FRUKT: - Skallet blir fort brunt hvis banan oppbevares kaldt, sier forskningssjef Helga Næs. Foto: NTB Scanpix
FRUKT: - Skallet blir fort brunt hvis banan oppbevares kaldt, sier forskningssjef Helga Næs. Foto: NTB ScanpixVis mer

Oppbevaring av frukt og grønt

Forskningssjef: - Pass deg for bananfella

- Banan er kanskje den frukten som oftest oppbevares feil, konstaterer Helge Næs i Nofima.

Putter du frukt og grønt i samme skuff nederst i kjøleskapet, eller har du en flott fruktbolle på spisebordet? Da halverer du kanskje levetida til frukten din.

Forskninggjef Helga Næs i Nofima anbefaler at vi ikke kjøper mer frukt enn vi spiser opp før den blir dårlig. Foto: Nofima
Forskninggjef Helga Næs i Nofima anbefaler at vi ikke kjøper mer frukt enn vi spiser opp før den blir dårlig. Foto: Nofima Vis mer

- Hvordan du oppbevarer frukten, har stor betydning for hvor lenge de holder seg friske og fine, sier Helga Næs, forskningssjef for trygg og holdbar mat hos matforskningsinstituttet Nofima.

Umoden kontra moden frukt

Som en gyllen regel anbefaler hun at umodne frukter får ligge i romtemperatur for å modne.

- Frukt som er umoden når den høstes, bør derfor legges på kjøkkenbenken. Eksempler her er banan, epler, pærer og plommer. Våre vanligste fruktslag blir saftige og gode under modning, forteller Næs.

- Lav temperatur, cirka pluss 4 grader, gjør at livsfunksjonene i frukt og grønt blir nedsatt. Dermed forlenges også oppbevaringstida. Modne frukter bør derfor legges kjølig for å forlenge holdbarheten.

Forskningssjefen anbefaler å ikke kjøpe for mye av gangen, men heller spise opp frukten før den blir dårlig.

Hun forteller også at det å pakke frukt i plast hindrer at varene blir slappe og tørker ut.

- Det ligger mye forskning bak bruken av plast som emballasje på frukt. Den har en viktig funksjon i forhold til holdbarhet og kvalitet på frukten, forteller Næs.

Etylenglass

Epler, plommer og tropiske frukter produserer etylengass og bør derfor ikke oppbevares for nært bananer og avokado som er følsomme for denne gassen, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Modne og umodne frukter bør heller ikke oppbevares sammen.

Her er en oversikt over hvordan du bør oppbevare frukt, slik at de holder lenger:

Sitrusfrukter

Sitrusfrukter som appelsin, lime, klementiner og sitron legges ofte i en fruktskål i romtemperatur. Vi syns det er dekorativt og tenker at frukten har det beste på kjøkkenbenken.

Sitrusfrukt skal legges i kjøleskapet og får da lang holdbarhet. Blir fruktene liggende framme noen dager avkortes holdbarheten og fruktene tørker ut og har lett for å mugne. Unngå også direkte sollys for da kan frukten få skjemmende smak.

Litt plastfolie rundt bananstilkene gjør at de får lengre levetid. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer Vis mer

Banan

- Banan er kanskje den frukten som oftest oppbevares feil. Dermed havner den altfor ofte i avfallsbøtta, sier Næs.

- Skallet blir fort veldig brunt hvis bananen lagres kaldt, for eksempel i kjøleskap, mens kjøttet holder seg lenger hvitt og fint med uendret smak.

- I høy romtemperatur blir både bananskallet og fruktkjøttet brunfarget. Varmen gir en myk og overmoden konsistens som mange ikke setter pris på, forteller Næs.

Rundt 15 grader er ifølge henne den ideelle temperaturen for lagring av bananer, hvis du vil bevare smaken og konsistensen lengst mulig.

- Du kan for eksempel legge dem i et kjølerom, et spiskammer eller en kjølig gang. Et annet lurt triks er å oppbevare bananene i plastpose med små hull i. Da holder de lenger uten å tørke ut. forteller Helga Næs.

Er avokadoen umoden, så legg den framme til modning. Foto: Dagbladet
Er avokadoen umoden, så legg den framme til modning. Foto: Dagbladet Vis mer

Avokado

Mange vet kanskje ikke at avokado er en frukt. Umoden og hard avokado skal ikke legges i kjøleskapet. Ligger den kaldt får den brune flekker og blir ikke moden og myk.

Moden avokado derimot, skal legges i kjøleskapet for å stoppe modningsprosessen.

Men noen ganger kan du dra fordel av at moden frukt kan påvirke andre råvarer, for eksempel hvis du trenger å modne avokadoen fortere.

Et lurt tips er å legge avokadoen sammen med et eple i en plastpose. Etylengass fra eplet vil framskynde modningsprosessen!

Mango

Moden mango må ikke i kjøleskapet. Foto: Allers
Moden mango må ikke i kjøleskapet. Foto: Allers Vis mer

Mango skal aldri legges i kjøleskapet, da stopper modningsprosessen og mangoen blir smakløs og hard. La mangoen ligge i romtemperatur et par dager for å modne og utvikle smak. Da er den lett å rense også. Ønsker du å framskynde modningsprosessen kan du pakke mangoen inn i avispapir.

Forskningssjef: - Pass deg for bananfella

Papaya er en frukt vi sjelden kjøper. Oppbevar den i romtemperatur og den er best straks den er moden. Papaya liker seg ikke i kjøleskap.

Ananas blir glassaktig i kjøleskap og har best av å ligge framme.

Epler

Epler skal oppbevares kjølig over tid og gjerne i en kjeller eller kald bod. Epler utskiller etylengass og skal derfor ligge for seg selv, slik at de ikke framskynder modning på andre varer når vi ikke ønsker det.

Epler tåler også romtemperatur og kan ligge framme noen dager uten å tape seg i kvalitet. Eplene smaker også bedre når de ikke er for kalde.

Melon

Hel melon skal du ikke legge i kjøleskapet, for den mister smaken når den blir for kald. Oppskåret melon derimot, må du legge kjølig. Pakk skivene inn plastbokser eller -pose.

Jordbær

Skal jordbærene oppbevares til enste dag, så behold hamsen på og sett dem kjølig.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Skal jordbærene oppbevares til enste dag, så behold hamsen på og sett dem kjølig. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Ikke sett jordbær i kjøleskapet hvis de skal spises samme dag. Bærene kan stå til neste dag i kjøleskapet hvis du beholder hamsen på.

Har du derimot rensede jordbær, må de spises direkte eller legges i fryseren. Også andre typer bær liker seg best i kjøleskapet. Blåbær kan ligge kjølig flere dager uten å tape seg, mens bringebær mugner ofte raskt.

Kiwi tåler å lligge lenge i romtemperatur. Photo: Goran Novotny
Kiwi tåler å lligge lenge i romtemperatur. Photo: Goran Novotny Vis mer

Kiwi

Kiwi kan ligge framme på kjøkkenbenken i 5-7 dager når den er moden, og en umoden kiwi kan ligge i flere uker.

Umoden kiwi har meget lang holdbarhet. I kjøleskap kan du oppbevare den i ukevis, mens moden frukt bare holder seg i noen dager.

Pærer

Pærer modner raskt i romtemperatur. Legges pærene i kjøleskapet, forlenges holdbarheten betraktelig. Pærene bør ligge for seg selv, da de utskiller etylengass som vil modne andre varer. Et tips er å legge fram pærene samme dag de skal spises så de blir temperert og får en saftig og god smak og konsistens.

Moden plommer tåler ikke lang oppbevaring. Foto: Dagbladet
Moden plommer tåler ikke lang oppbevaring. Foto: Dagbladet Vis mer

Plommer

Modne plommer oppbevares best i kjøleskap ved 2–4 grader. Moden plommer har kort holdbarhet og bør spises raskt og ikke ligge framme i varmen.

Blomsterbuketten og epler trives ikke sammen

Snittblomster er følsomme for etylen. Sett derfor ikke blomsterbuketten sammen med et fat epler. Blomstene liker det ikke og får kortere levetid.