UHYGIENISK: Forsker Ida Skaar anbefaler at man unngår å bruke engangsflasker om igjen. Foto: Christian Roth Christensen
UHYGIENISK: Forsker Ida Skaar anbefaler at man unngår å bruke engangsflasker om igjen. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Bakteriebomber

Forsker advarer mot drikkeflaske-tabben : - Ikke skyll i varmt vann

Det holder ikke bare å bruke kranvann når du skal vaske flaska.

Vann er den beste tørstedrikken for både liten og stor, og vannflaska har for mange blitt «fast følge» gjennom dagen.

Det de fleste imidlertid glemmer, er å være oppmerksom på at brukes flaska flere ganger, er vi kanskje ikke så nøye med renslighet og vasking av drikkeflaska.

Mattilsynet synes det er positivt med vann som bruserstatning, men advarer mot skitne flasker og topper.

I butikkene finnes det flasker med alt fra kompliserte «sprett-opp-tuter» med knapp, til de enkle modellene med en liten tut du kan trekke ut og dytte inn med tennene.

Gir uakseptabel kvalitet

Enkle patenter kan være vel så bra som kompliserte. Jo mer kriker og kroker under munnstykket, desto flere steder vil ikke vaskekosten komme til.

SJEKK: Lukter det vondt av tuten på flasketuten, kan det skyldes mugg. Foto: Aase Dotterud
SJEKK: Lukter det vondt av tuten på flasketuten, kan det skyldes mugg. Foto: Aase Dotterud Vis mer

Mattilsynet er tydelig på at det er viktig å vaske eller skylle flaska godt etter bruk, uansett om det er en såkalt treningsflaske, som er kjøpt spesielt til den typen bruk, eller om det er en kjøpevannflaske, som for eksempel fra Imsdal.

Ifølge Mattilsynet er faren at dårlige rutiner på rengjøring av flaskene, kan føre til uakseptabel drikkevannskvalitet.

Hissige bakterier

Flaska din kan utvikle seg til å bli en skikkelig «bakteriebombe», og særlig på sommerhalvåret. Bakterier trives på varme dager. Når flaska blir stående i sola, er det gode vekstforhold for bakterier.

Uten skikkelig rengjøring kan flaska bli «vert» for svært hissige bakterier, noe en undersøkelse Mattilsynet gjennomførte i Vesterålen i 2005 viste. Mattilsynet tok den gang samleprøver fra drikkeflasker, som ble benyttet i en barnehage på Sortland. Det ble påvist et så høyt antall bakterier at det var umulig å telle dem.

Spesielt antallet koliforme bakterier (tarmbakterier) var alarmerende. Derfor anbefaler Mattilsynet å være ekstra nøye med daglig renhold av barns drikkeflasker- og kopper.

Gir grobunn for bakterievekst

Pleier du å ha sportsdrikke i drikkeflaska din, må du være ekstra påpasselig med renhold. Sukkerholdige drikker vil nemlig gi en ekstra kilde til bakterievekst og er derfor utsatt. Mattilsynet anbefaler derfor at du vasker og skyller flaskene ekstra godt etter å ha hatt slike drikker i flaska.

Forsker Ida Skaar ved Veterinærinstituttet anbefaler å bruke flasker som er ment til å brukes om igjen og ikke engangsflasker. Foto: Veterinærinstituttet
Forsker Ida Skaar ved Veterinærinstituttet anbefaler å bruke flasker som er ment til å brukes om igjen og ikke engangsflasker. Foto: Veterinærinstituttet Vis mer

Lukter det vondt av flasketuten, kan det skylles mugg.

- Det kan gro mugg i alle typer flaskevann og springvann. Lukten som er i vannflasker, skylles ofte mugg, gjær og bakterier, sier Ida Skaar, forsker ved Veterinærinstituttet. Hun anbefaler alle som skal ha med vann på jobb, trening eller tur å bruke flasker som er ment til å bruke om igjen og ikke engangsflasker.

- Når du drikker av flaska, kan det komme matrester i vannet. Det kan være årsaken til at det lukter vondt fra flaska og at det dannes mugg.

Det er i tuten det fester seg mest bakterier. Mattilsynets råd er at både drikkeflaska og tuten vaskes i oppvaskmaskinen på minst 60 grader. Da er du sikker på at bakteriene blir drept. Forskeren advarer mot tabben mange gjør, når de nøyer seg med å skylle flaskene etter bruk.

- Ja, jeg støtter oppfordringen om å vaske drikkeflaska hver dag, og i oppvaskmaskin. Det holder ikke bare å skylle flaska under varmt vann, sier forsker Ida Skaar.

Noen engangsflasker kan brukes, men når flaska blir slitt og uappetittlig, bør den pantes eller kastes i plastdunken. Flere kjøpevannflasker tåler ikke høy vasketemperatur i maskin og er derfor ikke egnet til gjenbruk.