<strong>KOFFEIN:</strong> Dagens råd til gravide er å begrense koffeininntaket til 1-2 kopper hver dag. Dette kan være for mye, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
KOFFEIN: Dagens råd til gravide er å begrense koffeininntaket til 1-2 kopper hver dag. Dette kan være for mye, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Kostholdsråd under svangerskapet:

Forskning: Unngå all kaffe

Gravide bør kutte ut all kaffedrikking for å unngå spontanabort, lav fødselsvekt og dødfødsel, viser ny studie.

Publisert
Sist oppdatert

Gravide bør holde seg langt unna kaffe og koffein, viser en ny, fagfellevurdert studie, melder den britiske avisa The Guardian. Studien knytter kaffedrikking og inntak av koffein til spontanabort, lav fødselsvekt og dødfødsel.

<strong>ADVARER:</strong> Unngå all koffein når du er gravid, er rådet fra forsker Jack James. Foto: Reykjavik Universitet
ADVARER: Unngå all koffein når du er gravid, er rådet fra forsker Jack James. Foto: Reykjavik Universitet Vis mer

Dette er et godt stykke unna dagens helseråd til gravide. Helsedirektoratets veileder til kvinner før og under svangerskapet anbefaler at gravide begrenser inntak av koffein til 100-200 milligram per dag. Dette tilsvarer 1-2 kopper kaffe.

Omfattende empirisk bevis

Studien, som er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet BMJ Evidence-Based-Medicine, har analysert mer enn 1200 studier som omhandler effekten av koffein i graviditeter. Konklusjonen er klar: Sjansen er overveldende for at koffein fører til økt risk for spontanabort, dødfødsel, lav svangerskaps- og eller fødselsvekt, akutt barneleukemi, samt overvekt og fedme i barndommen.

Studien fant at dagens råd til gravide «ikke samsvarer med den faren som er indikert av biologisk mulighet for skade, og omfattende empirisk bevis for faktisk skade».

Ifølge professor Jack James fra Reykjavík Universitet, som står bak undersøkelsen, bør kvinner være bekymret for alle kjemikalier de inntar gjennom graviditeten.

- Det at alle får i seg koffein, gjør ikke dette til noe unntak, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Koffein er et vanedannende stoff som ikke har noen ernæringsmessig verdi. Om ikke annet burde man se spesielt på koffein, fordi det er så vanlig.

Ifølge James vet vi allerede mye om effekten koffein har på kroppen, blant annet hvordan det påvirker nerveprosessene i hjernen, inkludert det senteret som kontrollerer åndedrett og hjertets funksjon. Studier på gravide viser at dette også gjelder fosteret.

- Når man får i seg koffein under graviditeten, kommer koffein i morkaka, og fosteret blir eksponert.

Det er verdt å merke seg, ifølge James, at fosteret ikke i stand til å forbrenne koffein. Den egenskapen utvikler barnet gjennom sitt første leveår.

- Ikke ufarlig

James presiserer viktigheten av at alle er innforstått med at koffein ikke er det ufarlige stoffet vi tenker at det er.

- Dessverre svikter de fleste helsemyndighetene. Tanken om at det er trygt å innta små mengder koffein under svangerskapet er i skarp kontrast med vitenskapelige bevis. Vi må endre aksepten for koffein under svangerskapet!

Koffeininnhold i ulike typer drikke

Drikketype Koffein
Cola og enkelte andre leskedrikker og brusCa 15 mg koffein per dl
Energidrikker
Ca 32 mg koffein per dl
Koke- og filterkaffe50 - 60 koffein per dl
PulverkaffeCa 40 mg koffein per dl
Espresso120 mg koffein per dl
Te26 mg koffein per dl
Iste3 - 8 mg koffein per dl
Drops, tyggegummi og annet godteriSvært varierende

Kilde: Mattilsynet

Forskeren presiserer at det at man ber gravide begrense inntaket av koffein, tyder på at stoffet i seg selv anses som farlig for gravide, men understreker likevel at store mengder er farligere enn små.

- I tillegg til dette er det verdt å merke seg at flere av studiene viser at de som ikke inntar koffein ikke opplever de negative resultatene.

- Av hensyn til mor og barns helse er helsemyndighetene på overtid for å ta en mer realistisk og ansvarsfull holdning til koffeininntak under graviditeten. For å si det i klartekst: Unngå all koffein når du er gravid.

Helsedirektoratet har utviklet brosjyrer med kostholdsråd til gravide, men henviser til Mattilsynet for kommentar, da de baserer rådene på Mattilsynets anbefalinger.

Mattilsynet har ingen umiddelbare planer om å endre anbefalingene.

- Koffein i store mengder under graviditeten kan øke risikoen for negative helseeffekter hos fosteret. Maksimal anbefalt mengde under graviditeten er 200 mg daglig. Dette er basert på vurderinger fra EFSA (European Food Safety Authority, det europeiske mattrygghetsorganet) og VKM (Vitenskapskomiteen for mat og miljø), skriver Merethe Steen, seksjonssjef, seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet i en e-post til Dagbladet.

For å si det i klartekst: Unngå all koffein når du er gravid. Jack James, Reykjavik universitet

Hun legger til at kaffe inneholder mange flere stoffer i tillegg til koffein, så her gjelder samme råd som med alt annet – bruk med måte.

- Når Mattilsynet gir råd og advarsler, så er det som regel basert på risikovurderinger fra EFSA og VKM. I EFSA sitter Europas- og verdens ledende eksperter, og disse bruker all tilgjengelig vitenskapelig dokumentasjon i sine risikovurderinger. Vi har foreløpig ikke gått inn i denne rapporten, men Mattilsynet er glade for all forskning som kan gi oss mer kunnskap, og som kan inngå i nye risikovurderinger.

En ny anbefaling kan eventuelt ventes til våren, da VKM planlegger en ny risikovurdering om koffeineksponering fra mat, drikke og kosmetikk.

- Interessant

- Det er interessant, og virker til å være en grundig rapport, så langt man kan bedømme. Men, det er ikke er mulig eller riktig å konkludere på dette, i forhold til å endre anbefalingene vi gir til gravide her og nå. Her må det eksperter inn og vurdere dette.

Det sier spesialist i allmennmedisin og fastlege Kari Løvendhal Mogstad, som har jobbet mye med svangerskap og barns helse.

- Vi har allerede i de nasjonale retningslinjene vi følger, en anbefaling om at gravide skal være måteholden med kaffe, på grunn av risiko for lav fødselsvekt.

<strong>HA TILLITT:</strong> Fødselslege Kari Løvendahl Mogstad oppfordrer har sympati med vordende foreldre som leser mange, ulike råd. Hun oppfordrer til å rådføre seg og ha tillitt til fagfolk.
HA TILLITT: Fødselslege Kari Løvendahl Mogstad oppfordrer har sympati med vordende foreldre som leser mange, ulike råd. Hun oppfordrer til å rådføre seg og ha tillitt til fagfolk. Vis mer

- Er folk klar over disse farene?

- Ja, det er allerede en bevissthet rundt dette, og jeg erfarer at gravide generelt ikke ønsker å drikke mye kaffe. Men, om det viser seg å være så frarådet som forskeren i denne rapporten sier, så er det så klart viktig å ta det på alvor.

- I lys av dette, hva tenker du om myndighetenes anbefalinger?

- Slike problemstillinger blir hele tiden vurdert av myndighetene, og jeg tror det er viktig å ha tillit til det. Både vi som er fastleger og jordmødre og jobber med gravide, og de som selv skal ha barn, er hele tiden påvirket av stadig nye råd og oppslag, og det er faktisk krevende å navigere både for oss og de gravide.

- Det å stadig få ulike råd om hva som er bra og hva som er skummelt, kan etter min mening være med å forringe opplevelsen med det å gå gravid, og det er heller ikke bra eller sunt å gå rundt å være bekymret hele tiden, sier Mogstad til Dagbladet.

- Mitt råd er å velge å ha tillit til oss som jobber med svangerskapsomsorg, være nysgjerrig, gjerne spørre, og så får vi som fagfolk forsøke å gi de aller beste kvalifiserte rådene vi kan til enhver tid.

For tidlig å kommentere

Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon forteller Dagbladet at de er klar over undersøkelsen, men at de ikke besitter helsefaglig kompetanse til å kommentere denne undersøkelsen spesielt.

De viser i stedet til The Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), en institusjon Norsk Kaffeinformasjon vanligvis støtter seg på når det kommer til slike spørsmål. I natt sendte ISIC ut en melding som kommenterer BMJ-studien:

- Basert på dagens vitenskapelige funn, støtter ISIC at man følger offisielle råd for koffeininntak under graviditeten, skriver ISIC og viser til The European Food Safety Authority (EFSA), som i deres «Scientific Opinion on Caffeine» (vitenskapelige mening om koffein, red.anm.), fra 2015 råder gravide til å begrense koffeininntaket til 200 mg per dag. Dette er altså i tråd med rådet norske myndigheter gir i dag.

ISIC peker også på at konklusjonene i studier som ser på sammenhengen mellom koffeininntak og graviditet kan forkludres av andre faktorer som røykeslutt og andre endringer i kosthold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer