Coronaviruset

Fortviler: - Klarer en måned til

Nyheten om at restaurantene må holdes stengt på ubestemt tid er hardt å takle for mange.

SNART TOMT: Axel Balacey fra Frankrike jobber som kokk i Oslo. Men, nå er han snart tom for penger. Foto: Christopher Sjuve
SNART TOMT: Axel Balacey fra Frankrike jobber som kokk i Oslo. Men, nå er han snart tom for penger. Foto: Christopher Sjuve Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt110 +4
døde 757
påvist smittet 158 000 000+271.8K
døde 3 290 000 +6.1K
Se mer

Axel Balacey er 26 år gammel. Han har jobbet på en restaurant på Frogner i Oslo siden august. Da restaurantene stengte i Oslo, ble han uten lønn over natta.

- Nå vet jeg ikke når jeg får lønn neste gang. Jeg kommer meg ikke hjem til Frankrike og ikke vet jeg hvor lenge pengene vil holde.

Axel er slett ikke alene. Og kokkene i Oslo finner en viss trøst i skjebnefellesskapet. Flere har åpnet dørene for kolleger som ikke klarer å betale husleia.

- Jeg hadde akkurat sagt opp leiligheten min og skulle til å signere kontrakt på en ny og større kåk. Meningen var å betale 13 000 i måneden, og det hadde gått helt fint om jeg hadde fått lønn. Men, det får jeg altså ikke.

Lynkarriere

Axel har vært kokk i fire år og er 26 år gammel. Vi møter ham i lokalene til restaurant Bokbacka hvor han har gjort lynkarriere siden han kom inn dørene sist sommer. Her skulle det koke i grytene og gjøres i stand til å ta imot gjester. Men, bortsett fra Axel er det helt tomt her.

- Da jeg var ferdig på skolen begynte jeg å jobbe på et slott hjemme i Bordeaux. Det høres ut som en klisjé, men vi lagde mat for rike kinesere og russiske forretningsfolk. Vi hadde ikke engang et innkjøpsbudsjett å forholde oss til. Galskap!

TOM RESTAURANT: KokkenAxel Balacey er spilt sjakk matt av viruset. Ikke kan han jobbe for å tjene penger - og ikke kan han dra noe sted.
TOM RESTAURANT: KokkenAxel Balacey er spilt sjakk matt av viruset. Ikke kan han jobbe for å tjene penger - og ikke kan han dra noe sted. Vis mer

Axel forteller pasjonert om steder han har jobbet. Etter opplegget på slottet gikk turen til brasserier og flere stjernerestauranter, først i Bordeaux og seinere i Strasbourg.

- Her møtte jeg en kokk fra Latvia. Vi ble gode venner og det var faktisk på grunn av ham det ble nettopp Norge.

- Jeg hadde alltid latt meg fascinere av Skandinavia. Både kultur og natur virket forlokkende. Jeg hadde lagt merke til at man i Norden tok gamle teknikker som fermentering og sylting på største alvor - det er i ferd med å gå i glemmeboka hjemme i Frankrike, forteller den engasjerte kokken.

- Det første jeg gjorde i Oslo var likevel å banke på døra til A’Laise - den flotte, franske restauranten på Majorstura. Jeg fikk jobb på dagen.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

- Kontrastfylt

Franske restauranter er kjent for lange skift. Men, på søndager og mandager hadde han fri.

- Jeg fikk meg ekstrajobb på Egon. Det var kontrastfylt, men også en god erfaring. Vi er jo langt på vei summen av våre erfaringer, både de gode og de dårlige, filosoferer han.

Axel gjorde imidlertid et sprang da han søkte seg til Bokbacka - det var tross alt en nordisk restaurant han hadde drømt om.

- Jeg jaktet en ny utfordring. Og Bokbacka dukket opp.

Axel fant seg umiddelbart til rette. Og etter vare noen uker hadde han åpenbart overbevist sjefen, Magnus Olbrecker, om at han var rett mann på rett plass.

- Han spurte om jeg ville bli soussjef, sier Axel. Soussjef er altså nestkommanderende på restauranten.

- Jeg tenkte først jeg var for ung, men det gikk seg til etter et par uker.

Norge-skryt

Axel skryter av forholdene i Norge. Både lønninger og arbeidsforhold er i en helt annen liga enn i hjemlandet.

- Tenk! Vi har 45 minutters spisepause - og sjefen lager maten! I Frankrike er du landets lykkeligste kokk om du får fem minutter - og da spiser du suppe, stående ved benken.

- Lønna er også fantastisk. Det kan ikke bli stort bedre, sier Axel som framstår som positiv, men også svært bekymret. Alt som hadde falt på plass, står nå i fare for å falle fra hverandre.

- Fra en dag til den neste kommer det ikke lønn på konto. Jeg er heldig, siden jeg har klart å spare opp noen skarve kroner. Jeg er slettes ikke den blakkeste kokken i byen, sier han og sender noen tanker til folk han kjenner i bransjen.

- Jeg hadde akkurat funnet en ny leilighet. Jeg skulle betale 13000 kroner i måneden. Det hadde vært helt fint med min lønn, men heldigvis signerte jeg ikke kontrakten. Det ville ikke gått nå.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Boplass

Han klapper på sofaen han sitter på:

- Jeg kunne be sjefen om å få sove her. I verste fall. Men, jeg er heldig fordi jeg kjenner noen som er utrolig snille.

- Hvor skal du bo?

- Jeg skal bo hos et svensk par. De har hund, men ingen barn. Jeg hadde først tenkt til å sove på noen paller på balkongen, med en madrass, men nå har vi faktisk en seng! De jobber også i restaurantbransjen, så vi er på mange måter i samme båt.

Han forklarer at de kommer til å dele på husleia på 18000 kroner.

- Det gjør ting litt enklere.

Usikre tider

Oslos restauranter hadde et håp om at de kan åpne igjen noen uker etter påske. Men, nå er alt usikkert.

- Selv om vi får åpne, blir det ikke enkelt. For eksempel må vi holde lang avstand - og vi kan ikke servere vin. Vi kommer nok til å prøve, men vi vet ikke om det overhodet vil fungere.

Han forteller at han i praksis er spilt sjakk matt av Coronaviruset. Selv om Alex i teorien kunne dra tilbake til Frankrike, ville det i praksis blir det vanskelig.

- Fly blir kansellert. Og billettene har blitt kjempedyre. Jeg har ikke råd. Og sett at jeg faktisk hadde kommet hjem - da må jeg sitte i karantene i 14 dager. Og hvem vet, da har vi kanskje åpnet her igjen. Og jeg har jo en kontrakt.

- Jeg har ikke noe annen plan enn å håpe og vente. Jeg vil egentlig ikke forlate restauranten eller landet.

FØR OG ETTER: Slik ser kinesiske byer vanligvis ut på denne tiden av året, men nå har noe skjedd. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

- Spise spagetti

Han forklarer at de har gjort en avtale om at de kan bo sammen i en måned og ta det derfra.

- Jeg har kanskje penger til enda en måned, men da er det slutt.

Om å bli tvunget til å flytte hjem, sier han dette:

Tenk om jeg må flytte inn til mamma. I en alder av 26 år. Den tanken er jeg ikke spesielt komfortabel med. Jeg ville blitt så skamfullt.

- Jeg spiser spagetti. Og med litt hjelp, kan det kanskje gå.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer