(Dagbladet): Det er mange myter og store uenigheter omkring økologisk mat. Mye forskning er gjort på området, men konklusjonene spriker diametralt.
Et argument mot å drive økologisk landbruk man hører ofte, er at det ikke vil være nok mat til å brødfø alle dersom alt jordbruk var økologisk. Dette har nå blitt tilbakevist i to europeiske studier.
Den første, et samarbeid mellom flere østerrikske universiteter fra 2016, tok for seg fremtidsscenarier hvor ulike jordbruksformer ble vurdert, konkluderte med at økologisk mat er et mulig alternativ, dersom vi reduserer matsvinn - og kutter ned på kjøttkonsumet.
Nå er disse resultatene bekreftet i en bredere studie, der de østerrikske forskerne samarbeidet med universiteter og institusjoner i Sveits, Italia, Skottland og Tyskland, og bygget videre på de funnene i den opprinnelige studien.
Her tok de for seg bærekraften i et økologisk landbruk gitt ulike forutsetninger, og konkluderte med at økologisk mat er bærekraftig, om man reduserer matsvinn, kutter i bruk av kraftfôr, omdisponerer mat og halverer kjøttkonsumet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger