Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Budsjettforhandlinger:

FrP krever billigere brus: - Bekymret for barna

FrP krever avgiftskutt på brus. Overlege og professor frykter det kan få alvorlige konsekvenser for helsa til barn og unge i lang tid framover.

BEKYMRET: Overlege og professor Jøran Hjelmesæth er bekymret for hva et avgiftskutt på sukkerholdig brus kan gjøre med helsetilstanden for norske barn og unge. Arkivfoto: Kristin Svorte
BEKYMRET: Overlege og professor Jøran Hjelmesæth er bekymret for hva et avgiftskutt på sukkerholdig brus kan gjøre med helsetilstanden for norske barn og unge. Arkivfoto: Kristin Svorte Vis mer

Frp står knallhardt på krav om avgiftskutt på brus og bomfri sommer på norske riksveier for å støtte regjeringens reviderte budsjett og nye koronatiltak.

Kravet om at avgiftsøkningen på ikke-alkoholholdig drikke fra 2018 reverseres, har en halvårseffekt på 365 millioner kroner etter det NTB forstår.

- Reduserte avgifter er en viktig sak for oss. Avgiftene har vokst for mye den siste tiden, sier Frps finanspolitiker Sivert Bjørnstad.

Jøran Hjelmesæth, leder av Nasjonalt råd for ernæring og Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitetet i Oslo, tror forslaget kan få alvorlige konsekvenser for norsk folkehelse.

- Jeg synes det er fint om lettbrusen blir billigere, men brus med sukker burde bli dyrere, sier Hjelmesæth til Dagbladet.

- Sukkeravgift på noe som ikke inneholder sukker er meningsløst, det kan alle være enige om. Det rare med sukkeravgiften er at den rammer all brus, mens det vi trenger å begrense er sukkerholdig brus.

Årsaken er enkel: Dette vil redusere inntak av for mange kalorier, noe som igjen vil redusere fare for fedme, hjerte- og karsykdommer og diabetes i den norske befolkningen.

- Barn og unge kan komme til å lide

- Alle drikkevarer som inneholder tilsatt sukker, det gjelder også saft, er helt uten verdi næringsmessig. Det er ingen som trenger energien i sukkeret, det er overskuddsenergi som lagres som fett.

Hjelmesæth er spesielt bekymret for helsa og framtida til barn og unge dersom FrP får gjennomslag for kravet sitt.

- Alt som er av sukker i drikke er en potensiell fare for barn og unge. Med det mener jeg at det kan bidra til å forverre fedmeepidemien framover, samt redusere levetid - og øke risikoen for en rekke alvorlige ikke-smittsomme sykdommer.

Utvalg vil fjerne sukkeravgiften

Sukkeravgiften - dagens avgift på sjokolade- og sukkervarer, samt alkoholfrie drikkevarer - har vært en av de siste åras mest kontroversielle og omstridte avgifter.

Ankepunktene har vært mange. Prisen har ikke nødvendigvis skremt folk fra å handle sukkervarer, men grensehandelen har økt - og i en periode var det flere firma som tilbød rimelig brus og godteri på nett - også disse fra Sverige. Bransjen har tapt millioner.

Årets bortfall av 350-kronersgrensa på netthandel fra utlandet har fått bukt med noe av problemet - men den kanskje største innvendingen flere har hatt mot avgiften er at den treffer skjevt, ettersom det er like store avgifter på brus og lettbrus.

Som Hjelmesæth påpeker vil også FrPs forslag treffe skjevt, ettersom ikke bare lettbrusen blir billigere - men all brus.

Dyrnes-utvalget vurderte avgiften i fjor, og konklusjonen var entydig: Sukkeravgiften treffer skjevt og bør avvikles. I dens sted bør regjeringen innføre en ny og helsebegrunnet avgift, mener utvalget.

- Langt unna

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre forhandler i disse dager med Frp om både revidert budsjett og koronatiltakene i fase 3.

Partene hadde som mål å komme til enighet om innen tirsdag klokka 10. Men nå er finanskomiteens interne frist skjøvet til onsdag klokka 10. Partene satte seg til forhandlingsbordet igjen tirsdag.

- Vi er langt unna en løsning nå. Men det beveger seg i riktig retning, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!