Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Forsker advarer mot at barn spiser rosiner

Forsker advarer mot mugg: - Kan svekke immunforsvaret

Muggen mat bør kastes, ifølge forsker.

Jordbær er sårbare for mugg, så sjekk alltid kurven godt før du kjøper. Mugne bær skal kastes. Foto: Dagbladet
Jordbær er sårbare for mugg, så sjekk alltid kurven godt før du kjøper. Mugne bær skal kastes. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Dette syltetøyglasset har fått mugg selv om det ikke er åpnet. Hele innholdet må kastes. Foto: Aase Dotterud
Dette syltetøyglasset har fått mugg selv om det ikke er åpnet. Hele innholdet må kastes. Foto: Aase Dotterud Vis mer

(Dagbladet): Til alle tider har mennesket strevd med å holde maten fri for skadelige stoffer. Salting, tørking, sylting, safting, hermetiskering, fermentering og frysing er alle konserveringsmetoder som øker matens holdbarhet.

Før fryseren ble allemannseie, stod det flasker og glass på rekke og rad med mat i kjellere og matboder. Ofte ble de angrepet av mugg, men man kviet seg for kaste maten, ettersom dette skulle spises gjennom vinteren.

Tidligere ble muggen mat vurdert som helt ufarlig og til og med helsebringende. I våre dager vet vi at muggsoppen skiller ut giftstoffer, såkalte mykotoksiner:

- Kreftfremkallende

- Mykotoksin kan virke negativt på forskjellige organ i kroppen, forteller Ida Skaar, seniorforsker ved Veterinærinstituttet.

Seniorforsker Ida Skaar fra Veterninærinstituttet er ekspert på muggsopp og unngår å spise mat med mugg. Foto: Veterinærinstituttet
Seniorforsker Ida Skaar fra Veterninærinstituttet er ekspert på muggsopp og unngår å spise mat med mugg. Foto: Veterinærinstituttet Vis mer

- Det varierer ut fra hva slags type mykotoksin det dreier seg om. De fleste av giftene har langsiktig effekt, men større doser kan gi mageproblemer og nedsatt immunforsvar og på lang sikt virke kreftfremkallende, forteller forskeren som har spesialisert seg på muggsopp.

- En av effektene av å få i seg for store doser muggsopp kan være at immunforsvaret svekkes, slik at man for eksempel blir lettere forkjølet, sier Skaar.

Mykotoksin kan dannes når muggsopp vokser på mat. Noen typer mykotoksin finnes bare i selve muggkolonien, men de fleste blir skilt ut i maten via et mycel. Mykotoksiner kan verken sees, luktes eller smakes og de tåler godt både varmebehandling og frysing.

Mugg på væskeholdig mat

Skaar er helt klar på at alle produkter som inneholder mye væske må kastes dersom det oppdages mugg:

- Selve muggsoppen og giftene den produserer trenger lett inn i slike produkter og derfor kan hele produktet være giftig, advarer Skaar.

- Man bør også unngå å lage saft på nedfallsfrukt og annen råteskadede varer. Mykotoksinene vil ikke bli borte selv om matvaren varmebehandles.

Mugg på tørre varer

- Når det gjelder matvarer som er faste, kan det være tilstrekkelig å skjære vekk den delen som er muggen, pluss litt ekstra, sier Skaar.

Denne penselen har blitt liggende i en oppvaskmaskin som ikke ble slått på før etter flere dager. Muggsoppen har hatt perfekte vekstforhold. Foto: Per Ervland
Denne penselen har blitt liggende i en oppvaskmaskin som ikke ble slått på før etter flere dager. Muggsoppen har hatt perfekte vekstforhold. Foto: Per Ervland Vis mer

Mugg på ost

Hun forteller at dersom du har fått mugg på en halvfast ost, for eksempel en Gauda, kan du skjære bort fra 1 1/2-2 cm rund og under muggkolonien.

Hun råder også til å ikke bruke ostehøvel for å skjære bort mugg på overflaten, for da vil muggen spre seg.

Ser du små grønne flekker på brødet, så skal du skjære av et godt stykke før brødet spises. Foto: Aase Dotterud
Ser du små grønne flekker på brødet, så skal du skjære av et godt stykke før brødet spises. Foto: Aase Dotterud Vis mer

Parmesan er en hard ost hvor det derfor blir dårligere spredning av muggsoppen . Da kan du skjære bort ca. 1/2 cm rundt hele stedet der muggen sitter.

Små barn bør ikke spise rosiner

- Tørket frukt kan inneholde muggsopp, og små barn bør derfor ikke spise for mye rosiner eller tørket frukt. Det er faktisk bedre å gi barn en sjokoladebit enn rosiner, er rådet fra Skaar.

- Det kan se ut som små barn får i seg for mye av enkelte mykotoksiner i forhold til kroppsvekten. Derfor er det ekstra viktig å sørge for et variert kosthold til barn.

Grenseverdier

Det finnes grenseverdier for noen mykotoksiner i matvarer. Verdier i for eksempel korn, ris og andre matvarer varierer fra år til år etter klimaforhold. Oppdages for høye verdier, skal ikke varene havne på markedet.

Hvit eller mørk muggsopp er like farlig

Mange tror at hvit muggsopp på en matvare ikke er så farlig som grønn mugg. Det stemmer ikke, så kast også varer med lys og pelslignede overflate.

- Er det trygt å spise blåmuggost?

De «snille» muggsoppene som brukes i produksjon av muggoster gir ikke mykotoksiner.

Skaar spiser gjerne ekte roquefort og stiltonost selv om hun vet at disse kan, i likhet med andre oster, inneholde potente mykotoksiner.

- Så lenge man ikke spiser det hver dag, sier Skaar og vurderer dermed nytelsen som større enn risikoen for helseproblemer.

Les også:

Norsk sensasjon: - Vi har slått Manchego, vi har slått Roquefort, vi har slått Stilton!

Slik varer sause­glassene mye lenger

Ikke legg brødet rett i fryseren: Knepet som gjør at det holder seg ferskt

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!