Godt å vite:

Forsket i fire år: Dette smaker jordbær

Nofima-forskere har kartlagt smaken av sommer.

SMAK AV SOMMER: Nå er de norske jordbærene her. Nofima har forsket på hvilke sorter som smaker hva. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
SMAK AV SOMMER: Nå er de norske jordbærene her. Nofima har forsket på hvilke sorter som smaker hva. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med jevne mellomrom slipper vi til forskere som er opptatt mat - på den ene eller andre måten. Denne gangen er det to Nofima-forskere som forteller om sitt prosjekt om bær og hvordan de smaker:

Endelig er de norske jordbærene her! De som smaker av sommer. Nå har Nofima kartlagt hvordan sommeren egentlig smaker.

Kartleggingen er en del av prosjekt «Bærsort,» et fireårig forskningsprosjekt i Bionær-programmet, finansiert av Norges forskningsråd.

Ti smaksdommere har vurdert norske jordbærsorter og nye krysninger ut fra sensoriske egenskaper som smak, lukt og utseende.

Resultatene er samlet i et jordbærsmaksdiagram.

Smaksdiagrammet gir svar på om det er en sensorisk forskjell mellom to eller flere av jordbærsortene og hva den sensoriske forskjellen består i.

Søt, syrlig, saftig

For å kunne beskrive smaken til jordbærene må smaksdommerne først bestemme hvilke sensoriske egenskaper som beskriver dem.

Jordbær er selvfølgelig søte, men jordbærsmaken er mer mangfoldig enn som så:

Dommerne fikk i oppgave å beskrive alle utseende-, lukt-, smak- og teksturegenskaper de kunne kjenne i de utvalgte jordbærsortene. De mest framtredende egenskapene var søt og syrlig, gress og saftig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer