Norges dyreste vin og sprit 2017

Først solgte Polet en rødvin til 45 000 kroner, men så kom en mann inn og ba om denne boksen!

Før jul kom en kunde inn på Vinmonopolets utsalg på Majorstua og bladde opp nesten 200 000 kroner for en eksklusiv flaske sprit...

I SÆRKLASSE: Her er vinen og konjakken som er solgt til skyhøye priser på Vinmonopolet. Foto: Produsentene
I SÆRKLASSE: Her er vinen og konjakken som er solgt til skyhøye priser på Vinmonopolet. Foto: ProdusenteneVis mer

(Dagbladet): Forrige uke var årets største salgsuke på Vinmonopolet. Bare siste fredagen før jul var rundt 400 000 kunder innom et av landets mange utsalg - og en million liter ble solgt.

- Som alltid er det svært travelt i desember, men vi har hatt god kapasitet og køene har gått raskt unna, sier pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

Tallene for 2017 er ikke endelig klare, men Dagbladet har fått tilgang til tallene som gjaldt fram til 21. desember.

Oversikten viser at en person har vært innom Vinmonopolets utsalg på Majorstua i Oslo og betalt - hold dere fast - 177 000 kroner for en treliters flaske med konjakken «Remy Martin Louis XIII».

I filialen på Aker Brygge har man solgt syv flasker av «DRC Romanee-Conti Grand Cru» - også kjent som verdens beste vin. Denne koster 45 000 kroner per flaske!

Les også: 10 gode viner til under 100 kroner

-Godt kjøp tross høy pris

TRAVELT: - Den siste uka før jul utgjorde salget drøyt fem prosent av årsomsetningen, forteller pressesjef Jens Nordahl på Vinmonopolet.
TRAVELT: - Den siste uka før jul utgjorde salget drøyt fem prosent av årsomsetningen, forteller pressesjef Jens Nordahl på Vinmonopolet. Vis mer

Dagbladets faste vinanmelder Robert Lie er full av lovord:

- DRC Romanee-Conti er en av verdens beste og mest ettertraktede viner. Produksjonen er liten, etterspørselen skyhøy og prisene deretter. Auksjonspriser på denne vinen er ofte langt høyere enn Vinmonopolets utsalgspris, og den kan i så måte karakteriseres som et godt kjøp til tross for den høye prisen, sier han.

- Hvordan vil du karakterisere den rådyre konjakken?

KOSTBARE DRÅPER: En Vinmonopolet-kunde betalte 177 000 kroner for denne flasken. En lekker kasse er inkludert. Foto: Produsenten
KOSTBARE DRÅPER: En Vinmonopolet-kunde betalte 177 000 kroner for denne flasken. En lekker kasse er inkludert. Foto: Produsenten Vis mer

- Remy Martin Louis XIII har den skøhøye prisen først og fremst fordi den rommer 3 liter, tilsvarer over 4 vanlige flasker. Utsalgspris på vanlig flaske er 22 490 kroner. Prisen er høy fordi det er en blanding av en rekke ulike cognacer fra Remy Martins kjellere med svært høy alder. I tillegg er flaskene av håndblåst krystall, forteller Robert Lie.

Les også: Eksperten om hvorfor du bør velge den billigste vinen på menyen

De foreløpige salgstallene generelt viser at Vinmonopolets salg går svakt ned i 2017 målt mot 2016. Nedgangen har trolig sammenheng med økt grensehandel og økt taxfreesalg.

I videoen ser du hvordan man lager karamellpudding. Det vanskeligste er karamellen. Og her gjelder det å være tålmodig. Oppskriften finner du her: https://www.dagbladet.no/mat/oppskrift/sjuves-karamellpudding Vis mer

- En overordnet tendens er at nordmenn stadig foretrekker «lettere og lysere» produktgrupper fremfor «tunge og mørke». Hvitvin, musserende og rosévin øker mens det er nedgang for rødvin.Brennevin synker også, mens det er vekst for øl, sider og alkoholfritt, forteller Vinmonopolets Jens Nordahl.

- Hva har du inntrykk av havnet under flest juletrær i år?

- Rødvin er Vinmonopolets største varekategori året rundt, også til jul. Men trolig vil også en del hvitvin og musserende ligge under treet, fremholder Nordahl.

Dagbladet har også undersøkt hva som er de mest kostbare variantene av vin og sprit som er solgt på taxfree her i Norge. Her troner Hennessy Richard 40 % øverst til 30 999 kroner per flaske. I kategorien vin er en halvannen liters flaske av Chateau Lafite Carruades 2014 blitt solgt til 34 000 kroner. Skål!