Forskning viser sammenheng mellom brus og overvekt

Forskernes knusende dom: - Åpenbar kobling mellom brus og fedme

Nesten 250 000 mennesker er med i forskningen som er krystallklar i sin konklusjon.

Forskernes knusende dom: - Åpenbar kobling mellom brus og fedme
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En ny gjennomgang av forskning på sukkerholdig drikke (brus) tar for seg 30 nyere studier publisert mellom 2013 og 2015. Den konkluderer med at det er en klar sammenheng mellom konsumering av brus og overvekt. Som følge av funnene oppfordres nå alle land til å gjøre tiltak for å redusere salg av sukkerholdig brus.

Rapporten er publisert i Obesity Facts, organet til The European Association for the Study of Obesity (EASO). Forskningsrapporten er utarbeidet av fremtredende forskere fra hele Europa (se faktaboks).

- Bevisgrunnlaget for at det er en sammenheng mellom brus og overvekt blant barn og voksne har økt kraftig de siste tre årene, forklarer Nathalie Farpour-Lambert, som nylig er valgt til president i EASO, den europeiske organisasjonen for fedmeforskning.

Norge leder an

Her hjemme selges det fortsatt altfor mye julebrus med sukker selv om lettbrusvariantene vokste med hele 168 prosent i fjor.

- Den sukkerfrie brustrenden gjør seg synlig også i julebrussalget, sier kommunikasjonssjef i Ringnes Nikolay Bruusgaard.

SNART HALVVEIS: Snart er halvparten av brusen som drikkes i Norge sukkerfri i følge Petter Nome (foto: Scanpix)
SNART HALVVEIS: Snart er halvparten av brusen som drikkes i Norge sukkerfri i følge Petter Nome (foto: Scanpix) Vis mer

Fredag slapp Petter Nome, direktør i Bryggeriforeningen tallene for bruss-salg i november. De viser andelen sukkerfri brus økte med 28,7 prosent i forhold til i fjor.

- Så langt vi har oversikt over har Norge kommet lengst i verden. Nesten all ny brus som er lansert i år er sukkerfri. Det betyr også mye at søtningsstoffene nå er erklært helt harmløse, sier Nome til Dagbladet.

- I befolkningen som helhet står sukkerfritt nå for nesten halvparten av forbruket. Utviklingen går fort og lightbrusen kommer til å bikke 50 % i løpet av 2018. Jeg har ikke spesifikke tall for ungdom, men andre undersøkelser viser at jentene har et forsprang når det gjelder sukkerfritt, mens litt for mange gutter drikker for mye energidrikker, sier Nome.

Forskningen er klar

Hvem står bak rapporten

Dr Maria Luger, Special Institute for Preventive Cardiology And Nutrition SIPCAN, Salzburg, Austria

EASO President Elect Dr Nathalie Farpour-Lambert (University Hospitals of Geneva, Switzerland)

Dr Maira Bes-Rastrollo, University of Navarra, Spain og Carlos III Institute of Health, Spain.

- I rapporten kunne vi bruke data fra 30 nye studier som ikke var sponset av industrien selv. Vi kan sammenligne tallene i en liknende rapport som tok utgangspunkt i 32 studier fra 1990-2012, sier Farpour-Lambert og fortsetter:

- Den nye forskningen viser en klar sammenheng mellom brus og overvekt blant barn. Ved å sammenstille allerede publisert forskning med de nye tallene kan vi konkludere med noe som forlengst burde vært åpenbart: Offentlige helsepolitikk bør ta sikte på å redusere konsumpsjon av brus og oppfordre til å drikke sunnere alternativer, som for eksempel vann. Likevel er tiltak for å redusere brusdrikking i mange land helt eller delvis fraværende.

GLAD: Nestleder i KrF, Olaug Bollestad, mener at den nye forskningsrapporten bekrefter Helsedirektoratets kostråd.
GLAD: Nestleder i KrF, Olaug Bollestad, mener at den nye forskningsrapporten bekrefter Helsedirektoratets kostråd. Vis mer

Olaug Bollestad, nestleder i KrF, har i høst vært tydelig rundt behovet for å øke avgiftene på brus og godteri. Hun mener at de nye forskningsstudiene tydelig bekrefter Helsedirektoratets kostråd: Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

- Avgifter hjelper ikke alene, men må skje i kombinasjon med satsing på områder som fysisk aktivitet, bedre psykisk helse og ikke minst forebyggende og aktiv helsestasjon og skolehelse, fremholder Bollestad.

Klar sammenheng

Av de 30 studiene som rapporten tar for seg, var 20 rettet mot barn og 10 mot voksne.

TEST: Vi har testet de mest solgte norske julebrusene, og en svensk favoritt. Uheldigvis for svenskene, var de langt unna pallplass. Video: Espen Solli / Marie Røssland Vis mer

I 93 prosent av tilfellene (fra alle de 30 studiene) vises det en klar sammenheng mellom brus og overvekt blant både barn og voksne. I bare ett tilfelle (i en kohortstudie) fant man ingen sammenheng mellom inntak av brus og overvekt.

Rapporten omfatter systematiske tall for hele 244 651 deltakere fra hele verden. 33 prosent i Europa, 23 prosent i USA, 17 prosent i Sør- og Mellomamerika, 10 prosent i Australia og de resterende 10 prosentene fordeler seg på Iran, Thailand og Japan.

Forfatterne av studien innrømmer at det er nesten umulig å konkludere med absolutt sikkerhet når det gjelder forholdet mellom årsak og virkning mellom inntak av sukkerholdig drikke og overvekt.

- Forholdet mellom brus og kroppsvekt kan påvirkes av andre faktorer i dietten og livsstil. Men, flesteparten av langtidsstudiene har tatt høyde for andre faktorer, inkludert ernæring og livsstil, og alle, bortsett fra en, viser en klar sammenheng mellom brusdrikking og overvekt, sier Farpour-Lambert.

Tomme kalorier skaper overvekt

- All forskning tyder på at sukkerholdig brus har stor betydning for utvikling av overvekt. Det er spesielt barn og unge som bør begrense brusinntaket, sier leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo Jøran Hjelmesæth.

PROFESSOR: Leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo Jøran Hjelmesæth. (Foto: Sykehuset i Vestfold)
PROFESSOR: Leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo Jøran Hjelmesæth. (Foto: Sykehuset i Vestfold) Vis mer

Han mener avgiftene på sukkerholdig brus bør øke, og at den voldsomme markedsføringen må stoppes.

- Dette kan føre til en nedgang i brusdrikkingen, som igjen kan begrense risikoen for overvekt ytterligere. Drikker man brus, får man i seg «tomme kalorier», altså kalorier som ikke er like «synlige» som sjokolade og annet snop. Ty til sukkerfri brus om du har lyst på brus, sier Hjelmesæth.

Krever tiltak

I rapporten pekes det også på at tiltak, særlig avgifter, har stor effekt. I et tilfelle fra Mexico vises det til at salget sank med 12 prosent etter avgiftsøkning (og blant fattige var fallet 17 prosent).

- Flere land har nå innført tiltak med mål om å redusere inntaket av sukkerholdig drikke. Det dreier seg om tilgjengelighet, økte priser og å øke folks bevissthet gjennom mediene og på skolen samt merking, sier medforfatter Maira Bes-Rastrollo.

I en rapport fra Euromonitor International heter det at så langt har 19 land innført skatter på mat og drikke med sikte på å redusere inntak av sukker med 20 prosent, i tråd med Verdens Helseorganisasjons råd. Storbritannia skal for eksempel innføre sukkeravgift i april 2018.

- Vi må ta med oss rådet herfra om at myndighetene må føre føre aktiv politikk for å redusere forbruket av tomme kalorier som sukkerdrikkene inneholder. Og til oss alle er det et veldig godt råd å drikke mye vann! konkluderer Olaug Bollestad i KrF.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer