Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Grensehandel, dagligvarer, kyllingfilet:

Frossen svensk kyllingfilet er dyrere enn fersk fra Norge

Du betaler mye for frossent vann over grensen.

SELGER VANN: Kiloprisen for de frosne kyllingfiletene er langt høyere enn den utgir seg for, fordi kyllingfiletene inneholder bare 87 prosent kylling. Foto: TV 2 Matkontrollen
SELGER VANN: Kiloprisen for de frosne kyllingfiletene er langt høyere enn den utgir seg for, fordi kyllingfiletene inneholder bare 87 prosent kylling. Foto: TV 2 Matkontrollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøttdeig, smågodt, tobakk, alkohol - og ikke minst kyllingfilet.

Hvert år handler nordmenn flere hundre tonn med frossen fersk kyllingfilet i Sverige i den tro at det er billig.

Men du får ferske kyllingfileter enda billigere i Norge, viser en undersøkelse av Matkontrollen.

Årsaken? Den svenske kyllingen er pumpet full av vann.

- Mange tror at alt blir billigere så fort man kommer over grensa, men slik er det ikke, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet til Matkontrollen.

Selger vann

Ser du bare på prislappen er de svenske kyllingfiletene billigere. Men du bør også ta en titt på innholdsfortegnelsen.

SKEPTISK: Forsker Birger Svihus viser hvordan saltvann pumpes inn i svensk kyllingfilet – og gjør at vekten øker. Produsentene selger da i teorien vann. Foto: Matkontrollen
SKEPTISK: Forsker Birger Svihus viser hvordan saltvann pumpes inn i svensk kyllingfilet – og gjør at vekten øker. Produsentene selger da i teorien vann. Foto: Matkontrollen Vis mer

- Den svenske kyllingfileten ser ut som et helt naturlig, ubearbeidet produkt. Rett og slett kyllingfilet. Men det er feil – fordi kjøttet inneholder 13 prosent saltvann, sier forsker og ernæringsbiolog Birger Svihus ved Universitetet i Ås.

På oppdrag fra Matkontrollen har han sett nærmere på Guldfågeln og Kronfågel, de to svenske kyllingproduktene som er mest populære blant nordmenn på grensehandel.

SLIK GJØR DE: Saltvann sprøytes inn i kyllingfileten. Foto: Matkontrollen
SLIK GJØR DE: Saltvann sprøytes inn i kyllingfileten. Foto: Matkontrollen Vis mer

- De penetrerer kjøttet, og så pumpes det inn væske. Konsekvensen blir at vekten på kyllingen øker. Og kyllingen selges på vektbasis, så det blir en god business – fordi de faktisk selger vann, sier forskeren.

- Man blir på sett og vis lurt, hvis man tror man kjøper ren kyllingfilet.

BILLIGST: Fersk FirstPrice-kylling er billigere enn den svenske frosne - om du velger de store pakkene. Foto: Matkontrollen      
BILLIGST: Fersk FirstPrice-kylling er billigere enn den svenske frosne - om du velger de store pakkene. Foto: Matkontrollen       Vis mer

13 prosent av prisen du betaler for den populære kyllingen i Sverige, er altså saltvann. Derfor, hvis man trekker vannet fra prisen, og ser på prisen på faktisk kyllingkjøtt, lønner det seg heller å kjøpe kylling hjemme i Norge.

Når butikkene opplyser at kiloprisen er 84,95 kroner, er prisen på selve kyllingfileten 97,64 kroner.

Dersom du velger fersk First Price-kylling, fremfor svenske Guldfågeln og Kronfågel, sparer du rundt fem kroner per kilo.

SAFTIG: Kokken Bård Greni viser deg hvordan du sjekker at kyllingfileten er gjennomstekt. Vis mer

Mangelfull merking

Når det tilsettes mer enn fem prosent saltvann i kjøtt som kylling skal det merkes tydelig på fremsiden av pakningen, ifølge Forbrukerrådet.

Guldfågeln og Kronfågel opplyser kun om at kyllingfiletene er doktorert med saltvannslake - bakpå pakken.

MANGLER MERKING: De to mest populære kyllingproduktene blant nordmenn er GuldFågeln og KronFågeln. Ingen av dem opplyser foran på pakken at kyllingen er sprøytet med vann. Foto: Matkontrollen
MANGLER MERKING: De to mest populære kyllingproduktene blant nordmenn er GuldFågeln og KronFågeln. Ingen av dem opplyser foran på pakken at kyllingen er sprøytet med vann. Foto: Matkontrollen Vis mer

De svenske kyllingprodusentene hevder EUs regelverk kan tolkes på ulike måter.

Maximat er den største svenske butikken som selger denne kyllingfileten. Butikksjef ved Maximat Nordby, Ole Jörgen Lind, er til dels enig i at produktene er noe dårlig merket – men mener dette er produsentenes ansvar. Ikke forhandlerens.

Han peker også på at merkevarer vil komme dårlig ut i pristester om man sammeligner dem med butikkenes egne merkevarer, og presiserer at Guldfågeln og Kronfågel er svenske merkevarer.

- Når det legges frem statistikk fra SSB viser tallene at svenske dagligvarepriser i snitt er 30 prosent lavere enn norske, sier Lind.

Mye salt

Å sprøyte kalkun- og kyllingkjøtt med salt er ikke bare noe produsentene har funnet på for å lure deg, men en vanlig måte å sørge for at fjørfe holder seg saftig.

I Amerika er det vanlig å marinere Thanksgiving-kalkunen i saltvannslake over natten.

INGREDIENSER: Det er bare 87 prosent kylling i den svenske kyllingfileten. Og én kyllingfilet har dobbelt så mye salt som du trenger i løpet av en dag. 
INGREDIENSER: Det er bare 87 prosent kylling i den svenske kyllingfileten. Og én kyllingfilet har dobbelt så mye salt som du trenger i løpet av en dag.  Vis mer

Ernæringsbiolog Svihus reagerer imidlertid på at saltinnholdet er så høyt i den svenske kyllingen.

Guldfågeln og Kronfågel innholder 0,5 til 0,7 gram salt per 100 gram, i tillegg til litt sukker.

- Hvis man spiser en kyllingfilet på 250 til 300 gram til middag, så blir saltinntaket rundt to gram – bare som følge av at man spiser disse kyllingfiletene. Det er dobbelt så mye salt som du trenger i løpet av en dag – fra et produkt som du kanskje trodde ikke inneholdt salt, sier forsker Svihus.

Mer om kyllingfiletjukset får du på Matkontrollen på TV2 i kveld klokken åtte.

Mer om matjuks:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!