Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Slik deler du avokadoen riktig

Først ble to pasienter behandlet for «avokadoskade». Så måtte også overlegen til pers

- Lærekurven kunne vært brattere, medgir avdelingsoverlege Knut Melhuus ved Oslo Skadelegevakt.

AVOKADO-SKADE: Dr Knut Melhuus har behandlet mange som har skåret seg med kniv under deling av avokado. Her illustrert av Jan Erik Birkelid. 
AVOKADO-SKADE: Dr Knut Melhuus har behandlet mange som har skåret seg med kniv under deling av avokado. Her illustrert av Jan Erik Birkelid.  Vis mer

Avokado er fast tilbehør hos mange av de hundretusener som skal spise taco i helgen. Den grønne frukten er saftig, mettende og rik på proteiner og E-, B- og C-vitaminer. Og om ikke det skulle være nok, er den så sunn at den regnes som en av de aller sunneste matvarene du kan få i deg, såkalt supermat. Vil du unngå brun avokado, er løsningen stein og sitron.

Avokado topper også skadestatistikken blant frukt og grønt: I fjor kuttet 72 kvinner og 15 menn seg i hånden under fjerning av steinen i den populære frukten. Avdelingsoverlege Knut Melhuus ved Oslo Skadelegevakt har i mer enn 30 år behandlet akutte skader av denne art.

- Starten på vår interesse for avokadoskader for noen år siden var at to pasienter på samme dag ble operert for en slik skade her i Storgata. Interessen steg ytterligere uka etter da en av våre overleger kuttet seg i hånden under fjerning av avokadostein og ble operert på den samme operasjonsstuen! forteller Knut Melhuus til Dagbladet.

Og legger til:

- Lærekurven kunne vært brattere.

Skrev eget dikt om avokadoskadene

EKSPERT: - Skjær avokadoen i to og vipp steinen forsiktig ut med en skje, oppfordrer avdelingslege Knut Melhuus ved Oslo Skadelegevakt.
EKSPERT: - Skjær avokadoen i to og vipp steinen forsiktig ut med en skje, oppfordrer avdelingslege Knut Melhuus ved Oslo Skadelegevakt. Vis mer

Dr Knut Melhuus - som i 2015 ble kåret til "Årets Oslo-lege" - er både opptatt av å være dyktig i jobben sin, samtidig som han evner å ha et skråblikk på alle mattabbene som fører til lange køer på legevakten. Dagbladet har fått tillatelse til å bringe diktet den anerkjente legen har skrevet, med tittelen "Forbuden frukt". Poesien er illustrert av Jan Erik Birkelid.

- Når det gjelder forebyggende tiltak, anbefaler vi fortsatt skje når avokadosteinen skal fjernes, sier Melhuus.

Til NRK har han fortalt at han ikke er begeistret for metodene mange bruker når de fjerner steinen:

- Mitt beste råd til avokadospisere er å skjære frukten i to og forsiktig vippe steinen ut med en skje, i stedet for en kniv, anbefaler avdelingsoverlegen.

Se hvordan du deler en avocado og fjerner steinen på den tryggeste måten i videoen under!

DELE AVOKADO: Dette er den tryggeste måten å dele en avokado og fjerne steinen. Video: Per Ervland Vis mer

Les også:

Grillet avokado med mango og chili

Slik blir avokadoen best

Baguette med avokado, kylling og rømmedressing

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling