Julegaver:

Forsker: Derfor bør du unngå spiselige julegaver

Du skal vite hva du gir til hvem om du skal gi bort spiselige gaver.

HJEMMEBAKST: Tenk deg godt om når du skal gi matgaver, for mye blir aldri brukt, går ut på dato og blir kastet. Foto: Synøve Dreyer
HJEMMEBAKST: Tenk deg godt om når du skal gi matgaver, for mye blir aldri brukt, går ut på dato og blir kastet. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Er du i ferd med å pakke inn årets julegaver? Kanskje har du vært på sopptur og bærtur og allerede laget flotte små glass med hjemmelaget innhold. Et pent pyntet glass med til og fra lapp må jo være den perfekte gaven! Eller?

Spiselige gaver til den som har alt

Flotte gaveesker med mat kan du kjøpe nesten overalt i disset førjulstider. De kan inneholde for eksempel te, oljer, eddik, småkaker, pasta, geléer og marmelader. Den perfekte gaven til den som har alt. Spiselige gaver må jo være fornuftig i vår materielle overflod.

Men spiselige gaver er ikke så genialt som vi kanskje skulle tro, viser en undersøkelse av Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

- I en dybdestudie av mathåndtering i 26 norske hjem fant vi eksempler på eksklusive matgaver, både kjøpte og hjemmelagede, som hadde stått på vent i skuffer og skap i lang tid, sier Nina Heidenstrøm, forsker ved SIFO, til Dagbladet.

Undersøkelsen ble gjennomført våren 2017 av Heidenstrøm og Marie Hebrok som et forskningsprosjekt ved SIFO. Formålet var å undersøke årsaker til, og foreslå tiltak mot, matsvinn i norske husholdninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer