Fritt fiske i norsk farvann:

Frykter danske trålere: - Svært alvorlig

Det er fritt fram for å fiske etter truede arter i norske farvann. - Ingen lov hindrer dette fisket, sier forsker.

SNØRET I BUNN: Mer avansert teknologi gjør at trålere kan fiske i stadig dypere farvann utenfor den norske kysten. Forskerne er bekymret fordi fisket her ikke er regulert. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
SNØRET I BUNN: Mer avansert teknologi gjør at trålere kan fiske i stadig dypere farvann utenfor den norske kysten. Forskerne er bekymret fordi fisket her ikke er regulert. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I vinter kunne Dagbladet avsløre at danske fiskere i en årrekke har fisket etter kveite i norsk farvann på vinterstid, på tross av at kveite er fredet fra desember til april.

Mens fiske etter kveite er forbudt på vinterstid i norske farvann, er det ingen reguleringer for fiske etter skater i den norske delen av Skagerrak. EU har de siste årene strammet inn reglene for dette fisket i sitt farvann. Ettersom det er fritt fram i norske farvann, har dette fisket blitt attraktivt for trålerne. Særlig danske trålere har vist stor interesse.

Skater er stor fisk som er fjerne slektninger av haiene. Det er bare de såkalte «vingene» som egner seg som menneskemat.

Havforskningsinstituttet (HI) uttrykker nå bekymring for at det frie fisket vil ende med at Skagerrak tømmes for de sårbare fiskeartene.

- Flere skatearter er på den norske rødlista (over truede arter, red.anm.), og andre er svært sjeldne i fjorder og kystnære strøk – der de tidligere fantes, sier Even Moland. Han er forsker ved HI.

- Skagerrak er egentlig et dyphav i miniatyr. Disse dype områdene har hittil vært minst utsatt for fiske og det finnes stadig gode forekomster av skater. Nettopp derfor er dette området interessant for trålerne, forklarer han til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.