Putter du frukt og grønt i samme skuff nederst i kjøleskapet, eller har du en flott fruktbolle på spisebordet? Da halverer du kanskje levetida til frukten din.
- Hvordan du oppbevarer frukten, har stor betydning for hvor lenge de holder seg friske og fine, sier Helga Næs, forskningssjef for trygg og holdbar mat hos matforskningsinstituttet Nofima.
Umoden kontra moden frukt
Som en gyllen regel anbefaler hun at umodne frukter får ligge i romtemperatur for å modne.
- Frukt som er umoden når den høstes, bør derfor legges på kjøkkenbenken. Eksempler her er banan, epler, pærer og plommer. Våre vanligste fruktslag blir saftige og gode under modning, forteller Næs.
- Lav temperatur, cirka pluss 4 grader, gjør at livsfunksjonene i frukt og grønt blir nedsatt. Dermed forlenges også oppbevaringstida. Modne frukter bør derfor legges kjølig for å forlenge holdbarheten.
Forskningssjefen anbefaler å ikke kjøpe for mye av gangen, men heller spise opp frukten før den blir dårlig.
Hun forteller også at det å pakke frukt i plast hindrer at varene blir slappe og tørker ut.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger