<strong>HJEMMEBAKST:</strong> Tenk deg godt om når du skal gi matgaver, for mye blir aldri brukt, går ut på dato og blir kastet. Foto: Synøve Dreyer
HJEMMEBAKST: Tenk deg godt om når du skal gi matgaver, for mye blir aldri brukt, går ut på dato og blir kastet. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Julegaver:

Forsker: Derfor bør du unngå spiselige julegaver

Du skal vite hva du gir til hvem om du skal gi bort spiselige gaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Er du i ferd med å pakke inn årets julegaver? Kanskje har du vært på sopptur og bærtur og allerede laget flotte små glass med hjemmelaget innhold. Et pent pyntet glass med til og fra lapp må jo være den perfekte gaven! Eller?

Spiselige gaver til den som har alt

Flotte gaveesker med mat kan du kjøpe nesten overalt i disset førjulstider. De kan inneholde for eksempel te, oljer, eddik, småkaker, pasta, geléer og marmelader. Den perfekte gaven til den som har alt. Spiselige gaver må jo være fornuftig i vår materielle overflod.

Den store kjøpefesten

I desember 2016 brukte vi i Norge 11 000 kroner hver på detaljhandel, ifølge SSB, og ingenting tyder på at det blir mindre i år.

Men spiselige gaver er ikke så genialt som vi kanskje skulle tro, viser en undersøkelse av Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

- I en dybdestudie av mathåndtering i 26 norske hjem fant vi eksempler på eksklusive matgaver, både kjøpte og hjemmelagede, som hadde stått på vent i skuffer og skap i lang tid, sier Nina Heidenstrøm, forsker ved SIFO, til Dagbladet.

Undersøkelsen ble gjennomført våren 2017 av Heidenstrøm og Marie Hebrok som et forskningsprosjekt ved SIFO. Formålet var å undersøke årsaker til, og foreslå tiltak mot, matsvinn i norske husholdninger.

Mangler kunnskap

Forsker Nina Heidenstrøm ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Høgskolen i Oslo og Akershus ber oss tenke oss godt om når vi skal gi bort spiselige gaver.
Forsker Nina Heidenstrøm ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Høgskolen i Oslo og Akershus ber oss tenke oss godt om når vi skal gi bort spiselige gaver. Vis mer

Funnet overrasket de to forskerne.

- Årsakene til at matgavene ikke ble spist og til slutt kastet, handlet om at folk ikke visste hvordan de skulle bruke produktet, hva de skulle bruke det til, eller rett og slett ikke likte maten.

En annen vanlig årsak er at spesialmatvarer ofte er vanskelige å kombinere med hverdagsmat, og anledningen for bruk av eksklusive produkter aldri oppstår.

- Jeg gir ikke bort spiselige gaver, sier forsker Marie Hebrok ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Høyskolen i Oslo og Akershus.
- Jeg gir ikke bort spiselige gaver, sier forsker Marie Hebrok ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Høyskolen i Oslo og Akershus. Vis mer

Massive reklamekampanjer

Stikk i strid med forskernes funn, oppfordrer en samlet bransje til å gi bort spiselige gaver «til dem som har alt».

- Vi ser et økende tilbud av matgaver på markedet, sier Marie Hebrok.

- Et kjapt søk på nettet etter matgaver viser at her er det mange aktører på markedet, og alle kjører kampanjer på matgaver til jul.

De to forskerne fanget opp en annonse i Facebook-feeden fra Matprat.no: «Tid for jul - Spiselige julegaver». Der kan vi lese at «hjemmelagde julegaver er alltid hyggelig og kan du spise dem i tillegg, er jula fullkommen».

Trykker man seg videre på sidene, dukker det opp mange lekre bilder og oppskrifter på for eksempel syltede egg, sennep, krydderolje og sitron smør, hodesylte og lammerull, eplechutney og krydderkokte gråpærer, samt ulike sildevarianter.

Nok en spiker i kista for Matprat?

Hjemmelaget matsvinn

Vi liker å tro at den beste matgaven er den hjemmelagede. En gave med ekstra verdi. Avsenderen gir av sin tid og med omtanke og kreativitet lages og pakkes gaver inn. Intensjonen bak det å gi bort mat i gave er åpenbart god.

Mange tenker at det er et personlig og miljøvennlig alternativ til mer materielle gaver. Det er det også langt på vei - dersom maten faktisk blir spist.

Men miljøaspektet forsvinner om gaven går i søpla - etter et år eller to bakerst i skapet.

- Studien viser at matgaver kan være en underkommunisert kilde til matsvinn, sier forskerne. Spesielt i julen kan svinnet bli betydelig, hvis mange lar seg inspirere av annonser slik som den fra Matprat. Det er derfor viktig å være bevisst på hva slags mat som gis bort, og vurdere om dette er en type mat mottakeren liker og vil få spist opp, sier Marie Hebrok.

- Forbrukerne vet at matsvinn er et samfunnsproblem, men er lite bevisste på hvor mye mat de selv kaster.

Selv sier Marie Hebrok at hun ikke kjøper spiselige gaver til jul og hun ønsker heller ikke å få spiselige gaver, da hun selv har erfaring med å få gaver som hun ikke får brukt og som derfor går ut på dato.

- Jeg har fått et glass med hermetiske plommer av en venninne og de blir ikke spist, fordi vår familie ikke er vant til, og heller ikke er så glad i, plommer laget på denne måten!, forklarer Hebrok.

Ikke gi mat i gave som ender opp i søpla! Marie Hebrok

Uvant mat

- Den største utfordringen er nok at matgaver ofte er uvant mat, og at en bruksanledning dermed ikke dukker opp. Derfor blir det å gi mat som gave til andre en dårlig idé, sier Heidenstrøm.

Gavepakker med eddiker, oljer og geleer i cellofanpose blir ofte stående og er liksom litt for fint å bruke og blir pynt på kjøkkenbenken. Innholdet går gå ut på dato, eddiken blir grumsete, oljen harskner og marmeladen skifter farge. Da er det lett å kaste hele pakken. Det er jo trist , for dette har jo en gang vært dyre delikatesser som er gitt med omtanke.

Forskernes råd er å gi spiselige gaver, som du er helt sikker på at mottaker vil spise opp og liker. Og det tryggeste å gi er nok søte gaver, som sjokolade og konfekt eller en god flaske vin.

Hvis venninnen din elsker tyttebærsyltetøyet eller fruktkaken din, så er det klart at hun skal få det, for da vet du at maten vil bli spist opp.

Les også:

Forbruker­rådet: - Be om byttelapp

Det er fremdeles mye å spare på å harryhandle til jul

Slik får du et perfekt pepperkakehus

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer