Rusprofessor raser mot Coca-Colas rusbrusplaner:

Frykter at rusbrus kan skade barns utvikling

Professor Jon Skranes er spesielt bekymret for unge kvinner som drikker rusbrus.

REAGERER Professor Jon Skranes - en av Norges fremste eksperter på medfødte russkader - synes det er beklagelig at Coca-Cola nå slår seg på spritmarkedet. Foto: NTNU
REAGERER Professor Jon Skranes - en av Norges fremste eksperter på medfødte russkader - synes det er beklagelig at Coca-Cola nå slår seg på spritmarkedet. Foto: NTNU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet) I går ble det kjent at Coca-Cola bryter en 130 år gammel tradisjon - og for første gang skal lansere sitt første alkoholprodukt. Det er snakk om et lavalkoholprodukt av typen rusbrus, i første omgang eksperimentert fram for det japanske markedet, melder den britiske avisa The Daily Telegraph.

Som Dagbladet skrev i går, er det ikke tilfeldig at det nye produktet lanseres i Japan. Denne typen rusbrus ble lansert allerede i 1983 og er spesielt populær blant unge kvinner, skriver den engelske avisa. Det at rusbrus er beregnet på ungdomssegmentet og dermed tidlig fertil alder, mener professor Jon Skranes er spesielt bekymringsfullt:

- Hvis mengden alkohol totalt sett blir lik, så er rusbrus like skadelig som øl, vin og spritholdige drikkevarer. For oss som daglig jobber med barn og ungdom med varige skadevirkninger etter eksponering for alkohol i fosterlivet, er det deprimerende at profitt går foran folkehelse hos multinasjonale selskaper.

- Kan få livsfarlige følger

- At Coca-Cola svarer på den økte oppmerksomheten rundt de helseskadelige virkningene av sukkerholdig drikke med å starte produksjonen av alkoholholdige drikkevarer, er jo bare tragisk og totalt ulogisk, sier Skranes som jobber i Regional Kompetansetjeneste - Medfødte Russkader i Helse Sør-Øst.

Professor Jon Skranes frykter at en rusbrus fra en sterk merkevare som Coca-Cola, vil for mange unge kunne være den første inngangsporten til alkoholbruk og et etablert drikkemønster.

Økt rusbrus-salg i Norge

Det er registrert en økning i omsatte alkoholliter for 4. kvartal 2017 på 3,1 prosent sammenlignet med 4. kvartal året før. Økningen er størst for rusbrus, med hele 10,8 prosent, viser nye tall fra statistikken Alkoholomsetning.

Kilde: ssb.no

- Etter som rundt halvparten av alle graviditeter ikke er planlagte, så vil dette kunne øke risikoen for at flere fostre blir utsatt for skadevirkningene av alkohol, som kan få livsvarige følger for barnets utvikling, frykter Skranes.

Mette Vinther Talberg i Coca-Cola European Partners Norge understreker at det på verdensbasis finnes mange tusen Coca-Cola produkter. Mange finner aldri veien til Norge. Det finnes også produkter som er særnorske, som for eksempel Urge. På spørsmål om rusbrus høres forlokkende ut for det norske markedet er svaret:

- Vårt fokus er alkoholfri drikke. Vi visste faktisk ikke om de japanske planene før dere ringte, framholder den norske kommunikasjonssjefen - og henviser til deres internasjonale artikkel om temaet. Her framgår det at Coca-Cola alltid har fokusert på alkoholfrie produkter, og at «dette er et beskjedent eksperiment for en spesifikk del av markedet.»

Direktør Knut-Inge Klepp i Folkehelseinstituttet konstaterer at rusbrus generelt står for en svært liten del av alkoholomsetningen i Norge.

SVARER: Direktør Knut-Inge Klepp i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
SVARER: Direktør Knut-Inge Klepp i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI Vis mer

- Da den ble introdusert, var det stor bekymring her til lands - og i utlandet - for at særlig ungdom ville finne denne drikken attraktiv, men det er nok lite som tyder på at rusbrus representerer en betydelig del av ungdoms alkoholbruk, sier Klepp til Dagbladet.

Senker terskelen for unge jenter

Han mener det er vanskelig å si hvordan det vil gå, dersom colagiganten gjør tilsvarende lansering i Norge:

- Det som er sikkert, er at fra et folkehelseperspektiv er det overhodet ikke noe behov for eller ønske om Coca-Cola som rusbrus, framholder Klepp.

Steinar Madsen i Legemiddelverket konstaterer også at rusbrus aldri har tatt av her i Norge, og i 2017 utgjorde kun tre tre prosent av alkoholsalget.

- Samtidig har det vært et jevnt fall i bruken av alkohol hos 15-16-åringen i flere år. Som lege er jeg jo opptatt av at unge mennesker skal lære gode vaner både når det gjelder røyking (som man selvsagt ikke skal gjøre), alkohol, narkotika og legemidler, sier fagsjefen.

NHH-professor: - Blir røyk det neste fra Coca-Cola?

- Vi vet at i Japan er øl en situasjonsbetinget drikk: på stranden øl, etter jobben øl, sammen med venner øl, og hvor det hvert år lanseres et utall nye øl-merker. Det kan derfor tenkes at Coca Cola lykkes i Japan. Men i vår del av verden er rusbrus knyttet til helgedrikking og russefeiring – ofte foretrukket av jenter som ikke vil ha øl, konstaterer professor Tor Andreassen ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Andreassen er en av Norges fremste eksperter på tjenesteinnovasjon og mener et rusbrussatsingen i Japan er en typisk vekststrateg, der man tar merket inn i andre produktkategorier:

- Tidligere har de hverken klart å etablere seg i vinkategorien eller å plassere Coca Cola som en naturlig del av frokosten (i konkurranse med melk). Coca Cola har vært mest suksessfulle når de har limt navnet på ulike Cola-produkter og lanseringer av produkter/merker innen energidrikker og vann, sier han.

Tor Andreassen stiller spørsmålet om det brusgiganten nå gjør er så lurt, i forhold til hvordan forbrukerne opplever dette.

- Poenget kan kanskje komme klarer frem dersom de hadde en merkevareutvidelse mot for eksempel Coca-Cola-sigaretter. Hvordan ville dette bli oppfattet?

Seksjonsleder Sturla K Naas Johansen ved RUStelefonen mener at rusbrus generelt senker terskelen for at særlig unge jenter skal begynne å drikke:

ADVARER: Sturla K Naas Johansen ved RUStelefonen mener at rusbrus generelt henvender seg i særlig grad til unge jenter.
ADVARER: Sturla K Naas Johansen ved RUStelefonen mener at rusbrus generelt henvender seg i særlig grad til unge jenter. Vis mer

- Det er et produkt som skal være lett å drikke, og som ikke krever at man «lærer seg å like» smaken. Det kan derfor være et produkt som egner seg for folk som har liten erfaring med alkohol fra før, og kan gjøre det enklere for ungdom å begynne å drikke. Heldigvis har rusbruk et alkoholinnhold som kan sammenliknes med øl, slik at det skal mer til å få alvorlige alkoholforgiftninger sammenliknet med mer alkoholsterk drikke. Det er allikevel fullt mulig å drikke seg overstadig bruset på rusbrus, med alt det medfører av større sannsynlighet for uønskede hendelser, ulykker, vold og overgrep, sier Sturla Kristoffer Naas Johansen.

1 av 4 dødsfall alkoholrelaterte

Rusbrus er for noen unge det første de drikker, og kan således være med på å redusere debutalderen på alkohol. Jan Elverum, generalsekretær i Blå Kors

Generalsekretær i Blå Kors, Jan Elverum, er skuffet over at Coca-Cola lanserer sin første alkoholholdige drikk, og mener at veien fra lansering i Japan til tilsvarende i Europa og Norge er kort:

ROPER VARSKO: Generalsekretær i Blå Kors, Jan Elverum.
ROPER VARSKO: Generalsekretær i Blå Kors, Jan Elverum. Vis mer

- Etter flere år med tilbakegang, har rusbrussalget i Norge økt sterkt. Fra 2007 til 2017 økte omsetningen av rusbrus med hele 62 prosent, forteller Elverum.

Han viser til tall fra WHO som sier at hvert år dør 3,3 millioner mennesker av alkoholbruk, som utgjør 5,9 prosent av alle dødsfall i verden. Alkoholbruk er forbundet med mer enn 200 sykdommer og skader. Blant unge voksne mellom 20 og 39 år er om lag 1 av 4 dødsfall alkoholrelaterte.

- Usunt kosthold, overvekt, tobakk og alkohol er blant de faktorene som fører til flest tidlige dødsfall og dårlig helse. Dersom Coca-Cola også skulle bli en global aktør på alkohol, vil det være dårlig nytt for folkehelsa; brus og alkohol er sukkerbomber som vi ikke trenger mer av, sier Elverum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer