Rusprofessor raser mot Coca-Colas rusbrusplaner:

Frykter at rusbrus kan skade barns utvikling

Professor Jon Skranes er spesielt bekymret for unge kvinner som drikker rusbrus.

REAGERER Professor Jon Skranes - en av Norges fremste eksperter på medfødte russkader - synes det er beklagelig at Coca-Cola nå slår seg på spritmarkedet. Foto: NTNU
REAGERER Professor Jon Skranes - en av Norges fremste eksperter på medfødte russkader - synes det er beklagelig at Coca-Cola nå slår seg på spritmarkedet. Foto: NTNU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet) I går ble det kjent at Coca-Cola bryter en 130 år gammel tradisjon - og for første gang skal lansere sitt første alkoholprodukt. Det er snakk om et lavalkoholprodukt av typen rusbrus, i første omgang eksperimentert fram for det japanske markedet, melder den britiske avisa The Daily Telegraph.

Som Dagbladet skrev i går, er det ikke tilfeldig at det nye produktet lanseres i Japan. Denne typen rusbrus ble lansert allerede i 1983 og er spesielt populær blant unge kvinner, skriver den engelske avisa. Det at rusbrus er beregnet på ungdomssegmentet og dermed tidlig fertil alder, mener professor Jon Skranes er spesielt bekymringsfullt:

- Hvis mengden alkohol totalt sett blir lik, så er rusbrus like skadelig som øl, vin og spritholdige drikkevarer. For oss som daglig jobber med barn og ungdom med varige skadevirkninger etter eksponering for alkohol i fosterlivet, er det deprimerende at profitt går foran folkehelse hos multinasjonale selskaper.

- Kan få livsfarlige følger

- At Coca-Cola svarer på den økte oppmerksomheten rundt de helseskadelige virkningene av sukkerholdig drikke med å starte produksjonen av alkoholholdige drikkevarer, er jo bare tragisk og totalt ulogisk, sier Skranes som jobber i Regional Kompetansetjeneste - Medfødte Russkader i Helse Sør-Øst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer