Godt å vite:

Forsker: Svært få smaker forskjell på lam og sau

Lammestek er en selvfølge i påsken, men svært få spiser sau. Hvorfor er det slik?, skriver sensoriker Kristine Svartebekk Myhrer i Nofima.

FÅR I LAMMEKLÆR? Svært få smaker forskjell på fårekjøtt og lammekjøtt, ifølge proffsmaker og sensoriker Kristine Svartebekk Myhrer i Nofima. Foto: Hans Arne Vedlog
FÅR I LAMMEKLÆR? Svært få smaker forskjell på fårekjøtt og lammekjøtt, ifølge proffsmaker og sensoriker Kristine Svartebekk Myhrer i Nofima. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er usikkert om lam var en del av påskemåltidet på Skjærtorsdag for rundt 2000 år siden. Men påsken er i alle fall opprinnelig en jødisk høytid.

De feiret påske med et måltid av blant annet lam, for å markere utvandringen fra Egypt.

I den kristne tradisjon er det først og fremst Jesu måltid med disiplene på skjærtorsdag som er bakgrunnen for dagens påskemåltid. Og her til lands velger mange å feire påska med lammestek, men svært få spiser sau.

Hvorfor er det slik?

Det finnes en del fordommer knyttet til sauekjøtt, men forbrukertester som Nofima har gjennomført viser at det kun er et fåtall som kjenner forskjell i smaken.

Vi tror vi bare liker lam, men våre tester viser at folk flest liker lam og sau like godt.

«Mager, mild og mør» eller «mild, saftig og mør»

90 forbrukere deltok i testene. De fikk smake på tre prøver med kjøtt fra lammelår (fire måneder gammelt lam) og tre prøver med kjøtt fra sauelår (fire år gammel sau). Deretter skulle de beskrive hvordan de mente kjøttet luktet og smakte.

Lukter og smaker det intenst, syrlig, metall, våt ull, lever, harskt, emment, fåreaktig, eller stramt? Og er kjøttet hardt, mørt, saftig, fett eller kornete?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer