Fortviler: - Er kroken på døra

Stadig flere restauranter gir opp i Oslo. Og med strengere smitteverntiltak begynner det å se svært dystert ut.

AVLYSNINGER: Kokkene på Gamle Raadhus fortviler over at mange nå avlyser julebordene. Samtidig sier Oslo kommunes egne rapporter at ingen smittes på restaurantene. Foto: Elisabeth Dalseg
AVLYSNINGER: Kokkene på Gamle Raadhus fortviler over at mange nå avlyser julebordene. Samtidig sier Oslo kommunes egne rapporter at ingen smittes på restaurantene. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere og flere barer og restauranter lukker dørene i Oslo. Bare de siste ukene har det blitt kjent at populære steder som Blå, Elsker, Cafe Christiania og Nieu Scene Soria Moria stenges på ubestemt tid.

Fredag orienterte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om flere smitteverntiltak. Det kom det blant annet fram at restauranter får lov å til å holde åpent, men at de ikke får lov til å servere alkohol.

Samtidig viser myndighetenes egne rapporter at folk ikke smittes på restaurantene (se lenger ned i saken).

Trykket stemning

På ærverdige Gamle Raadhus i Oslo er stemningen trykket. For ett år siden var det full aktivitet på kjøkkenet, men nå er bare et par kokker i sving.

I kveld venter de 40 gjester. I fjor var det gjerne 200 feststemte gjester.

Akkurat nå ser situasjonen dyster ut.

- Hva tenker du om de nye tiltakene?

- Det er kroken på døra i minst tre uker, og jeg regner med at det blir sånn resten av jula også. Det er en velbegrunnet frykt for viruset ute hos folket, sier Eirik Strøm Lillebø, en av innehaverne av restauranten.

Da Dagbladet ringte rett etter fredagens pressekonferanse, skulle Lillebø inn et ledermøte. Der skal de avgjøre om de greier å holde oppe i ukene framover. Lillebø kunne ikke gi et endelig svar, men sa at det ser veldig dårlig ut:

- Vi må nok avlyse julebordene også. Det ser bare vondt ut akkurat nå. En ting er at halvparten av omsetningen forsvinner når du ikke kan drikke alkohol, men hvem vil egentlig dra ut nå?

Han fortsetter:

- Vi får håpe det ordner seg. Vi må bite tennene sammen og håpe at det kommer en støtteordning som gjør at restaurantene kan være åpne den dagen viruset er borte.

SKULLE VÆRT FULL KOK: På Gamle Raadhus skulle det vært full fart og mange gjester. Men, Jørn Lie, Eirik Strøm Lillebø og Christian Honstad opplever at flere og flere avlyser julebordene. Foto: Elisabeth Dalseg
SKULLE VÆRT FULL KOK: På Gamle Raadhus skulle det vært full fart og mange gjester. Men, Jørn Lie, Eirik Strøm Lillebø og Christian Honstad opplever at flere og flere avlyser julebordene. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Bare i går fikk de 70 avbestillinger for bord fram mot jul. I morgen kommer 90 færre gjester enn de hadde regnet med ved ukas begynnelse. Dette er tradisjonelt årets travleste sesong og skulle være kjærkommen etter et vanskelig år.

- Vi snakker med alle leverandørene nå om muligheter for retur av varer om vi får flere avbestillinger. Noen er positive, men det er ikke alltid man kan returnere varer, sier Christian Honstad, kjøkkensjef på Gamle Raadhus.

Han presiserer at de selvsagt stiller opp og tar sin del av den nasjonale dugnaden for å begrense smitten, men at det er på tide at politikerne får øynene opp for den utsatte næringen.

- Nå er vi ganske fortvilte. Det er grenser for hvor lenge vi kan holde stand med dagens situasjon. Det er ikke bare økonomien i restauranten de er bekymret for. Det er også de ansatte.

- Brutal effekt

Restaurantene er allerede pålagt flere restriksjoner. For eksempel er det nå ikke lov å bevege seg fritt i en restaurant uten munnbind. Først når man setter seg, kan man ta det av.

For kokkene som jobber i åpne restauranter innebærer det at munnbindet hele tiden må være på.

De serveringsstedene som fortsatt holder åpent, merker svært godt at det er færre gjester rundt bordene.

- Dette får selvsagt en brutal effekt på vår drift, fortalte Sebastian Myhre til Dagbladet for noen dager siden.

STREKKER SEG LANG: Sebastian Myhre driver Stallen og Fyr Bistronomi. Han mener at bransjen etterlever alle smitteverntiltak. Statistikken tyder også på at tiltakene har effekt ettersom det ikke kan spores smitte til restaurantbesøk i Oslo. Foto: Christopher Sjuve
STREKKER SEG LANG: Sebastian Myhre driver Stallen og Fyr Bistronomi. Han mener at bransjen etterlever alle smitteverntiltak. Statistikken tyder også på at tiltakene har effekt ettersom det ikke kan spores smitte til restaurantbesøk i Oslo. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Han uttalte også at han gjerne så at myndighetene godt kunne komme med et klapp på skuldra til en bransje som sliter i voldsom motvind.

- Alle seriøse aktører jobber hardt for å etterleve alle kravene som har blitt stilt til oss. I flere tilfeller har vi også strukket oss lenger enn de pålagte kravene, sa Myhre.

Det hjelper ikke mye på situasjonen at myndighetene signaliserer at man burde holde seg borte.

Ingen påvist smitte på restaurantene

På alle serveringssteder oppfordres det nå til å registrere sitt besøk elektronisk, slik at en eventuell smittesporing skal bli mest mulig effektivt.

Likevel: Ifølge en fersk rapport fra Helseetaten finnes det knapt et kjent tilfelle hvor folk har blitt smittet på spisesteder. (Det må samtidig understrekes at folk som jobber som servitører og bartendere har hatt relativ høye smittetall.)

- Er det ikke spesielt å være så strenge overfor bransjen når det er så liten smittespredning her?

- Ettersom serverings- og skjenkesteder er en arena med stor risiko for smitte, har det vært svært viktig å finne gode smitteverntiltak for denne bransjen, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen som samtidig vil rose bransjen for deres innsats:

GODT SAMARBEID: Næringsbyråd i Oslo Victoria Marie Evensen mener de samarbeider godt med bransjen og benytter også anledningen til å gi litt skryte litt. Bransjen venter spent på nye tiltak som er ventet fredag ettermiddag. Foto: Scanpix
GODT SAMARBEID: Næringsbyråd i Oslo Victoria Marie Evensen mener de samarbeider godt med bransjen og benytter også anledningen til å gi litt skryte litt. Bransjen venter spent på nye tiltak som er ventet fredag ettermiddag. Foto: Scanpix Vis mer

- Oslo kommune har samarbeidet tett med bransjen om å finne gode smittevernregler og hvor de aller fleste virksomhetene har vært veldig flinke til å etterleve disse. Disse tiltakene har åpenbart hatt en god effekt i og med at det er et lavt antall smittede som kan spores til utelivet, sier Evensen:

- Enmetersregelen gjelder for alle deler av samfunnet, og det rammer utelivsbransjen særlig hardt og begrenser kapasiteten. I tillegg har Oslo valgt å innskrenke skjenketidene, for vi vet at det er vanskeligere å overholde avstand utover kvelden med økt alkoholinntak, legger hun til. Hun oppfordrer også regjeringen til å se på kompensasjonsordninger for nettopp utelivsbransjen:

- Så er jeg opptatt av at bransjer som lider mest også kompenseres på en god og treffsikker måte. De statlige kompensasjonsordningene er gode på mange områder, men treffer denne bransjen dårlig. Dette har vi formidlet til næringsministeren denne uka og jeg håper det nå kommer ordninger som sikrer et levende uteliv i Oslo også etter coronaviruset.

Mer om
mat

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer