SUNNHET PÅ BOKS: Stadig flere nordmenn oppdager at makrell i tomat er noe av det sunneste som kan legges på skiva. Både fisken og tomatsausen er bra for helsa, viser forskning. Foto: Shutterstock
SUNNHET PÅ BOKS: Stadig flere nordmenn oppdager at makrell i tomat er noe av det sunneste som kan legges på skiva. Både fisken og tomatsausen er bra for helsa, viser forskning. Foto: ShutterstockVis mer

Ekspertene enige om at makrell i tomat er noe av det sunneste du kan spise

Forskerne enige: - Det sunneste pålegget du kan ha i kjøleskapet

Gjør som ernæringsforskerne, og legg makrell i tomat på skiva.

(Dagbladet): Lider du valgets kvaler der du står i butikken og skal plukke pålegg? Makrell i tomat er et bankers valg, mener forskerne vi har vært i kontakt med:

- Helsemyndighetene oppfordrer til at man bør spise fisk to, tre ganger i uken, og makrell i tomat er et godt valg. Det er et sunt pålegg som det er kjekt å ha på lur, ikke minst på grunn av sitt innhold av gunstige fettsyrer, bekrefter Inger Beate Standal, forsker ved SINTEF Ocean.

Skal du på Ikea? Se vår test av hva som smaker best i varehusets restaurant

I BOKS: Forskning viser at makrell på boks er like sunn som fersk makrell. Foto: NTB/Scanpix
I BOKS: Forskning viser at makrell på boks er like sunn som fersk makrell. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Hun har sammen med kolleger ved SINTEF forsket på om påleggsmakrell i boks smaker like godt og er like sunt som fersk fisk. Resultatet, som ble lagt fram i fjor høst, var oppløftende:

MAKRELLFORSKER: Inger Beate Standal har forsket på makrell i tomat. Foto: SINTEF
MAKRELLFORSKER: Inger Beate Standal har forsket på makrell i tomat. Foto: SINTEF Vis mer

Forskerne klarte etter grundige målinger ikke å påvise noen betydelige forskjeller i kvaliteten på den ferske fisken og på påleggsmakrellen, til tross for at sistnevnte var både fryst og hermetisert.

De konkluderte derfor med at makrell i tomat er kjernesunt og at den har topp kvalitet også i boks.

- Alle de gode næringsstoffene i fisken bevares gjennom prosessering og lagring, sier Standal, som selv spiser makrell i tomat flere ganger i uken.

Spiser du heller sjokoladepålegg? Da bør du ta en titt på denne ernæringstesten...

106 millioner skiver i året

Tallenes tale er klar: Stadig flere oppdager det røde påleggets helsefremmende egenskaper. Ifølge landets største produsent av pålegget, Orkla Foods Norge, kjøper nordmenn stadig mer makrell i tomat. Selskapet har forsynt landet med hermetisert makrell fra havområdene utenfor Norge, Danmark og Skottland i karakteristiske, gule bokser helt siden 1958, da Stabburets grunnlegger, Gunnar Nilsen, kom opp med ideen til pålegget.

KJENDIS: I gul boks siden 1958. Foto: NTB/Scanpix
KJENDIS: I gul boks siden 1958. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

- De siste ti årene har salget av Stabbur-Makrell i volum økt med ca 25 %. I løpet av de siste 12 månedene er det solgt over 30 millioner enheter av pålegget. Det tilsvarer 4200 tonn, eller 106 millioner spiste brødskiver smurt med 40 gram makrell i tomat, opplyser kommunikasjonssjef, Bjørn Brennskag, som forklarer oppgangen i salget med en generelt økende sunnhetstrend.

Og det er ikke bare fisken i boksen som er sunn, skal vi tro fagsjef for ernæring og helse i Orkla Foods Norge, Linn Anne Bjelland Brunborg:

- Undersøkelser fra blant annet American Institute for Cancer Research tyder på at menn som spiser minst fire til ti porsjoner tomatbaserte matvarer i uken har redusert risiko for å utvikle prostatakreft, sammenlignet med de som har et lavere inntak, sier hun, og påpeker at tomater også er en god kilde til mange ulike typer beskyttende antioksidanter.

Bør spise mer fisk

Marian Kjellevold, forskningssjef ved NIFES, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, er opptatt av at spesielt barn og unge kvinner spiser mindre sjømat enn anbefalt.

OMEGA 3: Forsker Marian Kjellevold framhever makrellens innhold av omega-3 og vitamin D. Foto: NIFES
OMEGA 3: Forsker Marian Kjellevold framhever makrellens innhold av omega-3 og vitamin D. Foto: NIFES Vis mer

Å spise fisk som pålegg kan bidra til å rette på dette, mener hun:

- Makrell i tomat er en god kilde til marin omega-3 og vitamin D. Dette er næringsstoffer som det finnes lite av i andre matvaregrupper enn sjømat. Fiskepålegg kan være et bra alternativ for å nå helsemyndighetenes anbefaling om et sjømatinntak tilsvarende to, tre middagsmåltider ukentlig.

- Spiser du det selv?

- Ja, men jeg prøver å variere mellom ulike fiskeslag både som middag og pålegg, uttaler Kjellevold.

Hjertemerket pålegg

Selv hos Grete Roede, der fokuset generelt ligger på mager mat, står den fete fisken på lista over anbefalte matvarer:

SUNT: Makrell i tomat som pålegg er en smart måte å få i seg fisk på, mener Kari Bugge i Grete Roede AS. Foto: Svein Brimi
SUNT: Makrell i tomat som pålegg er en smart måte å få i seg fisk på, mener Kari Bugge i Grete Roede AS. Foto: Svein Brimi Vis mer

- Roede-kosten forholder seg til de offisielle anbefalingene der både fettsammensetning og fisk er sentrale. Makrell i tomat er rik på det flerumettede fettet, og er i tillegg en god kilde til de marine omega-3 fettsyrene. Derfor har vi hjertemerket makrellboksen for å hjelpe våre deltakerne til å velge rett, kommenterer ernæringsfysiolog i Grete Roede, Kari Bugge.

Hun påpeker at nordmenn flest spiser for lite fisk, har et for lavt inntak av sunnt flerumettet fett og også ligger lavt i vitamin D-inntak.

- Alt dette får du i makrell i tomat. Vi anbefaler å spise mer fisk generelt, både fet og mager, og både som pålegg og til middag. Her er jo makrell i tomat en enkel og tilgjengelig løsning for mange, fastslår Bugge.

Lite sukker i tomatsausen

Bugge avviser at sukkeret som tilsettes i tomatsausen i noen av makrellproduktene er et problem. I Stabbur-Makrell er det for eksempel 2,9 gram sukker per 100 gram.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock Vis mer

- Selv om makrell i tomat får kritikk for at den inneholder sukker, så spises jo pålegget av de fleste på et stykke grovt brød og gjerne med melk ved siden av. Summen av et slikt måltid lander derfor på den sunne siden. Ja, vi har generelt et for høyt inntak av sukker, men det er altså ikke den lille mengden fra makrell i tomat som er problemet, sier Bugge.

Heller ikke Marian Kjellevold i NIFES er særlig opptatt av at det kan være sukker i tomatsausen:

- Den siste landsomfattende kostholdsundersøkelsen på barn viser at det fremdeles er brus, saft og godteri som er hovedkilden til sukker, mens inntak av fisk er lavere enn anbefalingen. Derfor ville jeg ikke vært bekymret for sukkerinntaket som kommer via tomatsausen, beroliger forskningssjefen.