Kostholdsråd under svangerskapet:

Forskning: Unngå all kaffe

Gravide bør kutte ut all kaffedrikking for å unngå spontanabort, lav fødselsvekt og dødfødsel, viser ny studie.

KOFFEIN: Dagens råd til gravide er å begrense koffeininntaket til 1-2 kopper hver dag. Dette kan være for mye, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
KOFFEIN: Dagens råd til gravide er å begrense koffeininntaket til 1-2 kopper hver dag. Dette kan være for mye, viser ny studie. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gravide bør holde seg langt unna kaffe og koffein, viser en ny, fagfellevurdert studie, melder den britiske avisa The Guardian. Studien knytter kaffedrikking og inntak av koffein til spontanabort, lav fødselsvekt og dødfødsel.

Dette er et godt stykke unna dagens helseråd til gravide. Helsedirektoratets veileder til kvinner før og under svangerskapet anbefaler at gravide begrenser inntak av koffein til 100-200 milligram per dag. Dette tilsvarer 1-2 kopper kaffe.

Omfattende empirisk bevis

Studien, som er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet BMJ Evidence-Based-Medicine, har analysert mer enn 1200 studier som omhandler effekten av koffein i graviditeter. Konklusjonen er klar: Sjansen er overveldende for at koffein fører til økt risk for spontanabort, dødfødsel, lav svangerskaps- og eller fødselsvekt, akutt barneleukemi, samt overvekt og fedme i barndommen.

Studien fant at dagens råd til gravide «ikke samsvarer med den faren som er indikert av biologisk mulighet for skade, og omfattende empirisk bevis for faktisk skade».

Ifølge professor Jack James fra Reykjavík Universitet, som står bak undersøkelsen, bør kvinner være bekymret for alle kjemikalier de inntar gjennom graviditeten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer