SINTE: - Det er ledelsen som har kjørt restauranten i grøfta, ikke vi. Det hevder denne gruppen ansatte som retter harde beskyldninger mot eieren Umoe. Fra venstre Benyam Haile, Mesfin Techagne, Neftalem Woldemaryam, Derege Kebede og Berham Asfaw. Foto: Nina Hansen
SINTE: - Det er ledelsen som har kjørt restauranten i grøfta, ikke vi. Det hevder denne gruppen ansatte som retter harde beskyldninger mot eieren Umoe. Fra venstre Benyam Haile, Mesfin Techagne, Neftalem Woldemaryam, Derege Kebede og Berham Asfaw. Foto: Nina HansenVis mer

Konflikt mellom ansatte og ledelse i TGI Friday's Karl Johan omtales som «krig»

Friday's Karl Johan: Årelange konflikter i kulissene

Dårlige arbeidsforhold og et forsuret arbeidsmiljø var hverdagen på Friday's Karl Johan, hevder flere ansatte. Nå har den velkjente restauranten stengt dørene for godt.

Flere stoler ligger veltet på uteserveringen, døra til TGI Friday’s Karl Johan er stengt.

I 21 år lokket restauranten på Oslos paradegate med fargerike drinker, burgere og «fredagsstemning hver dag». Nå er nærmere 80 medarbeidere sagt opp. Eieren, Umoe Restaurant Group, har besluttet at det er over.

STENGT: Dette skiltet møter dem som fremdeles tror det er «fredagsstemning hver dag» på Karl Johan. Foto: Nina Hansen
STENGT: Dette skiltet møter dem som fremdeles tror det er «fredagsstemning hver dag» på Karl Johan. Foto: Nina Hansen Vis mer

En gruppe tidligere ansatte møter Dagbladet. De er sinte og fulle av anklager. Det de forteller, står i sterk kontrast til arbeidsgiverens versjon.

60 LAND: Den første Fridays-restauranten ble åpnet i 1965 i New York. Siden har restaurantkonseptet spredt seg over hele verden. Foto: NTB Scanpix
60 LAND: Den første Fridays-restauranten ble åpnet i 1965 i New York. Siden har restaurantkonseptet spredt seg over hele verden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bak fasaden skal atmosfæren ha vært så betent, amper og konfliktfylt at den av de ansattes fagforening sammenliknes med en krig.

Krangel og konflikt

Begge parter beskriver opprivende krangler og et forsuret arbeidsmiljø. Lite minner om et sted med «rask og vennlig service i et varmt og festlig miljø», slik det het i en rekrutteringsannonse for litt siden.

De forteller historier om overarbeidede, gråtende servitører, ansatte uten kontrakter og kokker på jobb i 40 graders varme fordi ventilasjonssystemet og airconditionanlegget ikke skal ha virket som det skulle. Alt sammen bestrides av arbeidsgiver.

Stengt to ganger

Restauranten har de siste åra vært forfulgt av dårlige anmeldelser og blitt stengt to ganger. I januar 2016 valgte stedet selv å stenge på grunn av rotter eller «avvik med skadedyr». 27. juni i fjor stengte Mattilsynet restauranten med umiddelbar virkning. «Videre drift vil medføre fare for helseskadelig mat», het det i rapporten.

Siden i fjor sommer har restauranten vist klare tegn til forbedring, blant annet i form av smilefjes ved to kontroller. Mattilsynet noterte i mai 2018 at rutinene var gode og at de ikke fant noe ulovlig.

- Vår oppfatning var at situasjonen på kjøkkenet var tilfredsstillende. Vi hadde bare mindre påpekninger, sier seksjonssjef Solveig Eriksrud, i Mattilsynet.

De ansatte hevder at det krydde av gjester og at de solgte bra. De spør hvor pengene ble av og om restauranten ble tappet for midler.

ALVOR: - Tro ikke at vi legger ned Friday's på Karl Johan med lett hjerte. Vi prøvde å snu skuta, men lyktes ikke, sier kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønnvold Pettersen og HR-direktør Ragnhild Dahl i Umoe Restaurant Group. Foto: Henning Lillegård
ALVOR: - Tro ikke at vi legger ned Friday's på Karl Johan med lett hjerte. Vi prøvde å snu skuta, men lyktes ikke, sier kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønnvold Pettersen og HR-direktør Ragnhild Dahl i Umoe Restaurant Group. Foto: Henning Lillegård Vis mer

- Det krydde ikke av folk. De siste åra kom det færre kunder og vi tapte stadig mer. Det faller på sin egen urimelighet at vi skulle ødelegge for vårt eget flaggskip, sier kommunikasjonsdirektør Kenneth Tjønnvold Pettersen i Umoe Restaurant Group, som eier Friday’s-kjeden i Skandinavia.

Han møter Dagbladet sammen med HR-direktør Ragnhild Dahl. De mener utfordringene er knyttet til en intern gruppering på Karl Johan og ikke gjenspeiler situasjonen hos de andre Friday's-restaurantene.

Milliontap

Ifølge Tjønndal Pettersen tapte Karl Johan-avdelingen millionbeløp første halvår i år.

Tapene kan bli større: Restauranten er utsatt for omfattende hærverk. 1500 kilo kjøtt skal ha blitt kastet på gulvet og blitt bedervet. Grillutstyr ødelagt og el-kabler til kjøkkenmaskiner kuttet og strippet for isolasjon. Saken er anmeldt.

KAOS: Dette bildet skal ha vært tatt i 2017. De hygieniske forholdene bedret seg senere. Foto: Privat
KAOS: Dette bildet skal ha vært tatt i 2017. De hygieniske forholdene bedret seg senere. Foto: Privat Vis mer

- Underbemanning

Matanmeldere har påpekt lang ventetid på maten. Ifølge Asfaw og kollegene er underbemanning årsaken.

- Vi kunne steke de beste burgerne, men hva hjalp det når maten ble stående i varmeskapet fordi det ikke var nok kelnere?

Sammen med tillitsvalgt Mesfin Techane og kollegene Neftalem Woldemaryam, Benyam Haile og Derege Kebede, beskriver han en arbeidsdag preget av mistillit. Det handler om alt fra uriktige utbetalinger til manglende matsikkerhet.

Medarbeiderne avviser at de er ute etter hevn.

De viser bilder av tette vasker, skittent servise, matrester og søppel.

KASTET: Vasker fulle av matrester var i 2016 og 2017 vanlig, mener de ansatte. Mattilsynet stengte restauranten i juni 2017. Foto: Privat
KASTET: Vasker fulle av matrester var i 2016 og 2017 vanlig, mener de ansatte. Mattilsynet stengte restauranten i juni 2017. Foto: Privat Vis mer

- Det fløt av skitne tallerkener. Hvordan tror du det er å jobbe et sted som ikke har noen i oppvasken før på kvelden, spør assisterende kjøkkensjef Berhan Asfaw.

- Dere jobbet på kjøkkenet. Hvorfor kunne ikke dere vaske opp selv?

Svaret fra den tidligere ansatte er at de jobbet med maten og knapt hadde pauser i løpet av ni-ti timer.

Asfaw hevder også at de ansatte jobbet over tid i svært høy temperatur, manglet pauserom og dusjmuligheter.

Daglig leder fram til restauranten stengte, Erika Damperud-Wright, tilbakeviser påstandene.

– På travle dager hadde vi oppvaskhjelp fra morgenen, et selskapsrom kunne brukes for pauser og det fantes en dusj til rådighet.

Den høye temperaturen på kjøkkenet varte i maks to dager, ifølge lederen.

Stadig nye ledere

Servitør Herman Randem startet på Friday's i 2014 og opplevde forholdene som bra da. Siden ble det en strøm av nye ledere og uklare kommandolinjer. Han mener kundepotensialet var stort, men at det ikke ble gjort plass til gjester.

- Deler av restauranten var stengt over lengre tid. Vi hadde ledige bord, men fikk ikke bruke lokalet, sier han.

Randem hevder også at restauranten hadde begrenset meny på grunn av manglende personale på kjøkkenet.

Umoe-ledelsen mener på sin side at vaktlistene gjenspeiler mengden gjester. Ifølge kommunikasjonsdirektør Tjønndal Pettersen har det ikke vært underbemanning.

Han tilbakeviser også påstandene om at gjester ble stående ved tomme bord uten å få sitte, fordi seksjoner i restauranten var vedtatt lukket.

- Vårt mål har hele tida vært god stemning og masse gjester på alle Friday's-restaurantene, sier Tjønndal Pettersen, og påpeker at det er vanlig å stenge seksjoner i restauranter i perioder med lavere besøk.

Kommunikasjonsdirektøren sier at menyen var begrenset bare i korte perioder hvor det var høyt sykefravær.

OPPGITT: Assisterende kjøkkensjef Berhan Asfaw mener restauranten var underbemannet. Det avviser Umoe-ledelsen. Foto: Nina Hansen
OPPGITT: Assisterende kjøkkensjef Berhan Asfaw mener restauranten var underbemannet. Det avviser Umoe-ledelsen. Foto: Nina Hansen Vis mer

Utidsmessig

Ansatte-gruppen Dagbladet møter mener bygningen burde vært pusset opp og kjøkkenet flyttet opp fra kjelleren, i tråd med planen da Umoe skrev ny leiekontrakt for to år siden.

«TGI Friday's Karl Johan har hatt et mareritt av et arbeidsmiljø. Det har vært konflikt på konflikt, nærmest krig mellom ledelse og ansatte, mellom grupper av ansatte og mellom restaurant og kjøkken.» André Nerheim, Fellesforbundet

De hevder også at vaskemaskinen vasket dårlig, at det rant fra airconditionen, at kjøleskapsdøra måtte teipes, og at Umoe-gruppen samtidig betalte store summer for tomme lokaler oppover i etasjene.

MOSE: Inngrodd skitt og mose på gulvet var noe av det Mattilsynet fant i 2017. Siden i fjor sommer skal forholdene ha blitt langt bedre. Foto: Mattilsynet
MOSE: Inngrodd skitt og mose på gulvet var noe av det Mattilsynet fant i 2017. Siden i fjor sommer skal forholdene ha blitt langt bedre. Foto: Mattilsynet Vis mer

Umoe-ledelsen innrømmer at kjøkkenet hadde etterslep av vedlikehold, men sier at reparasjoner ble gjort fortløpende.

- Vi var klare på og hadde full åpenhet på at trenden måtte snu før vi kunne foreta nye store investeringer, sier kommunikasjonsdirektøren.

Servitør Randem beskriver et stort arbeidspress med mye stress.

- Servitørene gjorde ikke noen dårlig jobb. De hadde for mye å gjøre. Opplæringen var i en del tilfeller heller ikke god nok, sier han.

Samtidig mener han at alle bør gå i seg selv.

- Det har vært en isfront mellom grupper. Enkelte har også vært del av et problem.

VIL ROE NED: Det har vært en svært tilspisset situasjon, bekrefter kommunikasjonssjef André Nerheim i Fellesforbundet. Forbundet maner nå til ro. Foto: Fellesforbundet
VIL ROE NED: Det har vært en svært tilspisset situasjon, bekrefter kommunikasjonssjef André Nerheim i Fellesforbundet. Forbundet maner nå til ro. Foto: Fellesforbundet Vis mer

Daglig leder Erika Damperud-Wright bekrefter at konfliktene har vært ressurskrevende og tæret på de ansatte.

Fagorganisasjonen til mange av de ansatte, Fellesforbundet, var kjent med konfliktene.

- TGI Friday's Karl Johan har hatt et mareritt av et arbeidsmiljø. Det har vært konflikt på konflikt, nærmest krig mellom ledelse og ansatte, mellom grupper av ansatte, mellom restaurant og kjøkken, sier kommunikasjonssjef i Fellesforbundet, André Nerheim.

Forbundet ber nå medlemmene om å arbeide for et lavere konfliktnivå.

Steile fronter

Mellom de berømte løkringene og burgerne skal konfliktene ha pågått i årevis. For at ingen skulle føle seg utestengt, ble engelsk eneste tillatte språk på kjøkkenet.

Sykefraværet var ifølge en tidligere leder svært høyt, og mange trengte tilrettelegging. Også det skal ha vært kilde til konflikt.

Flere, blant andre tillitsvalgte Techane, forteller om ansatte på jobb uten kontrakt. Servitør Randem slutter seg til det.

AMPERT: Berhan Asfaw og tillitsvalgt Mesfin Techagne avviser at de har medansvar for konflikten på arbeidplassen. De ønsker annen jobb i systemet. - De kan ikke stryke innsatsen vår gjennom nesten 20 år med et pennestrøk. Foto: Nina Hansen
AMPERT: Berhan Asfaw og tillitsvalgt Mesfin Techagne avviser at de har medansvar for konflikten på arbeidplassen. De ønsker annen jobb i systemet. - De kan ikke stryke innsatsen vår gjennom nesten 20 år med et pennestrøk. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Det var utvilsomt folk der uten kontrakt, meg selv inkludert. Jeg ventet kort tid, andre lenge, sier Randem.

- Manglende kontrakt er ulovlig. Punktum. Dette burde vært slått ned på. Dessverre har Arbeidstilsynet begrenset kapasitet, sier Nerheim i Fellesforbundet.

HR-direktør Ragnhild Dahl avviser påstandene.

- Alle har fått arbeidsavtale. Vi har forholdt oss til alle lover og regler, sier hun.

Ville rydde opp

HELSEFARLIG: Hege Bergan beskriver miljøet på restauranten som så helsefarlig at hun ikke kunne ha sin medarbeider der. Foto: Privat
HELSEFARLIG: Hege Bergan beskriver miljøet på restauranten som så helsefarlig at hun ikke kunne ha sin medarbeider der. Foto: Privat Vis mer

Kommunikasjonsdirektør Tjønndal Pettersen og HR-direktør Dahl i Umoe bekrefter at arbeidsmiljøet har vært så krevende at konsernet har satt inn sine beste ledere for å rydde opp.

Alle som har prøvd, har gitt opp. Også ledere leid inn utenfra.

- Et veldig spesielt miljø. Vi kunne ikke ha vår medarbeider der. Han ble så psykisk nedbrutt at han endte på legevakta, sier Hege Bergan, daglig leder i Restaurantassistanse, et firma som leier ut personell.

Hennes medarbeider, en erfaren leder i bransjen, holdt ut fire uker.

ANKLAGER: Verken Derege Kebede eller de andre tidligere ansatte Dagbladet treffer, er villige til å se at de har gjort noe galt. De mener skuta sank på grunn av dårlig ledelse. Foto: Nina Hansen
ANKLAGER: Verken Derege Kebede eller de andre tidligere ansatte Dagbladet treffer, er villige til å se at de har gjort noe galt. De mener skuta sank på grunn av dårlig ledelse. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Alt var vanskelig. Bare å bære ut søpla kunne skape konflikt. De ansatte nektet dessuten å gå på medarbeidersamtale uten fagforeningen til stede. Å lede den restauranten er definitivt det verste jeg har vært med på, sier Amir Ammoura.

Han ledet restauranten en periode fra august 2015, og sier han gjorde alt han kunne for å skape dialog, men hevder å ha blitt kalt rasist.

- Over streken

«Å lede den restauranten er definitivt det verste jeg har vært med på» Amir Ammoura
VILLE UT: Etter å ha ledet Friday's på Karl Johan, ville Amir Ammoura forlate bransjen. - Det verste jeg har vært med på, sier han. Foto: Privat
VILLE UT: Etter å ha ledet Friday's på Karl Johan, ville Amir Ammoura forlate bransjen. - Det verste jeg har vært med på, sier han. Foto: Privat Vis mer

Slik fortsetter historien, ord mot ord.

Umoe-ledelsen sier det slik: Vi kan bekrefte at det har vært en mindre intern gruppering som det over lengre tid har vært særdeles krevende å forholde seg til.

De ansatte Dagbladet møter, hevder derimot at det er restaurantledelsen som har gått over streken.

Kommunikasjonsdirektør Tjønndal Pettersen beskriver nedleggelsen på Karl Johan som et nederlag.

- Dette er bare trist. Vi trodde på Friday's på Karl Johan. Derfor satset vi og gjorde alt for å redde restauranten.

HR-direktør Dahl sier de ansatte ligger på bransjesnittet eller over i jobbtilfredshet i kategorien arbeidsglede. Kjøkkenet har høyest score, viser medarbeiderundersøkelser.

LAMPER LYSTE: Et raskt søk viste alarmerende tall for avdelingen på Karl Johan.
LAMPER LYSTE: Et raskt søk viste alarmerende tall for avdelingen på Karl Johan. Vis mer

Ledelsen tror ikke en fryktkultur kan ha hindret reelle svar.

- Alle undersøkelser gjøres 100 prosent anonymt og leveres av en ekstern leverandør. Hvorfor skulle folk si noe annet enn det de mener? Vi har heller ikke mottatt noen varsler via vår interne varslingskanal, sier Dahl.

Gjesteopplevelsen er forsøkt bedret blant annet gjennom kurs i «Friday-service -style».

- I tillegg har vi hatt kurs i matsikkerhet, gjesteservice, ledelse, coaching og matkvalitet. Vi har brukt mye tid og mange ressurser for å skape en positiv endring, sier hun.

LITE IDYLL: Det kom stadig mer klager fra gjestene. Noen synes det tok for lang tid, andre klaget over maten. Foto: NTB Scanpix
LITE IDYLL: Det kom stadig mer klager fra gjestene. Noen synes det tok for lang tid, andre klaget over maten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dahl opplever at selskapet nå har gode samtaler med de oppsagte.

Nytt selskap

TGI Friday's Karl Johan ble i 2016 skilt ut som eget selskap til American Bistro Karl Johan AS. Personalet Dagbladet møter stiller spørsmål ved bakgrunnen og spør «hvorfor bare oss?». De sier de føler ledelsen ønsket å kvitte seg med dem, og mistenker at utskillelsen er gjort for å frata dem retten til rekrutteringsfortrinn andre steder i konsernet.

OPPSAGT: - Jeg elsket jobben min. Men de siste årene var ikke forholdene bra, sier servitør Herman Randem. Foto: Tine Faltin
OPPSAGT: - Jeg elsket jobben min. Men de siste årene var ikke forholdene bra, sier servitør Herman Randem. Foto: Tine Faltin Vis mer

Nerheim i Fellesforbundet bekrefter at de ansatte trolig ikke vil ha fortrinnsrett til ny ansettelse i andre Fridays-restauranter, ettersom avdelingen ble skilt ut, og sier dette er en metode de har sett i ulike bransjer.

Tjønndal Pettersen i Umoe sier dette skjedde fordi «avdelingen var så stor og skilte seg ut i et finansielt risikoperspektiv».

- Er forholdene som skal ha hersket på Friday's Karl Johan helt spesielle - eller finnes det flere slike arbeidsmiljøer?

- Det er ikke unikt. Dette er en krevende bransje, sier avdelingsleder Merethe Solberg i Fellesforbundet.