Grensehandel, dagligvarer, kyllingfilet:

Frossen svensk kyllingfilet er dyrere enn fersk fra Norge

Du betaler mye for frossent vann over grensen.

SELGER VANN: Kiloprisen for de frosne kyllingfiletene er langt høyere enn den utgir seg for, fordi kyllingfiletene inneholder bare 87 prosent kylling. Foto: TV 2 Matkontrollen
SELGER VANN: Kiloprisen for de frosne kyllingfiletene er langt høyere enn den utgir seg for, fordi kyllingfiletene inneholder bare 87 prosent kylling. Foto: TV 2 Matkontrollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjøttdeig, smågodt, tobakk, alkohol - og ikke minst kyllingfilet.

Hvert år handler nordmenn flere hundre tonn med frossen fersk kyllingfilet i Sverige i den tro at det er billig.

Men du får ferske kyllingfileter enda billigere i Norge, viser en undersøkelse av Matkontrollen.

Årsaken? Den svenske kyllingen er pumpet full av vann.

- Mange tror at alt blir billigere så fort man kommer over grensa, men slik er det ikke, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet til Matkontrollen.

Selger vann

Ser du bare på prislappen er de svenske kyllingfiletene billigere. Men du bør også ta en titt på innholdsfortegnelsen.

- Den svenske kyllingfileten ser ut som et helt naturlig, ubearbeidet produkt. Rett og slett kyllingfilet. Men det er feil – fordi kjøttet inneholder 13 prosent saltvann, sier forsker og ernæringsbiolog Birger Svihus ved Universitetet i Ås.

På oppdrag fra Matkontrollen har han sett nærmere på Guldfågeln og Kronfågel, de to svenske kyllingproduktene som er mest populære blant nordmenn på grensehandel.

- De penetrerer kjøttet, og så pumpes det inn væske. Konsekvensen blir at vekten på kyllingen øker. Og kyllingen selges på vektbasis, så det blir en god business – fordi de faktisk selger vann, sier forskeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer