Klimaendringene rammer kakaoplanter:

Forskere om sjokoladekrisen: - Alt kan bli borte

Amerikanske forskere frykter at verden kan gå tom for sjokolade innen 2050.

SÅRBAR: Kakaoplantene trives kun i beltet rundt ekvator, og er ekstra sårbare for klimaforandringer. FOTO: Reuters / NTB Scanpix
SÅRBAR: Kakaoplantene trives kun i beltet rundt ekvator, og er ekstra sårbare for klimaforandringer. FOTO: Reuters / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Dersom klimaforandringene fortsetter i samme takt som i dag, kan flesteparten av dagens sjokoladeplantasjer forsvinne så tidlig som 2050. Det melder The Business Insider. Årsaken er høyere temperaturer og tørrere vær, eller klimaforandringer, skriver den britiske avisa.

Nå ser forskere ved Berkley-Universitetet i California på muligheten for å bruke genredigeringsteknologien CRISPR for å videreutvikle kakaoplantene slik at de blir mer robuste.

Forskningprosjektet er i utgangspunktet rettet mot å gjøre plantene motstandsdyktige mot sopp og sykdommer, men en bieffekt kan være at de vil tåle klimaendringene bedre.

Prosjektet foregår i samarbeid med sjokoladegiganten Mars, som blant annet produserer sjokolader som Snickers, Dove og Mars.

Den nye sjokoladen

Alle planter er til en viss grad utsatt for klimaendringer, men kakao er en av de plantene som er mest sårbare for klimaendringer fordi en stor del av kakaoproduksjonen foregår på små områder, hovedsakelig i noen få land i Afrika. Mer enn halvparten av verdens sjokolade kommer fra Elfenbenskysten og Ghana.

«CRISPR kan brukes som et slags tekstredigerings-verktøy, der vi har mulighet til å gå inn i enkeltbokstaver i DNAet og endre på dem» Sigrid Bratlie, Bioteknologirådet

Skulle klimaendringer ødelegge for avlingene her, kan det få store konsekvenser. En mulig løsning er at avlingene kan flyttes, noe som i seg selv er en omfattende prosess.

Skulle man flytte plantasjene, er de omkringliggende fjellområdene mest aktuelle. Her er klimaet optimalt for kakaodyrking, men områdene består av regnskog som nå er vernet.

SPESIELT: - Det er spesielt at Mars samarbeider med et firma som driver med genmanipulering, mener Sigrid Bratlie, seniorrådgiver i Bioteknologirådet. Foto: Bioforsk
SPESIELT: - Det er spesielt at Mars samarbeider med et firma som driver med genmanipulering, mener Sigrid Bratlie, seniorrådgiver i Bioteknologirådet. Foto: Bioforsk Vis mer

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan kakaoprodusentene allerede har gått inn i regnskogen, og om all oppmerksomheten Prins Charles har fått for sin kamp mot nettopp denne avskogingen.

Skal plantene flyttes lenger kreves det endringer for å tilpasse dem det nye klimaet de skal dyrkes i.

- Det som er spesielt i denne saken er at sjokoladeprodusenten Mars har gått inn sammen med noen av CRISPR-pionerene for å prøve å gjøre noe med problemet, sier Sigrid Bratlie, seniorrådgiver i Bioteknologirådet til Dagbladet.

CRISPR gjør det mulig å lage målrettede endringer i DNAet i en hvilken som helst organisme, og man kan påvirke hva som helst, hvor som helst i DNAet, noe som gir store muligheter for å utvikle planter som kan trives under litt andre klimaforhold enn dagens.

- Genetiske endringer er grunnlaget for all planteforedling og dyreavl - men med CRISPR kan man målstyre det mye bedre. Vet man noe om et gen, for eksempel at det gir høyere toleranse for tørke eller motstandsdyktighet mot sykdom, kan man endre dette med CRISPR og tilpasse genene.

Bratlie sammenlikner CRISPR med et tekstredigeringsverktøy, som gir mulighet til å gå inn i enkeltbokstaver og endre på dem.

CRISPR eller GMO?

CRISPR er en ny og mer fininnstilt måte å endre på DNA, men i det norske regelverket skilles ikke bruk av CRISPR og gammel teknologi.

- I Norge skiller vi på genmodifisering av menneske-DNA og på planter og dyr.

Hva som er lovlig og ikke reguleres gjennom genteknologiloven. Denne forvaltes i hovedsak av Klima- og miljødepartementet.

- Bioteknologirådet har akkurat dratt i gang en diskusjon om denne loven i lys av den teknologiske utviklingen med CRISPR, fordi det er uenighet om dagens bestemmelser er de beste med de nye mulighetene vi har i dag.

ENDRINGER I TWIST-POSEN: Én Twist-bit skal ut av den klassiske godteposen. Aprikos blir byttet ut med en fransk utfordrer, men det er ikke Aprikos som er minst populær blant folket. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Industri-finansiert forskning

Sjokoladeprodusenten Mars har tatt klimatrusselen alvorlig, og har startet et program de har kalt Sustainability in a generation, som skal redusere selskapets CO2-fotavtrykk i hele verdikjeden med mer enn 60 prosent innen 2050. De har øremerket en milliard dollar til formålet, og initiativet ved Berkley er en del av dette.

USPISELIG: Sjokolademaker Vigdis Rosenkilde synes Mars og de andre sjokoladeprodusentene har kommet lovlig sent på banen.
USPISELIG: Sjokolademaker Vigdis Rosenkilde synes Mars og de andre sjokoladeprodusentene har kommet lovlig sent på banen. Vis mer

- Vi gir full gass, sier Barry Parkin, bærekraftsdirektør i Mars til Business Insider. - Det er selvsagt mange som jobber for å sikre bestanden av kakaoplanter, men for å være helt ærlig, synes vi ikke at fellesskapet er raske nok.

- Det er vel og bra at flere store kakao-aktører nå sier at de skal ta grep om å bevare og gjenplante skog. Men de har selv spilt en betydelig rolle i nedkuttingen av den. Spesielt i Elfenbenskysten og Ghana. Så etter at de har ødelagt livsgrunnlaget for svært mange fattige bønder, gjør de seg selv til helter ved å endelig ta grep. Det synes jeg er litt uspiselig. Jeg synes flere penger burde gå til å betale en fair pris for kakaobønnene, sier sjokolademaker Vigdis Rosenkilde til Dagbladet.

RYDDER REGNSKOG: Deler av Amazonas er fredet, men på privat grunn kan bønder fortsatt kutte ned regnskogen til fordel for kakaoplanter - slik som du kan se her på bildet. Foto: Vigdis Rosenkilde
RYDDER REGNSKOG: Deler av Amazonas er fredet, men på privat grunn kan bønder fortsatt kutte ned regnskogen til fordel for kakaoplanter - slik som du kan se her på bildet. Foto: Vigdis Rosenkilde Vis mer

Å sikre kakaoplantene er kanskje heller ikke det aller viktigste vi gjør, dersom skrekkscenarioet stemmer.

- Hvis det er sant at den globale oppvarmingen fører til utrydning av kakao innen 40 år, på grunn av varme og tørke, vil vi åpenbart få større utfordringer enn mangel på sjokolade.

At kakaoplantene er i trøbbel, er hun imidlertid ikke i tvil om.

SØT PIZZA: Dr. Oetker har sluppet en ny type frossenpizza. Nemlig en med sjokolade på. Vi fikk italienske pizzakokker fra restaurant «Tipo» i Oslo til å vurdere den. Og folk på gata fikk også muligheten til å si sin mening. Foto: Per Ervland. Klipp: Endre Vellene. Vis mer

- Jeg har besøkt flere kakaoplantasjer og forskningssentre i Latin Amerika som påviser at den globale oppvarmingen påvirker kakaotrærne og de som jobber med kakao. Både varmere temperaturer, mangel på nedbør og kraftigere nedbørsmengder, når det først regner, er utfordringer som påvirker jorda, kakaotrærne, og alt annet som vokser. Det påvirker igjen inntjeningsmuligheter, helse, skolegang og hverdagslivet generelt.

Den nye norske sjokoladen

Hos Nidar er de ikke umiddelbart bekymret for kakaomangel, men de er opptatt av forholdene i kakaosektoren.

- Det er grunnen til at vi i Nidar kun kjøper UTZ-sertifisert kakao. Bøndene som er UTZ-sertifisert får blant annet mer ut av avlingene sine og dermed en høyere inntekt. UTZ fokuserer på jordbruksfaglig opplæring og satser på nydyrking, noe som bidrar til en bærekraftig kakaoproduksjon, forteller Marthe H. Bogerud Schomacker, kommunikasjonssjef i Orkla til Dagbladet.

Nestlé, verdens største mat- og drikkevareprodusent, ser også svært alvorlig på klimatrusselen mot råvarer, spesielt kakao og kaffe. De har flere bærekraftsprosjekter gående. Selskapet har et eget program for kakao, Nestlé Cocoa Plan, som også jobber for bærekraftig produksjon, opplæring av bønder, og prosjekter som skal utvikle mer robuste og høytytende kakaoplanter.

Programmet har også tiltak for å styrke kvinners rettigheter og eliminere barnearbeid.

Om selskapene vil ta i bruk kakaoplanter som er avlet frem med CRISPR-teknologi, er ikke kjent:

- Det kan jeg dessverre ikke svare på, men Nestlé har stor tro på at forskning kan bidra til å løse flere av de utfordringene verden står overfor. Derfor investerer vi mer i forskning og utvikling enn noe annet mat- og drikkevareselskap, sier Axel Heiberg-Andersen, pressekontakt i Nestlé.

- Det er det for tidlig å si noe om det nå, men som sjokoladeleverandør følger vi jo utviklingen i kakaosektoren nøye. Vi stiller strenge krav til kakaoen vi kjøper, for å sikre at vi får akkurat riktig smak på sjokoladen vår, og at produktene holder den gode kvaliteten som de er kjent for, sier Schomacker.

Spennende med ny teknologi

Rosenkilde gleder seg til å se konkrete resultater av kakaoforskningen.

- Kakao vokser allerede mange steder utenfor regnskogen. Når temperaturen stiger over hele jorda vil jeg tro at kakao vil kunne vokse utenfor 20 grader fra ekvator som nå er tilfelle.

Kakaoplanting står allerede bak store ødeleggelser av skog og regnskog, og Rosenkilde håper at den økte bevisstheten rundt miljøeffekten på kakaoplantene fører til at naturreservater endelig blir beskyttet.

- Dette innebærer at vi som konsumenter setter oss inn i hva vi kjøper. Vi må velge bærekraftig sjokolade. Mer enn halvparten av kakaoen i verden kommer fra Ghana og Elfenbenskysten - aller mest fra Elfenbenskysten hvor tre fjerdedeler av skogen allerede er hugget ned, mye til fordel for kakao. Her er også slaveri og barnearbeid utbredt.