Klimaendringene rammer kakaoplanter:

Forskere om sjokoladekrisen: - Alt kan bli borte

Amerikanske forskere frykter at verden kan gå tom for sjokolade innen 2050.

SÅRBAR: Kakaoplantene trives kun i beltet rundt ekvator, og er ekstra sårbare for klimaforandringer. FOTO: Reuters / NTB Scanpix
SÅRBAR: Kakaoplantene trives kun i beltet rundt ekvator, og er ekstra sårbare for klimaforandringer. FOTO: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dersom klimaforandringene fortsetter i samme takt som i dag, kan flesteparten av dagens sjokoladeplantasjer forsvinne så tidlig som 2050. Det melder The Business Insider. Årsaken er høyere temperaturer og tørrere vær, eller klimaforandringer, skriver den britiske avisa.

Nå ser forskere ved Berkley-Universitetet i California på muligheten for å bruke genredigeringsteknologien CRISPR for å videreutvikle kakaoplantene slik at de blir mer robuste.

Forskningprosjektet er i utgangspunktet rettet mot å gjøre plantene motstandsdyktige mot sopp og sykdommer, men en bieffekt kan være at de vil tåle klimaendringene bedre.

Prosjektet foregår i samarbeid med sjokoladegiganten Mars, som blant annet produserer sjokolader som Snickers, Dove og Mars.

Den nye sjokoladen

Alle planter er til en viss grad utsatt for klimaendringer, men kakao er en av de plantene som er mest sårbare for klimaendringer fordi en stor del av kakaoproduksjonen foregår på små områder, hovedsakelig i noen få land i Afrika. Mer enn halvparten av verdens sjokolade kommer fra Elfenbenskysten og Ghana.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer