KAKESTRID: Ennå strides det i Frogn om de eldre skal få bursdagskake hvert år eller bare hvert femte år. Foto: All Over Press
KAKESTRID: Ennå strides det i Frogn om de eldre skal få bursdagskake hvert år eller bare hvert femte år. Foto: All Over PressVis mer

Dårlig stemning mellom politikerne om matkutt til de eldre i Frogn:

Full kakekrig mellom Ap og H: - Uten mål og mening

Ap mot Høyre i saken om kutt i maten til de eldre.

FÅR KJEFT: Ordfører Odd Haktor Slåke (H).
FÅR KJEFT: Ordfører Odd Haktor Slåke (H). Vis mer

- Jeg har kommunestyret bak meg når jeg i dag gir rådmannen beskjed om matkuttene ikke skal gjennomføres. Det skal bli kake til alle.

Det sa ordfører i Frogn, Odd Haktor Slåke (H) til Dagbladet rett før han gikk inn i kommunestyremøtet i Frogn kommune mandag 10. september.

Han ville forsikre om at det ikke bare ville bli bløtkake på de eldre hvert femte år, slik lokalavisa Amta og Dagbladet har skrevet om de siste ukene.

Uttalelsen angrer han på nå.

Ampert mellom politikerne

På kommunestyremøtet mandag ble det ifølge lokalavisa en heftig debatt mellom Arbeiderpartiets ordførerkandidat Rita Hirsum Lystad og Frogn-ordfører Haktor Slåke da saken om matkuttet til de eldre ved Ullerud helsebygg kom opp.

«Rita ga en rett høyre. Ordføreren mangler arbeidsform og struktur» het det i lokalavisa Amta. I gårsdagens utgave av samme avis går Ap's Rita Hirsum Lystad videre og ber om at alle aspekter av mattilbud og måltider sees i en sammenheng og har en faglig begrunnelse.

«Uten mål og mening»

Ordførerens forsikring om at han hadde kommunestyret med seg vitner i beste fall om mangel på forståelse for arbeidsform og struktur, mener Hirsum Lystad, som forsikrer at Arbeiderpartiet langt fra er ferdig med saken.

- Kommunestyret mistet mulighet for politisk påvirkning i en viktig sak. Dette er i tillegg ikke i tråd med god forvaltningsskikk og kommunens reglement, skriver Ap-politikeren i e-post til Dagbladet.

Rita Hirsum Lystad kaller ordførerens redegjørelse en «orientering uten mål og mening».

Kutt i varm lunsj og jus

Kuttene i maten til de eldre ble innført på helsebygget i Drøbak 1. september. Kuttene innebærer blant annet slutt på varm lunsj, «fancy» oster i ukedagene, samt mindre forbruk av kaker, saft og jus. Særlig beslutningen om bløtkake bare ved runde år har vakt reaksjoner.

Ane Nordskar, enhetsleder ved Ullerud Helsebygg sa til Dagbladet før helga at hun er lei for at saken har tatt en slik vending. Notatet om kuttene var ment internt og burde vært formulert annerledes om det skulle vært brukt eksternt.

Årsaken til kuttene er blant annet at middagen til de eldre nylig er flyttet til seinere på dagen. Det nye tidspunktet la til rette for at kjøkkenet kunne servere varm lunsj. Dette tilbudet ble imidlertid for dyrt. Det nye helsebygget har i tillegg mange små kjøkken, som koster sitt å drive. Man leter derfor etter løsninger som kan få ned utgiftene.

Ordfører beklager

Ordfører Slåkes uttalelse om at han hadde hele kommunestyret bak seg, allerede før kommunestyremøtet var avholdt, har ført til mye kjeft.

Ordføreren beklager nå uttalelsen.

ALVORLIG SAK: Arbeiderpartiets Rita Hirsum Lystad vil ha alle fakta på bordet. Foto: Privat
ALVORLIG SAK: Arbeiderpartiets Rita Hirsum Lystad vil ha alle fakta på bordet. Foto: Privat Vis mer

-Jeg skjønner i ettertid, og må bare beklage, at jeg tillot meg å si at jeg hadde et samlet kommunestyre bak meg når jeg ba rådmannen vurdere innsparingstiltakene og se på muligheten for andre innsparinger. Det skulle jeg nok ikke gjort, skriver han i en e-post.

- Det er bra at ordfører ser at han gikk for langt, kvitterer Hirsum Lystad.

Ordføreren står på at han ønsker kutt på andre områder, ikke på eldrematen. Dagens utspill fra Arbeiderpartipolitikeren tolker han som et tegn på at Ap er for innsparingene, inkludert bløtkake bare hvert femte år.

- Nei, sier Hirsum Lystad, ikke dersom det går ut over trivsel og livskvalitet. Det er nettopp dette vi er bekymret for, og vi har ikke fakta på bordet.

JOKEREN I SPILLET: Bløtkakestriden ligger på bordet hos rådmann Harald Karsten Hermansen.
JOKEREN I SPILLET: Bløtkakestriden ligger på bordet hos rådmann Harald Karsten Hermansen. Vis mer

Rådmannen joker

Når er det opp til rådmann Harald Karsten Hermansen å følge opp oppfordringen om ikke å kutte i eldrematen. Dagbladet har forsøkt å få Hermansen i tale, men har foreløpig ikke lyktes. Ifølge ordfører Slåke skal rådmannen ha forsikret at «det blir kake til alle».

Frogn kommune regnes som en velstående kommune. Fjorårets regnskap endte med et overskudd på 29 millioner kroner. Til tross for et positivt resultat, har kommunen satt bremsene på, blant annet grunnet store vedtatte investeringer i badeanlegg og omsorgsboliger de neste fire år. Kuttene i eldrematen skyldes et underskudd på matbudsjettet på 500 000 kroner.

Symboltung bløtkake

Både lesere og rikspolitikerne har vist stort engasjement. Mange har latt seg opprøre over at de eldre skulle få bløtkake bare ved runde år.

LITT EKSTRA: Tuva Moflag (Ap) mener alle ønsker seg litt ekstra, og fortjener det. Foto: Stortinget
LITT EKSTRA: Tuva Moflag (Ap) mener alle ønsker seg litt ekstra, og fortjener det. Foto: Stortinget Vis mer

- Bløtkake er ikke det som gir mest næring, men er en viktig symbolsak som forteller noe om å bli verdsatt, satt pris på og høre til, sa KrFs Olaug Bollestad før helgen, mens hennes kollega i Stortingets helse- og omsorgskomité Tuva Moflag (Ap) appellerer til verdien av det lille ekstra, og eldreminister Åse Michaelsen ber kommunene strekke seg for å gi de eldre det de ønsker seg, enten «det er kake, pudding eller blomster på rommet».

Garanterer bursdagsmarkering

KAKE: Bløtkake er mat det ikke må tukles med, mener Olauf Bollestad, Krf. Foto: Stortinget
KAKE: Bløtkake er mat det ikke må tukles med, mener Olauf Bollestad, Krf. Foto: Stortinget Vis mer

Ifølge enhetsleder Nordskar har det aldri vært praksis å bestille bløtkake til hver bursdag. Punktet i notatet var ment som en presisering av gjeldende praksis. Enhetslederen forsikret Dagbladet at selv om det ikke alltid vanker bløtkake, får alle beboere en markering når det er bursdag og at det bakes godt med kaker til hverdags på avdelingene.

-Alvorlig sak

Arbeiderpartiets ordførerkandidat viser til at kommunestyret i 2016 enstemmig vedtok å sette ned en tverrfaglig gruppe som gjennomgår og evaluerer mattilbudet for beboere på institusjon, dagsenteret og annen middagsservering.

- Vi opplever at Høyre snakker mot seg selv, og ikke er interessert i oppfølging av et vedtak de selv har stemt for, skriver Ap-politikeren som mener saken er så alvorlig at den må forfølges. Frogn Arbeiderparti vil be om at «Måltidets betydning i eldreomsorgen» fremmes som egen sak der alle aspekter belyses.

Ordfører Slåke synes hun skyter over mål.

«Når Rita Hirsum Lystad, Ap, på toppen av det hele klarer å koble sammen budsjettkonsekvenser og innsparinger med behovet for å vite om det serveres næringsrik kost og måltidets betydning blandes to helt forskjellige saker», skriver Slåke til Dagbladet.