VÅRE NYE SPISEVANER SKAPER TRØBBEL:

Forskerne slår kostholdsalarm: Hjernen i fare hos annenhver nyfødt

Forskere fra 27 land krever strakstiltak. Trodde du jodmangel var noe de slet med i andre land, må du tro om igjen.

VIKTIG: Forskere over hele Europa er bekymret for at folk ikke får i seg nok jod. Mangel på jod kan gi store skader. Seniorforsker Lisbeth Dahl forteller hvordan enkelte matvarer kan styrke hjernen din. Video: Marie Røssland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lav IQ, dårligere språkutvikling, atferdsproblemer og dårligere finmotorikk. Dette kan skje med barnet dersom mor mangler jod. Og det er dette som skjer akkurat nå.

Situasjonen er så alvorlig at jodforskere fra 27 europeiske land slår felles alarm.

- Halvparten av alle nyfødte står i fare for å ikke nå sitt potensial i utviklingen av hjernen på grunn av jodmangel hos mor, sier seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Lisbeth Dahl.

Hun representerer Norge i Iodine Global Network, et forskernettverk som onsdag 18. april undertegner et felles opprop med krav om strakstiltak for å motvirke jodmangel i Europa. Oppropet er basert på det EU-finansierte prosjektet EUthyroid. Med enkelte unntak, som Island, er jodmangel et problem over hele Europa.

- Vi ser en svært alvorlig trend, sier Dahl.

Gjelder Norge

I ytterste konsekvens kan jod-mangel føre til hypotyreose. I følge Store medisinske leksikon er symptomene mangeartede og at utvikler seg vanligvis langsomt. Økt søvnbehov, lav energi, svekket hukommelse og konsentrasjonsevne og depresjon. Tilstanden kan hos eldre lett forveksles med senil demens.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer