Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Matbutikkenes corona-tiltak:

Full forvirring om smågodtsalget

Mattilsynet sier ja, mens enkelte kommuner forbyr smågodt i løsvekt.

GREIT - IKKE GREIT? Smågodt er kos for mange. Men bør man styre unna smågodthyllene på grunn av smittefare i disse coronatider? Foto: NTB scanpix
GREIT - IKKE GREIT? Smågodt er kos for mange. Men bør man styre unna smågodthyllene på grunn av smittefare i disse coronatider? Foto: NTB scanpix Vis mer

Er det greit å selge smågodt? «Ja», sier Folkehelseinstituttet (FHI) og Mattilsynet. Kommuneoverlegen i Seljord kommune, Kine Jordbakke gir et rungende nei.

MIDLERTIDIG FORBUD: I Seljord blir det ikke smågodt i løsvekt de neste dagene. Skjermdump: Seljord Kommune
MIDLERTIDIG FORBUD: I Seljord blir det ikke smågodt i løsvekt de neste dagene. Skjermdump: Seljord Kommune Vis mer

Hun er en av flere kommuneoverleger som har lagt ned et midlertidig forbud mot salg av smågodt i løsvekt i kommunen.

Jordbakke forteller at årsaken til at hun har valgt en strengere linje enn de nasjonale myndighetene er at hun oppfatter smågodt som en mulig kilde til smitte.

Det gjelder særlig skjeene som blir brukt, som blir lagt ned i smågodtet.

- Jeg har foreløpig ingen påvist smitte i min kommune og min region og ønsker å fortsette å ha det slik så lenge som mulig. Jeg gjør de tiltakene jeg mener er nødvendig for å hindre smittespredning, sier Jordbakke til Dagbladet, og legger til:

- Jeg tenker folk klarer seg fint uten smågodt i en periode.

Smågodt i løsvekt-forbudet er midlertidig og gjelder foreløpig til og med 26. mars.

SPANIA: I Madrid tar de nå i bruk drastiske midler for å forhindre coronasmitte. Spania er det landet i Europa etter Italia som er hardest rammet av viruspandemien. Video: Politiet / AP Vis mer

Europris stopper smågodtsalget

Dollarstore-kjeden Europris har også stengt sitt utsalg av smågodt i løsvekt, men fortsetter å selge smågodt i lukkete bokser. Det var Drammens Tidende som først omtalte saken.

- Dette er for å være litt proaktive i forhold til å redusere en smittekilde - og i noen kommuner har vi fått pålegg om det, sier Paal Wibe, pressekontakt i Europris, til Dagbladet.

Kjeden ønsker å være føre var både for kunder og ansatte.

- Dette kan få en negativ effekt på salget, men det føler vi er greit i situasjonen vi er i nå.

Boksene som selges er ikke et utvalg, men en og en type godteri.

Etterlyser nasjonale føringer

Hos Coop er smågodtsalget stort sett åpent, ifølge Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

Kristiansen viser til at mens enkelte kommuner har pålagt butikkene å stenge smågodthylla, har nasjonale myndigheter foreløpig sagt at det er greit.

- Dette er med på å skape usikkerhet, men vår linje er at vi forholder oss til de retningslinjene som gis av myndighetene.

Hos Rema 1000 har de strammet noe inn på smågodtsalget.

- Vi skjønner at folk stiller spørsmål om dette. Her ønsker vi at myndighetene skal legge føringer så vi opererer som en samlet bransje. Inntil videre har ikke Mattilsynet anbefalt å fjerne selvplukket smågodt fra vegg, men i mellomtida har vi fjernet gulvpaller med smågodt som et tiltak. Dersom anbefalingen fra myndighetene endrer seg, kommer vi og resten av bransjen til å tilpasse oss umiddelbart, skriver Rema 1000s kommunikasjonssjef Calle Hägg i en e-post.

Også NorgesGruppens butikker har fjernet smågodt i løsvekt på paller men selger fortsatt smågodt i hyller - der dette er tillatt, ifølge Kine Søyland, informasjonssjef i NorgesGruppen.

Full forvirring

Folkehelseinstituttet har hendene fulle med mer eller mindre viktige spørsmål og må i disse dager prioritere hvilke henvendelser de kan svare på. Ifølge pressevakten har de ikke mulighet til å gå inn i alle små og store detaljspørsmål, men de gir generelle råd.

- Her må man kunne tenke selv og at det utformes ute i butikkene. Vi har ikke kapasitet til å svare på alle mulige sånne spørsmål.

NYE RÅD: Dette er FHIs oppdaterte råd til folk i og utenfor karantene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I Mattilsynets coronaråd, som i stor grad baserer seg på Folkeheiseinstituttets generelle råd står det følgende:

I butikker frambys det ofte et utvalg av matvarer som ikke er emballert, for eksempel bakervarer, frukt og grønt og godteri. Butikker og serveringssteder har alltid et selvstendig ansvar for at salget foregår på en hygienisk måte.

Via e-post understreker de overfor Dagbladet at skjeer til smågodt bør skiftes flere ganger om dagen.

Smitte via uemballerte matvarer er lite sannsynlig siden coronaviruset må ned i luftveiene for å gi sykdom.

Hele Norges coronakart