UTEN GLUTEN OG LAKTOSE: Her er bare noen av de nye produktene som er laget spesielt for dem som. Alle foto: Produsentene.
UTEN GLUTEN OG LAKTOSE: Her er bare noen av de nye produktene som er laget spesielt for dem som. Alle foto: Produsentene.Vis mer

Nye dagligvarer uten gluten og laktose, høst 2017:

Fri for og uten: Her er høstens gluten- og laktosefrie nyheter

Aldri før har det vært så lett å velge produkter uten gluten eller laktose.

(Dagbladet): De siste ukene har hundrevis av nye matvarer funnet veien til butikkhyllene. Mange av dem med merkelapper som «uten», «fri for» - eller rett og slett bare laktosefri og glutenfri, som disse to begrepene stort sett indikerer.

- Vi ser at det er økt etterspørsel etter «fri for»-produkter og plantebaserte løsninger. Dette er også gjennomgangstema for nyhetene våre, sier kategorikoordinator Sofie Kjos Bergum i Jensen & Co.

De store trendene på markedet er mer vegetarmat og mindre karbohydrater, ifølge Emilie Richter, Nordic Brand Manager for GoGreen.

De store trendene på markedet er mer vegetarmat og mindre karbohydrater, ifølge Emilie Richter, Nordic Brand Manager for GoGreen.

- Det er mange nye vegetariske alternativ på markedet, og vi ser også at forbrukerne etterspør alternativer til tradisjonell pasta og potet.

Det er heller ikke lenger bare de små, spesialiserte merkene som lanserer gluten- og laktosefrie nyheter. Store norske produsenter som Tine, Synnøve, Møllerens, Toro, Wasa kommer med nyheter til allergiske og intolerante - og dagligvarekjedene utvikler egne merkevarer.

Når noen skal inn, må andre ut: Her er matvarene som forsvinner i høst.

Laktosefritt

Det er mange grunner til at man velger laktosefrie produkter, men her er det flere nyheter, enten du kun vil ha produkter uten laktose - eller vil ha meierifrie produkter.

KOKOSGURT: Kokos- og mandelbasert alternativ til yoghurt.
KOKOSGURT: Kokos- og mandelbasert alternativ til yoghurt. Vis mer

Dream lanserer to nye «kokosgurter», et alternativ til yoghurt basert på kokosmelk, mandler og frukt: en med jordbær og en med mango og pasjonsfrukt. I tillegg lanserer de en plantebasert kokosdrikk på kokos og ris. Denne skal passe å bruke både varmt og kaldt.

Dream-produktene føres av utvalgte Meny- og Spar-butikker, samt enkelte Bunnpris og Jokerbutikker.

UTEN NOEN TING? Go'Vegan er fri for det meste.
UTEN NOEN TING? Go'Vegan er fri for det meste. Vis mer

I høst slipper Tine to laktosefrie nyheter på markedet: «Laktosefri crème fraîche», og «laktosefritt smør».

Synnøve har tidligere hatt en vegetarisk gulost, som de nå har gjort vegansk - og følgelig også helt uten både laktose og melkeproteiner. «Synnøve Go' Vegan» finnes som revet ost og i skiver som et alternativ til vanlig gulost. Denne er forøvrig fri for det meste, også gluten, soya og palmeolje.

Se flere meierinyheter her

Uten gluten

Møllerens har lansert en helt ny serie med glutenfrie bakemikser: «Pizzabunn», «Boller», «Grove rundstykker», «Grovbrød med havre», «Fiberbrød» og «Muffins».

GLUTENFRITT: Noen av de nye matvarene som lanseres i høst for dem som ikke tåler gluten.
GLUTENFRITT: Noen av de nye matvarene som lanseres i høst for dem som ikke tåler gluten. Vis mer

Også Toro byr på flere glutenfrie bakenyheter: «Brownies» og «Pannekaker». I tillegg kommer 80-tallsfavoritten «Meksikansk gryte» nå i en glutenfri versjon.

LAG DIN EGEN: Lefse- og lompemiks fra Hoff.
LAG DIN EGEN: Lefse- og lompemiks fra Hoff. Vis mer

Se hvordan det gikk da vi tok med oss meksikansk gryte til Mexio.

Fra Hoff kommer en glutenfri «Lefse- og lompeblanding», en glutenfri bakemiks som kan brukes til å lage lefser, lomper eller flatbrød. I tillegg er de nye vegetarbollene også fri for gluten og soya. Ikke helt ulikt grønnsaksbollene fra Ikea-restauranten?

Coop lanserer to melmikser under eget merkenavn: En lys og en mørk - til «Frøbrød».

Rema 1000 «Uten»-serien lanserte tidligere i høst «lettkokte glutenfri havregryn», og nå har de også kommet med «glutenfri havregrøt» i to versjoner; «naturell» og «med skogsbær».

Rema 1000 lanserer også to glutenfrie økologiske pastaer, «Penne på erter» og «Fusilli på linser».

Smakstest: Slik gikk det da vi testet 14 pasta med erter, bønner og linser.

Wasa knekkebrød kommer med to gluten- og laktosefrie knekkebrød: «Naturell» og «Sesam & havssalt». Dagens glutenfrie knekkebrød fra Wasa utgår.

Når nyhetene skal inn, må noen gamle produkter ut: Her er noen av produktene som forsvinner i høst.

Til frysedisken kommer Hatting med glutenfrie Fiberrike Rundstykker.

Fria lanserer to glutenfrie nyheter; ferdig oppskåret kneippbrød og frosne valmuerundstykker. Disse føres av utvalgte Meny- Spar- og Bunnprisbutikker.

Rundstykker med valmuefrø gikk også av med seieren i vår smakstest av frosne rundstykker (ikke-glutenfrie).