<strong>HVITMUGGOST:</strong> Det er mye som kan kalles Camembert, men bare én prosent er ekte vare, produsert på originalmåten. Illustrasjonsfoto: HandmadePictures / Shutterstock / NTB scanpix
HVITMUGGOST: Det er mye som kan kalles Camembert, men bare én prosent er ekte vare, produsert på originalmåten. Illustrasjonsfoto: HandmadePictures / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Camembertkrise i Frankrike

Frykter mangel på Camembert de Normandie

Det er ikke ekte Camembert alt som glimrer i ostedisken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Glad i Camembert? Frankrikes nest mest populære ost kan bli borte, melder Bloomberg.

For selv om det produseres mer enn 360 millioner Camembert-oster hvert år, er det bare én prosent av disse som regnes som ekte Camembert. Og antallet som lager sistnevnte produkt har falt dramatisk.

Akkurat som Champagne kun kan produseres i Champagne i Frankrike, Parmaskinke og parmesan i Parma i Italia og Hardangerepler og -moreller i Hardanger i Norge - er Camembert de Normandie er en geografisk beskyttet tittel.

Camemberten ble AOC-beskyttet i Frankrike i 1983 (Appellation d'origine Contrôlée) og PDO-beskyttet i EU i 1992 (Protected Designation of Origin).

I ostebutikken Fromagerie i Oslo selger de kun originalen, Camembert de Normandie, laget på upasteurisert melk.

- Den naturlige bakteriekulturen gir mer smak, sier Frida Larsen i Fromagerie.

- Det må ikke være upasteurisert for å være en god ost, men denne smaker mye mer.

Camembert de Normandie, PDO

Dersom du vil smake ekte vare skal du se etter «Camembert de Normandie» i ostedisken, med PDO-stempel.

PDO-stempelet handler om mer enn hvor Camemberten er produsert. Historien og produksjonsmetodene til ekte PDO Camembert de Normandie er som et lite eventyr:

Osten skal lages på upasteurisert gårdsmelk, med et fettinnhold på minst 38 prosent. Melken kommer fra kuer i Normandie, som selvsagt kun har spist lokalt dyrket høy og gress. Produksjonen er selvsagt også regulert ned til minste detalj - og det er også viktig at melken osten lages på, ikke transporteres over lengre avstander enn kuene selv tilbakelegger i jakten på gress å tygge på.

Aller best skal det være når melkebonden lager sin egen ost.

Den franske Camembert-krigen

I dag er det kun igjen tre produsenter som tar seg av hele Camembert-kjeden, fra fôring av kuer til å produsere osten, ifølge Bloomberg: La Ferme du Champsecret, Domaine de Saint Loup, and Fromagerie Durand.

Vi skal ikke lenger tilbake enn et drøyt tiår før dette tallet var mangedoblet. Men i 2007 gikk skar det seg for osteprodusentene.

Større Camembert-produsenter, som Lactalis and Isigny-Sainte-Mere, presset på for å endre reglene blant annet slik at de også kunne bruke pasteurisert melk i produksjonen, for å gjøre de populære ostene rimeligere og mer forutsigbare å produsere.

Alle ostehjerter gledet seg da småskalaprodusentene vant, etter et drøyt år med steile fronter og harde forhandlinger.

Nå frykter pessimistene at trenden fortsetter og at de siste tre tradisjonsprodusentene også vil bli skvist ut.

Fra Normandie - ikke laget i

De store produsentene valgte likevel å følge billigmetoden, og produserer nå Camembert fabrique en Normandie - ikke Camembert de Normandie.

Dette betyr blant annet at osten er kan være laget på pasteurisert melk.

Camembert fabrique en Normandie - ikke Camembert de Normandie.

Det vil fortsatt florere av Camembert-varianter i ostedisken. Som Tines «Camembert - Moden norsk Camembert». Eller Den blinde kus «Camenås».

Disse er ikke ekte Camembert etter den franske definisjonen - men det betyr ikke at de automatisk er bedre, selv om ostekjennere ofte vil rynke på nesa av Camembertost som er laget på pasteurisert melk.

Den blinde kus Camenås er laget på pasteurisert melk - ikke noe fløte, og inneholder kun 23 prosent fett. Sommeren 2003 vant den sølvmedalje på den prestisjetunge matmessen Fancy Food Show i New York.

Norsk Camembert siden 1889

Tines meierier lager norsk Camembert på meieriet på Dovre. Og det er mer enn geografien som skiller denne fra Camembert de Normandie.

<strong>NORSK:</strong> Camembert har vært produsert i Norge siden 1889. Foto: Tine
NORSK: Camembert har vært produsert i Norge siden 1889. Foto: Tine Vis mer

- Vi produserer en stabilisert Camembert, forteller Ymbjørg Lyftingsmo Øwre ved Tine-meieriet på Dovre til Dagbladet.

Hun forklarer at den største forskjellen er at den originale modnes fra utsiden og inn, mens Tines ost modnes jevnt, slik at den ikke har en hard kjerne, slik originalen har om den ikke er helt ferdigmodnet.

I tillegg er Tines laget på pasteurisert melk, noe som ifølge Owre gjør den tryggere å spise for mennesker med lavere immunforsvar.

- Dette er jo en ganske stor forskjell - har dere vurdert å kalle den noe annet?

- Nei - i Norge har vi lange tradisjoner for å produsere Camembert.

Gaupen Meieri på Ringsaker startet produksjon av den franskinspirerte osten i 1889, og på meieriet på Dovre har de produsert Camembert fra 1989.

Les også:

Det er ikke bare hvilken ost - men hvor i butikken du plukker den, som påvirker prisen

Norsk sensasjon: Blåmuggosten Kraftkar fra Tingvoll er kåret til verdens beste ost

Jarlsbergosten du får i Sverige er produsert i Irland - vi har testet smaken

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer