Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Slik oppvarerer du frukt og grønnsaker riktig

Frukt og grønnsakene du ikke skal legge i kjøleskapet

Unngå matsvinn ved å plassere frukt og grønnsaker der de trives best.

HVA SKAL HVOR: Det er ikke alltid like lett å vite hvordan de ulike frukter og grønnsaker skal oppbevares for at de skal smake best og holde seg lenge.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
HVA SKAL HVOR: Det er ikke alltid like lett å vite hvordan de ulike frukter og grønnsaker skal oppbevares for at de skal smake best og holde seg lenge.Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når handleposene skal pakkes ut, er det fort gjort å glemme hva som skal lagres i romtemperatur og hva som helst bør legges kjøleskapet. Vi liker å tro at frukt og grønnsaker har godt av å oppbevares kjølig, men det stemmer ikke alltid.

Med tanke på matsvinn er det viktig at maten blir riktig tatt vare på. Derfor er det viktig å vite hva som har best av kjølig oppbevaring og hva som blir best av å ligge fremme i romtemperatur.

Vi kaster mindre

Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen ved Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker ser en tendens til at flere nå tar bedre vare på råvarene og kaster mindre.

Vi merker at det er trendy å spise opp maten og flere er interessert i å gjenopplive litt triste grønnsaker, sier Byermoen.

- Har jeg en litt slapp salat, kan den friskes opp ved å legge den litt i kaldt vann, så får den nytt liv.

- Overmodne og brune bananer er fine til baking, eller jeg legger passe store biter i fryseren og bruker dem i en smoothie, forteller kommunikasjonssjefen.

Byermoen oppfordrer oss til å sjekke varene nøye i butikk, slik at det vi kjøper med hjem er så friskt og ferskt som mulig, og gjerne beholde originalemballasjen på det som skal oppbevares.

- Den er spesialutviklet for å ta bare på akkurat denne råvaren, forklarer Byermoen.

Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen ved Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker. Foto: OFK
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen ved Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker. Foto: OFK Vis mer

Umoden frukt

I følge Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker bør frukt som høstes umoden, som for eksempel epler og pærer, lagres i romtemperatur.

- Enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avokado kan ta skade av for kald lagring, sier Byermoen.

- De aller fleste grønnsaker skal ikke gjennom en modningsprosess, og kan derfor med fordel oppbevares i kjøleskapet. Unntakene er tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash.

UNNGÅ FLEKKER: Avokado blir brunflekket når den oppbevares i kjøleskapet. Foto: Dagbladet
UNNGÅ FLEKKER: Avokado blir brunflekket når den oppbevares i kjøleskapet. Foto: Dagbladet Vis mer

Hold avstand!

- Frukt som modnes - deriblant tomat og eple - produserer stoffet etylen, og bør ikke lagres sammen med andre fruktslag eller grønnsaker.

- Modne og umodne frukter bør heller ikke oppbevares sammen. Kjøp heller lite og ofte - på den måten unngår man dette problemet, er rådet fra Byermoen.

Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker beste råd er at følgende fire frukter og fire grønnsaker ikke skal oppbevares i kjøleskapet:

1. Avokado:

Avokado holder seg i 2–7 dager, avhengig av modenhet, i romtemperatur. Avokado blir brunflekket i kjøleskap og oppbevares derfor best i en skål på kjøkkenbenken.

2. Bananer:

Banan er kanskje den frukten som oftest oppbevares feil. Dermed havner den altfor ofte i avfallsbøtta.

Skallet blir fort brunt hvis bananen lagres kaldt, mens fruktkjøttet holder seg lenger hvitt og fint med uendret smak. Cirka 15 grader er den ideelle temperaturen for lagring av bananer. Legg dem i et kjølerom, spiskammer eller i en kjølig gang.

Banan må ikke legges i kjøleskapet. Foto: Dagbladet
Banan må ikke legges i kjøleskapet. Foto: Dagbladet Vis mer

3. Hvitløk:

Hvitløk holder seg inntil et halvt år i kjøleskap og 3–4 uker i romtemperatur.

4. Løk:

Løk bør lagres tørt. Unngå både plastpose og kjøleskap. Løk kan holde i opptil 6 måneder hvis de lagres tørt og kjølig.

IKKE PLAST: Unngå plastpose og kjøleskap når du skal lagre løk. Foto: Synøve Dreyer
IKKE PLAST: Unngå plastpose og kjøleskap når du skal lagre løk. Foto: Synøve Dreyer Vis mer

5. Kiwi:

Kiwi skal ikke i kjøleskapet. En moden kiwi kan holde i 3–5 dager, mens umodne holder et par uker i romtemperatur.

6. Sitron:

GASS: Ikke legg tomat og sitroner sammen da tomatene utskiller etylengass og sette fart i modningen av sitronene og dermed blir holdbarheten kortere. Foto: Aase Dotterud
GASS: Ikke legg tomat og sitroner sammen da tomatene utskiller etylengass og sette fart i modningen av sitronene og dermed blir holdbarheten kortere. Foto: Aase Dotterud Vis mer

Sitroner skal oppbevares i en skål på kjøkkenbenken, adskilt fra etylenfølsomme frukter som banan og avokado.

TID OG ROM: Melon kan legges i kjøleskapet et par timer før den skal serveres, men bør oppbevares i romtemperatur. Foto: Dagbladet
TID OG ROM: Melon kan legges i kjøleskapet et par timer før den skal serveres, men bør oppbevares i romtemperatur. Foto: Dagbladet Vis mer

7. Melon:

Melon oppbevares helst i romtemperatur, men i kjøleskap når den er skåret opp.

FOR SEG SELV: Tomaten produserer etylen og bør ligge for seg selv på benken Foto: Synøve Dreyer
FOR SEG SELV: Tomaten produserer etylen og bør ligge for seg selv på benken Foto: Synøve Dreyer Vis mer

Melon kan få fryseskader i kjøleskapet, da den inneholder mye vann. Det samme gjelder agurk.

Legg derfor agurk og melon i grønnsaksskuffen og ikke på det kaldeste stedet i kjøleskapet.

8. Tomater:

Modningen av tomater stopper opp i kjøleskapet, hvor tomatene mister smak og aroma. Derfor bør tomatene oppbevares i en skål på kjøkkenbenken.

Professor granum jobber ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiolog på Veterinærhøgskolen. Foto: Veterinærhøgskolen
Professor granum jobber ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiolog på Veterinærhøgskolen. Foto: Veterinærhøgskolen Vis mer

Tomater og epler bør ligge adskilt

Professor Per Einar Granum som jobber på Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Veterinærhøgskolen sier at vi trenger mer kunnskap om trygg og riktig oppbevaring av matvarer.

- Det er greit å lære å lage mat, men det er like viktig med hygienen på kjøkkenet og at vi tar vare på maten slik at vi ikke blir syke eller at vi må kaste mat som har blitt dårlig

Granum påpeker at epler produserer mye etylen (mer enn tomater) og må ikke lagres sammen med tomater som da blir bløte veldig fort.

Les også:

Forsker advarer mot mugg: - Kan svekke immunforsvaret

Ekspertene er enige: Snakkis-dietten er enkel og får deg ned i vekt

Norgesgruppen solgte mer frukt og mindre smågodt i fjor