GODTERIKRIG: Partiene på Stortinget har vidt forskjellige løsninger på sukkerspørsmålet. Foto: NTB Scanpix
GODTERIKRIG: Partiene på Stortinget har vidt forskjellige løsninger på sukkerspørsmålet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Godterikrigen

Full krangel om godteriet: - Bent Høie bør gå i seg selv

Frp og KrF nekter å sukre samarbeidet og har helt motsatte meninger rundt butikkenes dumpingsalg av godteri.

(Dagbladet): Flere forskere og helseeksperter reagerer på at flere dagligvarekjeder dumper prisene på godteri før halloween - særlig siden det bare er et snaut år siden hele matbransjen erklærte felles front mot sukker, salt og mettet fett.

Professor Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold (og Universitetet i Oslo) er krystallklar på at godterisalg til kupp-priser utgjør stor fare for mange utsatte barn som ennå ikke har utviklet fedmeproblemer.

- Det eneste grepet som kan hjelpe, er å skattlegge sukker enda mer enn tilfellet er i dag. Dermed ville butikkene ha tapt på å selge sukkerholdige varer til unormalt lave priser, framholdt professor Hjelmesæth overfor Dagbladet i går.

Helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet mener derimot at avgiftsøkning ikke er veien å gå for å få bukt med sukkerproblemet:

GIR HØIE KLAR BESKJED: Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol. Foto: Stortinget
GIR HØIE KLAR BESKJED: Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol. Foto: Stortinget Vis mer

- Vi har et fritt marked som omsetter sukkerholdige varer, og må finne andre virkemidler enn å øke avgiftene. Bent Høie var veldig fornøyd da han i fjor stilte opp med resten av dagligvarebransjen og skrøt av at nå skulle de slåss mot sukker, salt og mettet fett. Men jeg synes egentlig Høie bør gå i seg selv, for det virker som om forpliktelsen mer var som et stunt å regne. Det tenkte i hvert fall jeg, da jeg sist helg så køen foran smågodthylla med søtsaker til noen få kroner hektoet, sier Kjerkol til Dagbladet.

Hun mener at norske myndigheter kan stille krav til bedre varedeklarasjon, og jobbe mye tettere sammen med aktørene på jevnlig basis.

- Det holder ikke å invitere til et pressemøte i det ene øyeblikket, for i det neste å oppleve at det er godteri til dumpingpris som er det siste du ser før du betaler i kasse, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson.

Kjerkol gir honnør for hvordan alle aktører har jobbet godt med å kutte salt og mettet fett, men etterlyser en mer aktiv rolle fra Bent Høie i kampen mot sukker:

- Å samarbeide med kommersielle aktører er en pågående prosess, ikke noe som er løst i ett møte. Vi oppfordrer helseministeren til å ta en utsjekk nå ett år etterpå: Hva har skjedd? Kanskje han blir overrasket over svaret, undrer Kjerkol.

At statsråd Bent Høie ikke har noen planer om å øke noen av særavgiftene Norge har på sukker, bekrefter han via sin statssekretær Maria Jahrmann Bjerke:

- Nå er det ikke sukkeret ved høytider og spesielle anledninger som bekymrer oss mest. Det er det vi spiser hver dag som har størst betydning for helsen vår. Selv om dette først og fremst er et spørsmål for foreldrene, er det viktig å tilrettelegge for sunne valg. Både barnehager, skoler, nærmiljø og fritidsaktiviteter har alle en rolle her. Matvarebransjen kan være med å legge til rette for sunnere valg blant annet gjennom å utvikle produkter med mindre sukker og å gjøre sunne produkter lett tilgjengelig, sier statssekretæren til Dagbladet.

FØLGER MED: Helseminister Bent Høie synes dagligvarekjedene sender et dårlig signal ved å dumpe prisene på godteri. Foto: Nina Hansen
FØLGER MED: Helseminister Bent Høie synes dagligvarekjedene sender et dårlig signal ved å dumpe prisene på godteri. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Det er ikke lenge siden dagligvarekjedene erklærte felles front mot blant annet sukker. Hvilke forpliktelser ligger det i dette, i forhold til at de nå selger godteri til halv pris?

- Intensjonsavtalen ble underskrevet for under ett år siden, og det er stor interesse fra bedriftene om å delta. Avtalen er uttrykk for at vi må jobbe med dette over lang tid når det gjelder produktutvikling, men skal vi nå målene i intensjonsavtalen gir det et dårlig signal å dumpe prisene på godterier. Vi vil følge nøye med på hva som konkret blir gjort, og dette vil også være tema på neste møte i næringslivsgruppen, sier Bjerke på vegne av helse- og omsorgsministeren.

KrF: - Derfor må vi øke avgiftene

Helsepolitisk talsperson i Kristelig Folkeparti, Olaug Bollestad, lar seg ikke overbevise av dagligvarekjedenes svar om at «de lave prisene på godteri kun gjelder til halloween»:

- Det finnes alltid en høytid eller spesiell anledning som dagligvarebutikken kan bruke som knagg for å selge snop til tre kroner hektoet. Men uansett er det vanvittig å selge smågodt til denne lave prisen, særlig når man vet at barn og unge er målgruppen. Utfordringene med fedme er kolossale for samfunnet, sier Bollestad.

«Tragisk at man må bruke avgifter for å få til en endring» Olaug Bollestad KrF

- Dere vil ha problemer med å få støtte for økte satser på sukker?

- I utgangspunktet er det tragisk at man må bruke avgifter for å få til en endring, men for å få ned forbruket av sukkerholdige varer må vi bruke alle verktøyene vi har, for det handler om folkehelsa for hver enkelt av oss. Derfor har vi foreslått økning i vårt alternative budsjett, fremholder Bollestad.

VIL ØKE AVGIFTEN: Olaug Bollestad i Kristelig Folkeparti. Foto: Erling Hægeland
VIL ØKE AVGIFTEN: Olaug Bollestad i Kristelig Folkeparti. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Bård Hoksrud, mener at de eneste som vil tjene på en økning av sukkeravgiften, er butikkene på svenskegrensen:

- Jeg er helt uenig i at løsningen på sukkerproblemet er nye avgifter; vi går heller inn for å redusere den! Min opplevelse er at de store dagligvarekjedene er svært dyktige til å fokusere på frukt, grønt og sunne alternativer i butikkene sine. Derfor nekter jeg å være med i hylekoret, bare fordi de av og til har spesialtilbud på godteri. Folk flest kjenner til hva som er sunt å spise og drikke, og jeg har tillit til at de gjør gode valg selv. Personlig merker jeg meg at ungdom er langt mer opptatt av trening og kosthold enn vi i min generasjon var på samme alder, fremholder Bård Hoksrud.

Vil fjerne avgift på «godteprodukter» uten sukker

Venstres forslag for å få bukt med folks sukkershopping, er å plukke bort avgiften på de produktene som i dag havner i kategorien «godteprodukter», men som ikke inneholder sukker.

- Venstre vil påvirke til å velge sunne matvarer ved å bruke avgifter aktivt og regulere salg og markedsføring av usunne matprodukter – særlig de som er rettet mot barn og unge, sier helsepolitisk talsmann Carl-Erik Grimstad til Dagbladet, og fortsetter:

- Et sted å begynne kan være å rydde opp i avgiftene ved blant annet å fjerne avgifter på de «godteproduktene» som - paradoksalt nok - ikke inneholder sukker, f.eks Dent, Pepsi Max (til og med Bris har vel for så vidt «godteavgift»). Vi bør også fjerne merverdiavgiften på sunne matvarer, sier han.

VIL REDUSERE AVGIFTEN: - Folk flest vet hva som er sunt, sier Bård Hoksråd i Frp. Foto: Nina Hansen
VIL REDUSERE AVGIFTEN: - Folk flest vet hva som er sunt, sier Bård Hoksråd i Frp. Foto: Nina Hansen Vis mer

Viktig debatt

Knut Inge Klepp, direktør for fysisk og psykisk helse ved Folkehelseinstituttet, er glad for at politikerne tar sukkerdebatten, og også vurderer avgiftsnivået:

- Da regjeringen tidligere i år la frem ny handlingsplan for bedre kosthold, var nettopp ett av målene å redusere barn og unges godterispising. Vi ser at i denne målgruppen er sukkerinntaket fortsatt høyt, og da viser forskning at pris og tilgjengelighet er nøkkelfaktorer. På den bakgrunn tenker vi også at å se på avgiftsnivået er viktig. Målet er at matvarekjedene aktivt støtter opp og er en del av løsningen, og ikke en del av problemet. Da er det viktig ikke å dumpe prisen og bruke godteri som lokkevarer nettopp overfor de yngste blant oss.