RABARBRATID: Clafoutis er en klassisk fransk dessertkake som tradisjonelt lages med kirsebær. Vi har laget en lekker forsommervariant med rabarbra og jordbær. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Oppskrift på superenkel rabarbrakake

Fransk klassiker: Jo, du heller altså pannekakerøre over rabarbra...

Clafoutis er en lettvint fransk dessertkake med gratis rabarbra fra hagen.

I de fleste gamle norske hager står det en rabarbraplante, ofte i utkanten av tomta og gjerne tett opptil der hageavfallet blir dumpet.

Det er her rabarbraplanten trives best og hvert år kan du stole på at rabarbraen kommer å hilser på. Rabarbra er en av våre eldste kulturplanter og gleder oss fra tidlig i mai med sin spede blader klare for bruk.

Clafoutis er egentlig en søt ovnspannekake med bær. En god pannekakerøre helles over bærene, som stekes i ovnen.

Opprinnelig ble det bruk kirsebær, men du kan bruke de bærene du vil. Vi har laget den med rabarbra i kombinasjon med søte jordbær, som er en smaksrik forsommervariant.

Clafoutis skal serveres straks den kommer ut av ovnen og er varm. Pisket krem, god vaniljeis eller crème fraîche er godt til.

Rabarbra er «surt»

Et godt barndomsminne, er rabarbrastilker som dyppes i sukker og selv da smaker rabarbraen «surt»! Vi minnes også kald rabarbrasuppe og rabarbragrøt med fløtemelk. Men rabarbra kan brukes til så mye mer.

Kombinasjonen rabarbra og jordbær er særlig vellykket. Kok gjerne syltetøy med en blanding av disse eller lag en smuldrepai. Rabarbra egner seg også i sommerens drinker.

Hvordan høste rabarbra

Rabarbrablader skal dras løs fra planten, ikke skjæres av! Ta tak rundt stilken og dra til, gjerne med en liten vridning, så løser den fint av seg selv. Høst flittig, så får du hele tiden nye unge stilker.

Det sies at du ikke skal høste rabarbra fra hagen etter St. Hans og det henger nok sammen med at planten bør få hvile og lage ny blader og vokse. Hvis du vil så kan du på en veletablert plante fortsette å høste utover sommeren, men bare bruk de unge nye bladene og ikke ta mange om gangen.

De røde stilkene har lavere syreinnhold enn de grønne.

Grønnsak

Rabarbra er en grønnsak og det er kun stilken vi spiser. Fordi det utvikles oxalsyre når den blir eldre så er det viktig å holde seg til de unge stilkene. Og unge stilker får du ved å høste hele tiden. Litt oxalsyre er ikke et problem, men mye er ikke sunt og det er derfor anbefalt at du enten holder deg til unge stilker, eller serverer med melk eller fløte som nøytraliserer syra.

Rabarbra er forøvrig sunn, med høyt CP-vitamin innhold. Det finnes flere ulike sorter rabarbra.

Les også:

Sprellende fersk sommermakrell fra Brimi

Sommerlat bakst


De nye rabarbrastilkene er sprø og saftig. Husk å fjern bladene straks du har høstet rabarbraen. Foto: Synøve Dreyer
De nye rabarbrastilkene er sprø og saftig. Husk å fjern bladene straks du har høstet rabarbraen. Foto: Synøve Dreyer Vis mer