthold er fundamentet. Studien er verdens første forsøk på å sette vitenskapelige mål for sunn mat fra bærekraftig matproduksjon.

Laila Aass, som er forsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), sier på generelt grunnlag at hun er skeptisk til flere studier og rapporter fra den seinere tid som omhandler globalt kosthold.

- Felles er at de bare har et globalt perspektiv, men at man ikke tar hensyn til den store variasjonen som finnes mellom land og regioner når det gjelder naturgrunnlaget for matproduksjon. Jeg antar at EAT/Lancet-rapporten har de tilsvarende teoretiske løsningene - og at forslagene de kommer med innebærer at norsk matproduksjon kan takke for seg.

- Ikke her hos oss problemet ligger

Forskeren mener at alle disse rapportene framstiller matproduksjon som det viktigste klimaproblemet.

- Slik også med EAT. Også Gunhild Stordalen sikter helt feil her: Verden vil bedras så lenge det går. Ingen påpeker at det som virkelig er de store klimaproblemene, framkommer i den siste offentliggjøringen fra Global Carbon Budget. Vi snakker fossile utslipp på grunn av bruk av kull, olje og gass. Utslippene fra jordbruket utgjør atskillig mindre enn både EAT og andre skal ha det til, og langt mindre enn utslippene fra fossilt kull, olje og gass, framholder Laila Aass.

Hun mener at vi har friske, velfungerende husdyr som er blant de mest klimavennlige i verden, og som samtidig ligger i verdenstoppen i lite bruk av antibiotika, med små produksjonsenheter spredt over hele landet og med nok vann tilgjengelig.

- Da sier det seg selv at det ikke er her hos oss problemet ligger når det gjelder klima eller miljø. Og dermed heller ikke kjøttforbruket i klimasammenheng.

Dagbladet har forsøkt å få EAT Foundation eller Gunhild Stordalen (40) til å kommentere utspillene fra forsker Aass, men svarene får vi først torsdag når den store rapporten slippes - og forskerne bak rapporten kommer til Oslo for å svare på spørsmål.

Men seinest i helga fortalte Gunhild Stordalen at hun ikke var redd for å takle bråk fra kjøttindustrien:

- Jeg er ikke redd for debatt, snarere tvert imot! Men jeg er opptatt av å løfte den opp på riktig nivå. Det handler ikke bare om hva hver enkelt velger i butikken, men hvordan vi utvikler en helhetlig matpolitikk som fremmer både helse og miljø, fortalte hun til Dagbladet.

Ber landbruket rigge for framtida

Landbruksforsker Aass får støtte hos konserndirektør Ellen Flø Skagen i Nortura, som understreker at norsk storfe ifølge Veterinærinstituttet bare slipper ut en tredel av CO₂-ekvivalenter sammenliknet med resten av verden.

SATS NORSK: - Folk må få et klimasmart norsk alternativ de dagene de skal spise kjøtt, sier Ellen Flø Skagen i Nortura.
SATS NORSK: - Folk må få et klimasmart norsk alternativ de dagene de skal spise kjøtt, sier Ellen Flø Skagen i Nortura. Vis mer

- I den grad folk fortsatt skal spise kjøtt, er det derfor klimasmart å velge norsk kjøtt. Dette kan være med og sette gullstandarden for kjøttproduksjon i verden, mener hun.

Administrerende direktør Vegard Kjuus i MENY opplever, i likhet med resten av dagligvarebransjen, at de norske spisevanene er i endring:

- Vi er forberedt på at etterspørselen etter kjøtt kan avta noe framover og jobber for å få folk til å spise bedre kjøtt, ikke nødvendigvis mer kjøtt, sier han.

Kjuus bekrefter at det de siste tre åra har vært en økende interesse for vegetarmat blant kjedens kunder:

- Likevel er nok bransjen bare i starten av den grønne bølgen, og vi er trygge på at vi klarer å omstille oss videre gjennom fokus på innovasjon og godt samarbeid med leverandørene.

Lege Tanja Kalchenko, som er leder av Helsepersonell for plantebasert kosthold, mener at Gunhild Stordalen og EAT må være forberedt på at det mektige PR-apparatet til kjøtt- og meieriindustrien vil jobbe for å bagatellisere budskapet i rapporten.

- Fjerner politikere subsidier og kjøttreklamen - da blir det lettere å spise sunnere og mer bærekraftig, og stå imot påvirkningen. Det er ikke uten påvirkning fra industrien og politikere at norske forbrukere spiser slik de gjør, sier hun.

IMPONERT: - Gunhild Stordalen har gitt viktig inspirasjon til mange for å prøve nye matrette og å kutte kjøttforbruket, sier professor Vibeke Videm.
IMPONERT: - Gunhild Stordalen har gitt viktig inspirasjon til mange for å prøve nye matrette og å kutte kjøttforbruket, sier professor Vibeke Videm. Vis mer

Professor Vibeke Videm ved NTNU har stor kunnskap om plantebasert kosthold. Hun mener at landbruket nå må rigge seg for framtida:

- Her har norske bønder store muligheter for verdiskapning dersom de og myndighetene samarbeider og er proaktive. Bønder vil være viktige lagspillere å ha med for å sikre et sunt og bærekraftig norsk kosthold. Omstilling kan åpne spennende nye inntektskilder og arbeidsplasser i norsk landbruk. Da må selvfølgelig myndighetene satse på en grønn landbrukspolitikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!