Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Forfatter og blogger Gry Hammer vil ha alternativ til barnegrøt

Full krangel om babymat:  - Slettet 8 000 kommentarer

- Jeg skulle ønske at myndighetene hadde tatt en telefon til meg, i stedet for å krangle i spaltene, sier forfatter og matblogger Gry Hammer.

STÅR PÅ SITT: - Jeg kan ikke slette noe jeg aldri har skrevet, sier Gry Hammer, som reagerer på deler av kritikken fra Helsedirektoratet.  Foto: May B Langhelle
STÅR PÅ SITT: - Jeg kan ikke slette noe jeg aldri har skrevet, sier Gry Hammer, som reagerer på deler av kritikken fra Helsedirektoratet.  Foto: May B Langhelle Vis mer

(Dagbladet): De siste dagene har det blåst opp til full storm i tåteflaskene, rundt hva som er riktig ernæring til spedbarn. Etter å ha lest Gry Hammers innlegg i A-magasinet med tittelen: «Matblogger: - Fyll tåteflasken med kjøttkraft og eggeplommer», valgte to av toppene i Helsedirektoratet å gå ut for å advare foreldre mot bruk av alternative morsmelkerstatninger.

En slik praksis vil kunne medføre stor risiko for alvorlig helseskade for et lite spedbarn, og frarådes på det sterkeste, skriver seniorrådgiverne Gry Hay og Jens Grøgaard i innlegget som ble publisert i Aftenposten i går.

Duoen går sterkt ut mot Gry Hammers kompetanse og mener at hennes bakgrunn ikke kvalifiserer til å gi råd om ernæring, og spesielt ikke ernæring for de minste og mest sårbare. Deretter ber de Hammer slette all informasjon om alternativ spedbarnsernæring fra sine nettsider, og at hun avstår fra å gi råd om dette.

- Surrealistisk debatt

Debatten har skapt store bølger, særlig i sosiale medier hvor ordbruken har vært krass i kommentarfeltene.

- Dette har vært en helt surrealistisk debatt, for kritikken fra Helsedirektoratet er tuftet på noe jeg aldri har ment. Jeg formidler ikke alternativ ernæring til spedbarn, og har nå lært hvor viktig det er å korrekturlese egne sitater. I ettertid ser jeg at mine uttalelser til A-magasinet gir rom for mistolkninger, medgir Gry Hammer overfor Dagbladet.

KRITISK: Seniorrådgiver Gry Hay har vært svært kritisk til Gry Hammers uttalelser om mat til spedbarn.
KRITISK: Seniorrådgiver Gry Hay har vært svært kritisk til Gry Hammers uttalelser om mat til spedbarn. Vis mer

For å imøtekomme myndighetene har hun nå valgt å slette over 8000 kommentarer fra sin blogg.

- Jeg har et redaktøransvar for innholdet i min blogg. Jeg kan imidlertid ikke stå inne for alle innlegg fra andre i kommmentarfeltet mitt over en periode på syv år. Jeg har ikke slettet mine egne blogginnlegg, men fjernet kommentarfeltet for å unngå at dette kan skape uro og forvirring hos mine lesere.

De to siste årene har jeg blogget veldig lite, og heller fokusert på bøker, kurs og foredrag med tema, matkultur, tradisjonelle tilberedningsmetoder og matglede. For meg er det viktig å få fram at jeg ikke er interessert i å skape bråk. Jeg hadde satt pris på at Helsedirektoratet hadde tatt en telefon til meg fremfor å dundre på i et leserinnlegg, for det fantastiske hadde jo vært om vi kunne samarbeidet, fremholder Hammer.

- Hvordan kunne misforståelsen oppstå, tror du?

- Da barnemat ble tema under et intervju - som i hovedsak skulle handle om fermentering - burde jeg ha presisert at mine råd var ment for barn etter fylte fire måneder. Dette for å unngå denne voldsomme misforståelsen av mitt sitat. Dette er en oppkonstruert debatt. Jeg har selv gitt morsmelkerstatning til to av mine fire barn, da jeg ikke hadde nok morsmelk å gi.

- Hvor står uenigheten mellom deg og helsemyndighetene i dag?

- Vi er enige om det meste. Morsmelk er det beste et spedbarn kan ernæres på, men jeg er uenig i at pulvergrøt skal gis til våre minste. Svært mange spedbarn sliter med magen, og min mening er at det er bedre å gi dem ekte mat - tilpasset alderen - i stedet for stivelsesrik grøt.

Når seniorrådgiver Gry Hay i Helsedirektoratet fredag ettermiddag ble kjent med Gry Hammers presisering, ble hun delvis beroliget:

- Jeg er beroliget over at Hammer ikke anbefaler eggeplomme til barn under fire måneder, men vil presisere at eggeplomme og kjøttkraft ikke kan erstatte morsmelk/morsmelkerstatning for spedbarn over fire måneder heller, sier hun til Dagbladet.

Mener småbarnsforeldre er ekstra sårbare

Gry Hammer håper dermed krangelen med Helsedirektoratet nå er over.

- Når man har små barn, er man som foreldre ekstremt sårbare og følelsesstyrte. Det er lett å spille på følelsene til denne gruppa. Mitt hovedmål er å trygge foreldrene med naturlig mat. Jeg har aldri fremmet noe alternativ til morsmelk, og derfor kunne jeg heller ikke slette noe på bloggen jeg aldri har skrevet, oppsummerer Gry Hammer.

Hun legger til:

- Som et ekstra input så skulle jeg ønsket at Helsedirektoratet brukte sin tid på å gjøre noe med bevisstheten til alle foreldre som velger å gi saft og juice i tåteflaska og Mariekjeks når de klør i gommene.

Her anbefaler jeg at de venner seg til kraftsupper og annen nærende styrkedrikk i tåteflaska og at de får en skikkelig matbit i hånden, som ikke faller i stykker når det klør i munnen på den lille.

Seniorrådgiver Hay i Helsedirektoratet fastholder at det er nødvendig å gi industrifremstilt morsmelkerstatning, dersom mor ikke har tilstrekkelig morsmelk eller ikke lenger ammer når barnet er fire måneder gammelt.

- Et barn på fire måneder kan ikke kun, eller hovedsakelig, få annen mat enn melk, enten dette er i fast eller flytende form, understreker Hay overfor Dagbladet.

- Hva med overgangen til fast føde?

- Helsedirektoratet anbefaler fullamming i seks måneder, kun med tilskudd av vitamin D, så sant mor og barn trives med det. Når barnet er så gammelt at det kan få annen mat i tillegg til melk, tidligst ved fire måneders alder, bør det få fast føde av hensyn til spiseutvikling. Det bør få oppleve matvarer med ulik smak og konsistens, hver for seg, og ikke som en mos/velling gitt på tåteflaske. Ved å få mange ulike matvarer, vil barn venne seg til ulike smaker og konsistenser og bli mindre kresent senere i barneårene.

Melk, det vil si morsmelk og eventuelt morsmelkerstatning hvis det er behov for mer melk enn morsmelk, er den viktigste maten for spedbarn i hele første leveår. Hvis mor har nok morsmelk, så trenger ikke barnet noen annen melk i første leveår.

Ammede barn bør introduseres til fast føde når de er omkring seks måneder gamle. Fullamming utover denne alderen, slik Hammer tar til orde for, øker risikoen for jernmangel som kan ha alvorlige konsekvenser.For barn som ikke ammes, det vil si barn som får kun morsmelkerstatning, så bør fast føde introduseres fra barnet har fylt fire måneder. Det er selvfølgelig flott å lage barnematen selv, hvis man har anledning til det. Tips til hvordan man kan lage barnematen selv finnes i Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring, fremholder seniorrådgiver Gry Hay.

Les også:

1 av 3 barn som sliter med søvn får kroniske søvnproblemer senere

Meninger: Babyer bør sees, ikke høres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media