Budsjettforhandlinger:

FrP krever billigere brus: - Bekymret for barna

FrP krever avgiftskutt på brus. Overlege og professor frykter det kan få alvorlige konsekvenser for helsa til barn og unge i lang tid framover.

BEKYMRET: Overlege og professor Jøran Hjelmesæth er bekymret for hva et avgiftskutt på sukkerholdig brus kan gjøre med helsetilstanden for norske barn og unge. Arkivfoto: Kristin Svorte
BEKYMRET: Overlege og professor Jøran Hjelmesæth er bekymret for hva et avgiftskutt på sukkerholdig brus kan gjøre med helsetilstanden for norske barn og unge. Arkivfoto: Kristin Svorte Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Frp står knallhardt på krav om avgiftskutt på brus og bomfri sommer på norske riksveier for å støtte regjeringens reviderte budsjett og nye koronatiltak.

Kravet om at avgiftsøkningen på ikke-alkoholholdig drikke fra 2018 reverseres, har en halvårseffekt på 365 millioner kroner etter det NTB forstår.

- Reduserte avgifter er en viktig sak for oss. Avgiftene har vokst for mye den siste tiden, sier Frps finanspolitiker Sivert Bjørnstad.

Jøran Hjelmesæth, leder av Nasjonalt råd for ernæring og Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, og professor ved Universitetet i Oslo, tror forslaget kan få alvorlige konsekvenser for norsk folkehelse.

- Jeg synes det er fint om lettbrusen blir billigere, men brus med sukker burde bli dyrere, sier Hjelmesæth til Dagbladet.

- Sukkeravgift på noe som ikke inneholder sukker er meningsløst, det kan alle være enige om. Det rare med sukkeravgiften er at den rammer all brus, mens det vi trenger å begrense er sukkerholdig brus.

Årsaken er enkel: Dette vil redusere inntak av for mange kalorier, noe som igjen vil redusere fare for fedme, hjerte- og karsykdommer og diabetes i den norske befolkningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer