Forsker: - Ikke forhast deg når du griller, ty heller til ventepølse!

Nofima-forsker gir deg sju tips til perfekt kjøtt på grillen.

TA DEG TID: Mange får en dårlig matopplevelse når man er veldig sulten og griller maten for fort, mat blir bedre hvis man tar seg god tid, mener kjøttforsker Rune Rødbotten, og slår et slag for ventepølsa.
TA DEG TID: Mange får en dårlig matopplevelse når man er veldig sulten og griller maten for fort, mat blir bedre hvis man tar seg god tid, mener kjøttforsker Rune Rødbotten, og slår et slag for ventepølsa. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Du fyrer opp grillen og familien venter sultne i spenning. Men så blir kjøttet gang på gang tørt og resultatet dårligere enn forventet.

Så, hvordan får man til en saftig biff på grillen? Fortvil ikke, kjøttforsker Rune Rødbotten gir deg her tipsene som hever grillopplevelsen.

1. Velg det møreste kjøttet

Det meste av det rene kjøttet som selges i norske butikker er fra melkekyr og ungokser. Gamle melkekyr kan være seige, og dessverre gjelder det også kjøtt fra temperamentsfulle ungokser.

En raskt oppvokst ungkvige eller kastrert ungokse har mørere muskler enn ei gammal ku.

Grunnen er at bindevevet i musklene «stivner» med alderen. Derfor er kjøtt fra gamle dyr seigere enn kalv og ungdyr. Men det kan være mer smak i kjøtt fra gamle kyr, fordi de har mer intramuskulært fett (også kjent som marmorert fett, men mer om dette senere) enn unge okser.

Hvordan finner man mørt kjøtt? Når du leter etter godbitene i kjøttdisken, spør om alderen og kjønnet på dyret kjøttet stammer fra. Spør om de har kjøtt fra ungkvige eller kastrerte ungokser; de har det møreste kjøttet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer